Συγχωροχάρτι στους διοικητές δημοτικών επιχειρήσεων

Συγχωροχάρτι στους διοικητές δημοτικών επιχειρήσεων
Απαλλάσσονται από κάθε προσωπική ευθύνη οι διοικούντες δημοτικές επιχειρήσεις μετά τη διαγραφή των φορολογικών οφειλών τους (με δύο νόμους το 2012 και το 2013) και τη βεβαίωση των χρεών εις βάρος των ΟΤΑ.
Δεν υπάρχει όμως ευθύνη ούτε και για τους διοικούντες τους ΟΤΑ.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, με την οποία γίνεται αποδεκτή σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται.

Ως προς το ζήτημα της ευθύνης των δημάρχων των ΟΤΑ που ανέλαβαν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, επίσης δεν προκύπτει από τις διατάξεις των συγκεκριμένων νόμων προσωπική ευθύνη. Η απαλλαγή των ευθυνών -όπως αναφέρουν Τα Νέα- αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές που διαγράφηκαν και όχι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες οι οποίες δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Φορολογικής Διοίκησης.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...