Στόχος της κυβέρνησης για τελική συμφωνία έως την Κυριακή

Στόχος της κυβέρνησης για τελική συμφωνία έως την Κυριακή

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τετάρτη 06/04/2016 – 23:28

Στόχος της κυβέρνησης για τελική συμφωνία έως την Κυριακή

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στόχος δύο κείμενα μέχρι την Κυριακή, ένα με την συμφωνία με τους ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ, με διαφορές. Για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, αναζητούνται πολιτικές αποφάσεις, αλλά από το Οικονομικό επιτελείο, εκτιμούν ότι είναι εφικτή η αρχική συμφωνία ως το απόγευμα της Κυριακής. 

Συγκεκριμένα, μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι, έγινε συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να γίνουν  από τώρα έως το Σάββατο, ώστε την Κυριακή τα σημεία της συμφωνίας να μετουσιωθούν σε κείμενο απόφασης.«Εντοπίσαμε τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και τα θέματα που χρειάζονται πολιτική συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την σύνταξη ενός κειμένου συμφωνίας μέχρι την Κυριακή για την συμφωνία με την Ευρώπη και ένα ξεχωριστό αλλά παράλληλο κείμενο με το ΔΝΤ, όπου θα καταγράφονται οι διαφορές.  Ο υπουργός τόνισε ότι, η επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» αλλά δεν θα φέρει την επόμενη δόση του δανείου, διότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα όπως,  η διαφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και η έγκριση του Eurogroup. Τέλος ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα τμηματικής αξιολόγησης και ότι η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει όλα τα ανοικτά θέματα, από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Για κάποιες από τις διαφορές που υπάρχουν ο υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Οικονομικό επιτελείο και το «κουαρτέτο» ξεκίνησαν είκοσι λεπτά πριν τις επτά  στο Χίλτον και ολοκληρώθηκε  λίγο πριν το ρολόι δείξει έντεκα το βράδυ. Αν και η τελική συμφωνία, δεν είναι ακόμα εφικτή, καθώς παραμένουν διαφορές, σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, έχει βρεθεί η φόρμουλα που οδηγεί σε συμφωνία σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, ενώ  σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ένα προσχέδιο της συμφωνίας, όπου θα περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν βρει κοινό τόπο οι δύο πλευρές και  τους άξονες όπου θα κινηθεί η τελική συμφωνία, θα παρουσιαστεί στο EuroWorking Group, ώστε να ενημερωθούν τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κατεύθυνσης που έχει πάρει η διαπραγμάτευση και να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνσης ότι, η αξιολόγηση προχωρά θετικά προς ολοκλήρωση.  Η σύγκληση, αποτελεί μία ελπιδοφόρα εξέλιξη, ειδικά μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και η αναφορά σε «Grexit», σε έκθεση της Goldman Sachs.

 Κυβερνητικές πηγές: Μία «ανάσα» από στην συμφωνία στην διαπραγμάτευση

  Ένα βήμα πριν την συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, μετά την συμφωνία στο Ασφαλιστικό με τους δανειστές να αποδέχονται την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που  περιγράφουν σημαντική στροφή στην διαπραγμάτευση, η οποία φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  Τώρα και από την πλευρά της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του υπουργείου έχει κλειδώσει το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν «τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες» που μένει να διευκρινιστούν για τις αλλαγές στην φορολογία.  Τέλος στο μεγαλύτερο «αγκάθι» που παραμένει στην διαπραγμάτευση, οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι, εδώ έχει καταγραφεί η  μεγαλύτερη πρόοδος γύρω από τα «κόκκινα δάνεια». Όπως τονίζεται από την πλευρά του Οικονομικού Επιτελείου υπάρχει η διαβεβαίωση ότι «έχει βρεθεί φόρμουλα για συμφωνία και σε αυτό το πεδίο» η οποία μάλιστα είναι πολιτικά «διαχειρίσιμη». 

 Τώρα όλα περιστρέφονται γύρω από την καταρχήν συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί με τους θεσμούς και να παρουσιαστεί στο EuroWorking Group (EWG). Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, το EWG, που θα προετοιμάσει την ατζέντα των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης πριν από τη σύνοδο των G20 και την Εαρινή Σύνοδο του  ΔΝΤ, αλλά  ακόμα περισσότερο την προετοιμασία του Eurogroup της 22ας Απριλίου όταν και αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την επίσημη έγκριση στην συμφωνία για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.  Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθεί και η διακυβερνητική σύνοδος Γερμανίας – Γαλλίας, όπου ενδέχεται να συζητηθεί το ελληνικό θέμα.

 Η σημαντική προσέγγιση στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνει και συμφωνία

για την «Εθνική σύνταξη» ύψους 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, με τους αριθμούς να αποκαλύπτουν αμοιβαίους συμβιβασμούς από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με έγγραφο, που παρουσίασε το Mega, η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, με αύξηση του ποσού στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αντικατασταθεί η κατώτατη σύνταξη που στην συνέχεια θα καταργηθεί. Με τους όρους της συμφωνίας προβλέπονται σημαντικές μειώσεις  από την προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από 0,77% έως 2%, στα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι νέοι κανόνες που θα είναι κοινοί για όλους τους ασφαλισμένους θα εφαρμόζονται άμεσα στους νέους συνταξιούχους. Όλα τα παραπάνω «κρύβουν» μειώσεις στις συνολικές συντάξεις, με  ασφαλισμένο που έχει συντάξιμο μισθό 600 ευρώ και 15 χρόνια εργασίας να έχει λαμβάνειν σύνταξη 407 ευρώ, αντί 495 ευρώ και ασφαλισμένο με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 25 χρόνια εργασίας, μισθό 564 ευρώ, αντί για 625 ευρώ.

Μεγαλύτερες αναμένονται οι απώλειες στις επικουρικές με περικοπές έως 30%,  μείωση έως και 15% στα εφάπαξ, ενώ για τους δικαιούχους μερίσματος το «κούρεμα» αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 32%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...