Στο “φως” τα λαμόγια που δεν αποπληρώνουν τα «κόκκινα» δάνεια

Δευτέρα 30/05/2016 – 14:52Χρήμα, τράπεζες εξωτερικό, χρήμα, κόκκινα δάνεια ΓΙΑΤΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. – Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΝΑΓΙΩΤΗ  ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ – ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Μέγα σκάνδαλο με τα κόκκινα δάνεια, κάποιων λαμόγιων επιχειρηματιών, κρατικοδίαιτων και διεφθαρμένων, οι οποίοι  δεν τα αποπληρώνουν  , όχι λόγω ένδειας , αλλά γιατί τα κεφάλαια αυτά ή μέρος τους διοχετεύθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, φέρεται να έχουν εντοπίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς οι οποίοι πλέον θα κινήσουν αυστηρές ποινικές διαδικασίες για αυτά τα πρόσωπα.  Στα χέρια του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες , ο τραπεζικός κατάλογος με τις εταιρίες ή τα φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα  κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (τα φυσικά πρόσωπα τα πήραν εκ μέρους εταιριών) ο οποίος σε σύγκριση με την πρόσφατη μελέτη της McKinsey για το θέμα, τα CD των εμβασμάτων και τις λίστες εξωτερικού αποτελούν τον κορμό μιας γιγαντιαίας έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί να έχουν υπεξαιρεθεί δάνεια και ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών.  Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέρος των δανείων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό.   
Η έρευνα έχει θέσει στο στόχαστρο δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου , ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναναγιώτης Κουρμπουμπλής. Αμέσως η εισαγγελία έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα και μέχρι τώρα έχουν γίνει οι εξής κινήσεις:
-Εστάλη προς τον αρμόδιο πταισματοδίκη παραγγελία να ελεγχθούν πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πολύ υψηλό δανεισμό και τα δάνειά τους είναι κόκκινα
 -Ξεκίνησε τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους 210 μεγαλύτερους οφειλέτες των 7 τραπεζών που τα ποσά παραμένουν ανείσπρακτα.
-Η σταχυολόγηση έγινε ως εξής: Επιλέχθηκαν τα 10 μεγαλύτερα κόκκινα  δάνεια ανα τράπεζα που αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα 20 προς  μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα έγινε συσχετισμός και συνολικός έλεγχος σε αυτές τις επιχειρήσεις που είχαν και μεγάλο δανεισμό σε κάποιες τράπεζες και μικρότερο στις άλλες.
-Εκτός ελέγχου με αυτό τον τρόπο μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις  με μέσο όρο δανεισμού περι τις 50.000 ευρώ, που ουσιαστικά αποτελεί κι ένα πλαφόν προς τα κάτω που δεν θα φτάσει –λόγω ελλειψης προσωπικού αλλά και ουσιαστικού ενδιαφέροντος- η εισαγγελική έρευνα.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣΉδη εστάλησαν απαντήσεις από τις Μονάδες εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών οι οποίες θα αξιολογηθούν από  επιτροπές ελέγχου που θα απαρτίζονται από ανεξάρτητα μέλη ΔΣ των τραπεζών. Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε, όταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητούσε «να ερευνηθεί κάθε δανειακή σύμβαση που εμπίπτει στην κατηγορία των “κόκκινων” ανείσπρακτων δανείων». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι “από το συνολικό ποσό των 43 δισ. ευρώ, στο οποίο ανέρχονται τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, τα 23 δισ. ευρώ θεωρούνται ανείσπρακτα. Για το λόγο αυτό απευθύνομαι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητώ να ερευνηθούν για κάθε δανειακή σύμβαση, που εμπίπτει στην κατηγορία των ανείσπρακτων δανείων:
– ποιά είναι και τί ύψος έχουν τα ανείσπρακτα δάνεια που έχουν χορηγήσει την τελευταία 15ετία οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες,
– ποιά ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιριών και ποιά είναι η διαδικασία που ακολούθησαν οι τράπεζες για την εκταμίευση και τη διάθεση δανειακών κεφαλαίων;”.
Ο υπουργός ζητούσε να ερευνηθούν οι εκθέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τις οποίες αποφασίστηκε η συμμετοχή και το ύψος των κεφαλαίων για την ενίσχυση των τραπεζών.  Με τα επίμαχα έγγραφα, κατά τον υπουργό , θα διαπιστωθεί “αν οι ανάγκες των τραπεζών ήταν πραγματικές και αληθείς, δηλαδή αν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων δανείων, που εν συνεχεία χαρακτηρίστηκαν ανείσπρακτα”. 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...