Στο σκαμνί το καρτέλ των κλεφτοεργολάβων για κακουργήματα

Στο σκαμνί το καρτέλ των κλεφτοεργολάβων για κακουργήματα

Ποινικές διώξεις κατά Μπόμπολα και εναντίον πέντε ακόμη κατασκευαστικών που έστηναν τους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα – Κατηγορούνται για απάτη, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και σύσταση εγκληματικής συμμορίας

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ που είχαν στήσει Έλληνες μεγαλοεργολάβοι και δύο ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι έγινε εργαλείο για τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έχοντας στα χέρια τους τρανταχτές αποδείξεις, καταθέσεις και ομολογίες προχωρούν στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων.

Έλληνες και ξένοι κλεφτοεργολάβοι θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από κακουργηματικές διώξεις για τη μεγαλύτερη απάτη που έστησαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Το καρτέλ έστηνε για δεκαετίες τους διαγωνισμούς των δημοσίων έργων εκτινάσσοντας παράλληλα τις τιμές στο τριπλάσιο και τετραπλάσιο του πραγματικού κόστους.

Οι εταιρείες που ήταν εκτός καρτέλ δεν συμμετείχαν στη μεγάλη λεηλασία αλλά ούτε μπορούσαν να διεκδικήσουν μεγάλα έργα με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια οικονομική αιμορραγία και πολλές από αυτές να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Το καρτέλ οργίασε στην κυριολεξία την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη κατά την οποία το σύστημα της διαπλοκής γιγαντώθηκε ελέγχοντας όχι μόνο τα έργα και τις προμήθειες αλλά ταυτόχρονα την τηλεόραση, με βασικό πυλώνα το MEGA, τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τους πολιτικούς, τα κόμματα και τις τράπεζες.

Κυρίαρχο ρόλο στη συγκρότηση του καρτέλ έπαιξε ο «Άκτωρας» του Γιώργου Μπόμπολα, δύο ακόμα ελληνικές εταιρείες και δύο ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Μετά από σωρεία καταγγελιών και παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από πολυετή έρευνα, κατάσχεση εγγράφων και καταθέσεις – φωτιά, καταδρομικές επιχειρήσεις στα γραφεία των εμπλεκόμενων εταιρειών όπου βρέθηκαν πολλά από τα τεκμήρια του γιγαντιαίου σκανδάλου, καταλόγισε πρόστιμα μαμούθ.

Στη συνέχεια το υλικό περιήλθε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων το πόρισμα των οποίων είναι καταπέλτης για τη μαφία των εργολάβων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις για απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, για αλλοίωση διαγωνισμών και υπερτιμολόγηση δημοσίων έργων σε βάρος των διοικήσεων των κατασκευαστικών ομίλων που εμπλέκονται στο καρτέλ εργολάβων.

 

Δύο νέες κακουργηματικές διώξεις

 

Η οικογένεια Μπόμπολα και ο Κούτρας αντιμετωπίζουν δύο ακόμα κακουργηματικές διώξεις. Η πρώτη αφορά στο έργο της σήραγγας Καλλιδρομίου, το οποίο είχε ανατεθεί στον «Άκτωρα» από τον ΟΣΕ και η δεύτερη το ΣΚΑ στις Τρεις Γέφυρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σήραγγα Καλλιδρομίου έπρεπε να είχε παραδοθεί από το 2004.

Οι νέες κακουργηματικές διώξεις θέτουν σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας τους Κούτρα και Μπόμπολα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται αυστηρά οι δυνατότητές τους να παραμείνουν στον νευραλγικό τομέα των δημοσίων έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Άκτωρας» αντιμετωπίζει ήδη ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση δωροδοκίας της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο. Η κατάθεση – φωτιά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Κάτρη καίει στην κυριολεξία τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του «Άκτωρα» έχει να αντιμετωπίσει τις διώξεις για το σκάνδαλο με τον οδικό άξονα στα Σκόπια.

Με δεδομένο ότι η έρευνα έγινε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF), η εξέλιξη στη διερεύνηση ης υπόθεσης αναμένεται να είναι καταιγιστική.

Μέσα στο γενικό χαμό και το κύμα διώξεων, προστέθηκαν και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα Αλβανικών εφημερίδων για τα έργα και τις ημέρες του «Άκτωρα» στη γειτονική χώρα.

 

Oι Τούρκοι επενδυτές

 

Η συνύπαρξη της οικογένειας Καλλιτσάντση με τον Κούτρα και τον Λεωνίδα Μπόμπολα είναι κάτι περισσότερο από προβληματική.

Η οικογένεια Καλλιτσάντση μεγαλούργησε με τις κατασκευές στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχει σχέση με το καρτέλ στα δημόσια έργα και τα σκάνδαλα με τις κρατικές προμήθειες. Γι΄ αυτό έχει αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση του «Άκτωρα» και περιμένει την αποχώρηση των Μπόμπολα και Κούτρα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Καλλιτσάντσης θα κρατήσει το ενεργειακό κομμάτι της εταιρείας, καθώς και τις ιδιωτικές κατασκευές για να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τους Μπόμπολα και Κούτρα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον «Άκτωρα» αναγκάζει τους Κούτρα και Μπόμπολα στην αναζήτηση συμμάχων για να διασωθούν.

Με δεδομένο ότι στην ελληνική αγορά δεν θέλει να συνεργαστεί κανείς μαζί τους γιατί τους θεωρούν τοξικούς, κατέφυγαν στην Τουρκία προκειμένου να βρουν… συνεταίρους. Βέβαια και οι Τούρκοι δεν δείχνουν την παραμικρή προθυμία να συμμετέχουν στην περιπέτεια του «Άκτωρα», παρά το γεγονός ότι οι Μπόμπολας και Κούτρας συντηρούν τα σενάρια της δήθεν συμμετοχής μεγάλου τουρκικού κατασκευαστικού ομίλου στον «Άκτωρα».

Επειδή το παραμύθι με τους Τούρκους άρχισε να ξεφουσκώνει, ο Κούτρας επανήλθε με δήθεν Κινέζους επενδυτές. Βέβαια ο χρόνος τελειώνει και οι αποφάσεις για τον «Άκτωρα» πρέπει να ληφθούν άμεσα πριν καταρρεύσει ολοκληρωτικά ο πάλαι ποτέ κραταιός όμιλος.

 

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/328295-Sto-skamni-to-kartel-ton-klephtoergolabon-gia-kakoyrgemata ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...