Στο σημερινό Eurogroup ξεκινά η γ’ αξιολόγηση!

Στο σημερινό Eurogroup ξεκινά η γ’ αξιολόγηση!

Το α’ ραντεβού της γ’ αξιολόγησης στο σημερινό Eurogroup

Σήμερα το πρωί, ξεκινάει η γ’ αξιολόγηση! Στο άτυπο Eurogroup του Ταλίν της Εσθονίας (10:00 ώρα Ελλάδος)  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μόνο δύο θέματα στην ατζέντα, την Ελλάδα και τις οικονομικές αντοχές στην Ευρωζώνη. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρίσκεται από εχθές στην Εσθονία. Ο υπουργός, θα κληθεί να παρουσιάσει την πρόοδο της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Ο αριθμός τους είναι μεγάλος, καθώς τα  95 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, γίνονται 113 μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι υπουργοί αναμένεται να ρωτήσουν και για θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με τους ρυθμούς μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τις επενδύσεις (Eldorado), την «τρύπα» στα έσοδα και την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ειδικά στο πεδίο των επενδύσεων, αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των εξελίξεων, είχε δηλώσει στο Bloomberg, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αναφέρουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το θέμα της Eldorado ως παράδειγμα για το «πώς δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα». Επίσης, το άλλο «άβολο» θέμα που θα προτιμούσαν οι Ευρωπαίοι να έχει ήδη λυθεί, είναι αυτό του Ανδρέα Γεωργίου (πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ).  Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος αξιωματούχος, «η εκτίμηση ότι τα στατιστικά στοιχεία παραποιήθηκαν και αυτό είναι που οδήγησε την Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι γελοία».

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, το Συμβούλιο θα ακούσει και την αναφορά των θεσμών, για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα από την αρχή της Εβδομάδας και ήδη έχουν πραγματοποιήσει όλα τα καυτά ραντεβού, με τις ελληνικές αρχές.

Επίσης, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας βρίσκεται και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, για τη σύνοδο του Ecofin.

Μπλόκο στις διαγραφές κόκκινων δανείων από τον SSM!

Τα κόκκινα δάνεια, έχουν ανησυχήσει τους Θεσμούς, κάτι που σύμφωνα με  πληροφορίες, φάνηκε και κατά την συνάντηση που είχαν οι έλληνες τραπεζίτες την Δευτέρα, στη Φρανκφούρτη, με στελέχη του SSM και της ΕΚΤ. Στις βαλίτσες της επιστροφής, φέρονται να έφεραν και οδηγία για «φρένο» στις μεγάλες διαγραφές χρεών. Οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στο β΄ τρίμηνο του 2017 σε διαγραφές δανείων 1,9 δις ευρώ και συνολικά  3,3 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Αλλά οι θεσμοί λένε όχι άλλο, ούτε άλλη αποφυγή  ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Το εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου  της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και η αντιπρόεδρος του SSM, Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ φέρονται να άσκησαν πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να κινηθεί το επόμενο διάστημα σε αύξηση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων δανείων (σε funds) για να πιάσουν τους στόχους τους. 

Κόντρα στο ΔΝΤ, οι τράπεζες αυξάνουν την κερδοφορία τους!

Την ώρα που από την Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ επιμένει να βάλει κατά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ζητώντας επίμονα να γίνει έκτακτος έλεγχος ενεργητικού (AQR) τον Φεβρουάριο, κάτι που κάνει κακό στην Ελικώνα των τραπεζών και την τιμή των μετοχών τους, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση της εξάρτηση τους  από το ευρωσύστημα. Μείωσε το όριο του ELA κατά 3,7 δις ευρώ. 

Συγκεκριμένα, η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ τον Αύγουστο  υποχώρησε στα 45,2 δις ευρώ από 50,5 δις  ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Συγκεκριμένα ο ELA μειώθηκε στα 30,8 δις ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 34,6 δις  ευρώ τον Ιούλιο.

«Αγκάθια» από ΔΝΤ για την Τρίτη αξιολόγηση

Το Ταμείο, δεν περιορίζεται στην κόντρα του με την Ευρώπη για τις τράπεζες, αλλά αναμένεται να κάνει δυσκολότερα τα πράγματα και στο πεδίο της τρίτης αξιολόγησης. Η κυρία Βελκουλέσκου, τελικά δεν θα αλλάξει πόστο και θα έρθει στην Αθήνα πιθανότατα μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Τότε αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα του ΔΝΤ για την ελληνική Οικονομία αντί για τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η κυβέρνηση θα πετύχει μόνο 2%. Για να καλυφθεί το κενό, ενδέχεται να ζητήσει σκληρή προσαρμογή, με μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου, ότι «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία»,  για να προσθέσει στη  συνέχεια ότι «αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα». 

Ντάισελμπλουμ, Βίζερ και Λιού, έρχονται Αθήνα!

Μόλις γίνουν οι γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα τα  υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών.  Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να έρθει στις 25 Σεπτεμβρίου, για να μιλήσει στο συνέδριο του Economist. Για τον ίδιο λόγο θα έρθει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού. Μαζί με τον κ. Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301212-Sto-semerino-Eurogroup-xekina-e-g-axiologese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...