Στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας

Παρασκευή 01/07/2016 – 08:30Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς40 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αναχωρεί στις 5 το απόγευμα η κυβερνητική αποστολή για την Κίνα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για μία επίσκεψη-σταθμό, που έχει έντονο οικονομικό «χρώμα» και στόχο πέρα από την πολιτική, την ελληνοκινεζική συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, των εξαγωγών και του τουρισμού.
Το ταξίδι, ωστόσο, πραγματοποιείται στον απόηχο των απίστευτων παλινωδιών Δρίτσα και της γενικής γραμματεία της κυβέρνησης, αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Η διαδικασία μετατράπηκε σε θέατρο του παραλόγου με την πρωτοφανή προσπάθεια αλλαγής του συμφωνημένου κειμένου με τους επενδυτές, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι διασύρει τη χώρα.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε μια προσπάθει να μην υπονομευτεί το πρωθυπουργικό ταξίδι από τις απίστευτες παλινωδίες των ιδίων, προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας ότι  «το θέμα  θεωρείται λήξαν», μετά και την ψήφιση τελικά της σύμβασης με τη στήριξη της επένδυσης από σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης. 
Το μισό υπουργικό στην Κίνα
Τον πρωθυπουργό, θα συνοδεύουν 40 επιχειρηματίες, αντιπροσωπεία κυβερνητικών παραγόντων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος και πολλοί υπουργοί: Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Στο Πεκίνο η Δούρου 
Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία θα βρεθεί στο Πεκίνο με βασικό αντικείμενο της «ατζέντας» την διαπεριφερειακή συνεργασία. 
Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr το περιβάλλον της κας Δούρου«στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε πράγματα με αργά και σταθερά βήματα». Η ίδια άλλωστε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ έστειλε το μήνυμα «να καταστεί η Αττική ο επικοινωνιακός, οικονομικός, τουριστικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ε.Ε».
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι η Περιφερειάρχης είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον περιφεριάρχη της Επαρχίας Χουμπέι, την οποία και θα επισκεφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κοινή διακήρυξη και προσδοκίες
Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να γυρίσει με θετικές ειδήσεις και γεμάτες βαλίτσες  από το Πεκίνο. 
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τρίτη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία η κυβέρνηση θέλει να το εκμεταλλευτεί, ώστε η βεντάλια τον συζητήσεων να ανοίξει για όλα τα κομβικά ζητήματα της οικονομίας. Και στο πεδίο της πολιτικής όμως, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Αθήνα επιθυμεί να διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου και των διμερών σχέσεων. 
Πολύ σημαντική επομένως κρίνεται η υπογραφή της κοινής διακήρυξης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Μνημόνια συνεργασίας
Κατά πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν στο Πεκίνο πάνω από 10 μνημόνια συνεργασίας (μεταξύ της ΤτΕ και της China development Bank, του  Enterprise Greece με τον αντίστοιχο Κινεζικό φορέα, ενώ τα υπόλοιπα θα αφορούν συνεργασίες σε πολιτισμό, εκπαίδευση και τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές και υποδομές).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το επιχειρηματικό forum και η ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει για θέματα που αφορούν σε τουρισμό, real estate, ναυτιλία, υγεία και αγροτοδιατροφικά.
Το πρόγραμμα ΤσίπραΠαρασκευή, 1 Ιουλίου 17:00  Αναχώρηση από Αθήνα προς ΠεκίνοΣάββατο, 2 Ιουλίου09:00 Άφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV
20:00 Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολήςΚυριακή, 3 Ιουλίου10:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group
11:45 Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI
14:30 Επίσκεψη στο Σινικό ΤείχοςΔευτέρα, 4 Ιουλίου10:15 Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους
15:40 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ
16:30 Επίσημη τελετή υποδοχής
16:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. ΛιΚεκιάνγκ
17:15 Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών
17:45 Υπογραφή διμερών συμφωνιών 
18:00 Επιχειρηματικό ΦόρουμΤρίτη, 5 Ιουλίου10:30 Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου
15:45 Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν
16:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ
18:00 Αναχώρηση από Πεκίνο προς ΣαγκάηΤετάρτη, 6 Ιουλίου8:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba
9:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO
10:30 Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ
11:45 Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ
13:45 Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης
15:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες
17:00 Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...