Στουρνάρας: Η καλύτερη προοπτική, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους

Στουρνάρας: Η καλύτερη προοπτική, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους

H καλύτερη προοπτική για την Ευρώπη και την Ελλάδα η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους, υποστήριξε ο Διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του σε στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρ. Παπαγεωργίου, «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της  ιδέας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ήταν, και ούτε είναι εύκολη. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, αλλά απέχουμε πολύ από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους, που – δεν σας το κρύβω – θα ήταν για μένα η καλύτερη προοπτική».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι ο ίδιος πάντα πίστευε «ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή ταυτότητα, ότι στην Ευρώπη μας ενώνουν πολλά παραπάνω από όσα μας χωρίζουν και ότι ενωμένοι θα πετύχουμε περισσότερα για την ευημερία μας και για τη σταθερότητα, αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη».

Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει βέβαια μεγάλη απόσταση να καλυφθεί μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν ξέρω αν θα το φτάσουμε ποτέ, καθώς κάποιες τελευταίες εξελίξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Η έξαρση του λαϊκισμού, η αναβίωση του εθνικισμού, ο ρατσισμός, η άνοδος ακραίων και ξενοφοβικών κομμάτων, δεν είναι οι καλύτεροι οιωνοί για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε».

Για το ίδιο, η  ευρωζώνη, είναι «μια ασπίδα προστασίας, όχι μόνο για μας, εδώ στην Ελλάδα, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους». Πέρα από αυτό, επισήμανε ότι «είναι η ίδια η ταυτότητα της Ευρώπης, είναι πλέον ο θεμέλιος λίθος για την ύπαρξή της. Για να επιβιώσει όμως η ευρωζώνη, πρέπει να γίνουν κάποιες ρεαλιστικές αλλαγές. Μπορούμε να κερδίσουμε όλοι από μια καλύτερη ευρωζώνη. Και υπάρχουν προτάσεις, όπως ανέφερα πριν».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305680-Stoyrnaras-E-kalytere-prooptike-e-demioyrgia-enos-eyropaikoy-omospondoy-kratoys ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...