Συζητήθηκε στο ΣτΕ ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου

Συζητήθηκε στο ΣτΕ ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου

Τα νομικά τους επιχειρήματα διασταύρωσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας Σύλλογοι και Ενώσεις, που στρέφονται κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και το Δημόσιο.

Στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου συζητήθηκε σειρά προσφυγών κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης (ασφαλιστικό), οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκι) και ο ΕΦΚΑ.

Μέσα στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησαν μέρος της διαδικασίας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Σρατούλης και  η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τριάντα δυο δικηγόροι τοποθετήθηκαν εκπροσωπώντας  το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Τεχνικό  και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ. Οι συνήγοροι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ακύρωσης του επίμαχου νόμου ως αντισυνταγματικού, αντίθετου    στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ),   στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ,   όπως και στον Χάρτη  των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Επιπλέον, επεσήμαναν πως δεν υφίστανται  αναλογιστικές μελέτες και  ζήτησαν την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργού Εργασίας για τον υπολογισμό της βάσης ασφαλιστικών εισφορών  των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,  την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ. και τον «κανονισμό  Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

 Οι δικηγόροι των προσφευγόντων υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, ότι είναι ενδεικτικό πως  έχουν φύγει από τη χώρα μας 18.000 γιατροί, καθώς πέρα από τους χαμηλούς μισθούς που ελάμβαναν, δεν είχαν καμία προσδοκία ότι θα πάρουν σύνταξη με την οποία θα  μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Όπως ανέφεραν οι 2.750.000 συνταξιούχοι  είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση μετά τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων τους οι οποίες γίνονται στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος χωρίς ωστόσο, όπως είπαν, να παράγεται κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οι συνήγοροι των αποστράτων τόνισαν ότι παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια για τις αντισυνταγματικές  περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών που υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και των συνθηκών διαβίωσης τους,  η Κυβέρνηση συνεχίζει με νέες περικοπές.

Από την πλευρά το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανέφερε  ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα. Στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων και πως σκοπός του είναι να υπάρξει πλεόνασμα.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιρέθηκε από την διαδικασία η εισηγήτρια Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου καθώς κρίθηκε ότι είχε κώλυμα αφού  διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο   4387/2016.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/304239-Syzetetheke-sto-StE-o-asphalistikos-nomos-Katroygkaloy ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...