Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Στουρνάρας: Από τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Γ.Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα υιοθετηθούν οι όποιες αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός εξήγησε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης πήραν το λόγο πολλοί ομόλογοί του, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας ικανοποίηση για το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα 11 δισ. που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία.

Πράγμα που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ανέφερε επίσης, ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας.

Ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι θα ήταν ευκταία η συνδρομή τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στις προσπάθειες για την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Την ικανοποίησή του εξάλλου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε με δηλώσεις του προς τον Τύπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί και στο μέλλον το πρόγραμμα για την Ελλάδα και επισήμανε ότι σε επόμενη συνεδρίαση και υπό το φως της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, θα συζητηθεί το θέμα των μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν μετά την περάτωση των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το επόμενο φθινόπωρο.

Το κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν επαρκή στήριξη μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τα σχετικά οφέλη πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους -όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012- θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν «τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζουν ότι «οι ανανεωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από τους Έλληνες πολίτες και τις Αρχές.»

«Το πρόγραμμα προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές «είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών και  ένα σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές».

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι κρίσιμα για αυτήν την κατάληξη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν και σημειώνεται: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων».

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...