Στον αέρα η δόση- Προβληματισμός απο ευρωπαίους αξιωματούχους

Στον αέρα η δόση- Προβληματισμός απο ευρωπαίους αξιωματούχους

Πολλές διαφορές και καθόλου πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατέγραψαν χθες Τρόικα και Euro Working Group. Στις τηλεδιασκέψεις που γίνονταν όλο το Σαββατοκύριακο δεν επετεύχθη συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει με συγκρατημένη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες, αναμένοντας μία θετική δήλωση που θα επέτρεπε, αν όχι άμεσα, να δοθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες του Νοεμβρίου.

Στον αέρα μένουν επίσης και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου, που είχε δρομολογηθεί για την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Dow Jones το πρωί της Δευτέρας δεν άφηναν κανένα περιθώριο για εκταμίευση της δόσης στο σημερινό Eurogroup. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα δώσουν το “πράσινο φως” για την δόση των 2 δισ. στο Eurogroup της Δευτέρας» δήλωναν χαρακτηριστικά οι πηγές του πρακτορείου ειδήσεων.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στις Βρυξέλλες Ντάνι Κεμπ, ο οποίος όμως πληροφορείται πως είναι πολύ πιθανόν η έγκριση να δοθεί τελικά μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, με έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group, καθώς σύμφωνα με τις πηγές του, «οι όροι θα εκπληρωθούν». Διπλωματικές πηγές από την Κομισιόν άλλωστε, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών.

Λίγο αργότερα, το Βερολίνο, διά μέσου της επίσημης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, διεμήνυε κατηγορηματικά: «Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα προαπαιτούμενα». Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».

Η κυβέρνηση και ο κ.Τσακαλώτος, πάντως, θα επιδιώξουν συναίνεση έστω και “στο πάρα πέντε” του σημερινού Eurogroup. Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν «μικρό καλάθι» για την έκβαση του συμβουλίου. Περισσότερο ανησυχούν για τον κίνδυνο να χάσει η κυβέρνηση και η χώρα το “momentum” που τους πρόσφεραν οι εποικοδομητικές δηλώσεις Ολάντ και Μοσκοβισί τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Αν υπάρξουν απαξιωτικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους (κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) πριν ή μετά το Eurogroup, μπορεί να χαλάσει η καλή εικόνα που «έχτισε» η κυβέρνηση στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα και την πολιτική μεταστροφή της μετά τις εκλογές. Και αυτό, την ώρα ακριβώς που οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για να πετύχουν τον στόχο της ανακεφαλαιοποίησή τους.

Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε και ο πρωθυπουργός να σηκώσει χθες το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με τους Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να αποφευθούν τα χειρότερα. Θέλησε να τους πείσει ότι το πολιτικό κόστος για όλους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αν υπάρξει στασιμότητα ή πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο από τα θέματα για τα οποία υπάρχουν ακόμα διαφωνίες.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου. H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico», επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».

Πού διαφωνούν

Η διαφορά παραμένει χαώδης και στα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και στις 100 δόσεις. Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ότι θα υποστούν τις συνέπειες. Για αυτό θέλουν να κλείσει η «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη ώστε να καλύπτει μόνον όσους ζουν στα όρια της φτώχειας (χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια όλων όσων χρωστούν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα), ενώ βάζουν και όρο να χάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων όποιος καθυστερεί έστω και μία μέρα (αντί για 30 που ισχύει τώρα ή 90 που ίσχυε πριν) να τακτοποιήσει την πληρωμή στην εφορία.
Σκληρή στάση τηρούν κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θεωρούν ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί, θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων. Επίσης θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη πρέπει να είναι «πιλότος» για το ευρύτερο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Από την άλλη, οι «σκληροί» του Eurogroup (το Βερολίνο αλλά και άλλες βόρειες χώρες) θεωρούν πως η Αθήνα όχι μόνον δεν κάνει όσα υπόσχεται, αλλά και πως επιχειρεί δημιουργώντας πόλωση να αλείψει και τις νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό, ώστε να αποφύγει πιέσεις για νέα μέτρα.

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι “η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”.

Οι επαφές θα είναι συνεχείς και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί κάποια προσέγγιση. Ήδη πάντως ο πρόεδρος του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ έδειξε και το «καρότο» (εκτός από το «μαστίγιο») για να κλείσει μία συμφωνία η Ελλάδα, λέγοντας πως μπορεί να είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον μία νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...