Στο «μικροσκόπιο» του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Παρασκευή 24/06/2016 – 20:57ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                                                                                                    Από τη βάσανο του κόμματος πρόκειται να περάσει η σύνθεση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, καθώς το Σάββατο και την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης είναι οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του προσυνεδριακού διαλόγου. Ωστόσο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει για τον εκλογικό νόμο. Κατά πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει εδραιωθεί «κλίμα υπέρ της απλής αναλογικής».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται μέσα από  την ομιλία του να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, ενώ  χθες βράδυ προηγήθηκε κυβερνητική σύσκεψη παρουσία υπουργών και στενών του συνεργατών. Όπως όλα δείχνουν πάντως, προκρίνεται η πρόταση για νομοθέτηση της απλής αναλογικής με πλαφόν 3% και κατάργηση του μπόνους.
Τα τετ α τετ με Λεβέντη – Θεοδωράκη
Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών του πρωθυπουργού πάντως για τον εκλογικό νόμο έκλεισε χθες, με τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κατάργησης του μπόνους, ενώ διαφωνεί με το σπάσιμο των περιφερειών.
Επίσης, ζητά να παραμείνει το 3%, να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο επικρατείας και να μειωθεί σε 200 ο αριθμός των βουλευτών. Ως προς το Σύνταγμα, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε πως «είναι σοφό, δεν πρέπει να το πειράξουμε πολύ», τασσόμενος υπέρ της απάλειψης του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών.
Ως προς το ενδεχόμενο ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ ευθείας από τον λαό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι έτσι θα δημιουργούνταν δύο πόλοι εξουσίας.
Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η συνάντηση έγινε υπό το βάρος του Brexit και των τραγικών συνεπειών που αυτό θα έχει. Είναι ώρα είπε να αναλογιστούν μετά από αυτήν την εξέλιξη τις ευθύνες τους οι δημαγωγοί, οι λαϊκιστές και οι γραφειοκράτες.
Στο ερώτημα  τι ακριβώς συζητήθηκε για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως το «Ποτάμι» έχει από τον Δεκέμβριο καταθέσει πλήρη πρόταση για το θέμα. Σε πολλά σημεία συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα που θεωρεί λογικές τις θέσεις μας, αλλά ας μην ξεχνάμε πως έχει να υπηρετήσει και την κομματική του γραμμή.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης. Επιγραμματικά το «Ποτάμι» λέει ναι στο όριο του 3%, ναι στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και συμφωνεί με τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης προτείνει να ψηφίζουν και οι ομογενείς.
Σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη πως πρέπει από τώρα να βρούμε και να συμφωνήσουμε ποια άρθρα θα αλλάξει η επόμενη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η θέση του είναι πως πρέπει να λύνουμε τώρα τα όποια προβλήματα και να μην τα μεταθέτουμε για το μέλλον.
Τέλος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τον αριθμό των 200 βουλευτών που απαιτούνται για να ψηφιστούν οι αλλαγές, εκτίμησε πως αυτό είναι πολύ δύσκολο, αν κρίνει από τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών.
Τα συμπεράσματα του Μαξίμου
Με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν επιθυμεί αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουν την ίδια στόχευση. Ειδικότερα:
• Το ΠΑΣΟΚ περιμένει η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους, του πλαφόν 3% και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών
• Το ΚΚΕ θέλει απλή και άδολη αναλογική (χωρίς πλαφόν 3%) και η στάση του μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό
• Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζεται θετική, αλλά διαφωνεί στην κατάτμηση των περιφερειών και στην ενδεχόμενη κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή
• Το Ποτάμι προτάσσει το Γερμανικό σύστημα και ζητά μικρό, πιο αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα
Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 για να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές. Πράγμα που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες και ο κ. Τσίπρας θα έχει υλοποιήσει «ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς» και ένα νόμο που δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...