Συμφωνία για το χρέος στις 21 Ιουνίου

Συμφωνία για το χρέος στις 21 Ιουνίου

Θετικά μηνύματα στέλνουν οι θεσμοί, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης. Μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, την πρόοδο στην ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχή έξοδο των τραπεζών από τα stress test, ο δρόμος ανοίγει για συμφωνία στην ελάφρυνση του χρέους και την υλοποίηση του Αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, εξέφρασε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου

 «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης». Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ τόνισε πως  ότι  «εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε».

Απαντώντας σχετικά με το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη. Με το κλίμα στις Βρυξέλλες να είναι θετικό ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, το  ενδιαφέρον στρέφεται στις θετικές δράσεις  που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης.  Μία από αυτές, είναι και οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Γεροβασίλη: 7.900 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2019

 Περίπου 7.900 αναμένεται να είναι ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2019, όπως  ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Oλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»,  εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τη συμφωνία για αναλογία 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση το 2018) σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του υπουργείου για τις αποχωρήσεις το 2018.

Η υπουργός επισήμανε ότι αν ίσχυε ο κανόνας 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), όπως επαγγέλλεται ότι θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε οι προσλήψεις θα περιορίζονταν στις 1.580. Αν ληφθούν υπόψη οι ανελαστικές προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις κ.α., τότε στην πραγματικότητα δεν θα απέμενε καμία πρόσληψη στο Δημόσιο, διευκρίνισε η κ. Γεροβασίλη.

Κληθείσα να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί πλεονάζοντος ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης παρόλο που επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω του τον τίτλο του υπουργού των απολύσεων, τελικά δεν τα καταφέρνει και συνεχώς εφευρίσκει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο δεν υπάρχει και γι αυτό δεν μπαίνει πλέον σε συζήτηση από τους Θεσμούς».

Σύμφωνα με την ίδια, από τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης προέκυψε ότι οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί. Πρόκειται για τις επιλογές των επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των διοικητικών και τομεακών γραμματέων, την κινητικότητα (μετατάξεις, αποσπάσεις), τα ψηφιακά οργανογράμματα, την αξιολόγηση, δράσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας κ.λπ. «Είμαστε σε μια διαδικασία όχι μόνο επίσπευσης αλλά εμπέδωσης μιας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που θα φέρει το Δημόσιο σε αντιστοιχία με την εποχή μας και στις απαιτήσεις των πολιτών» τόνισε.

Τέλος, τόνισε ότι από τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης προέκυψε ότι οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις, εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί.

Credit Suisse: Η εικόνα της Ελλάδας έχει λαμπρύνει

Η εικόνα της Ελλάδας λάμπει, σημειώνει η Credit Suisse σε έκθεση με τίτλο «Grexit from the bailout». Δηλαδή, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα.  Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικός αριθμός μεταρρυθμίσεων προχώρησε, οι δαπάνες μειώθηκαν δραστικά και ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα, ενώ μια εκτεταμένη απομόχλευση της οικονομίας έχει αρχίσει. Η οικονομία αναδύεται από μια δεκαετή ύφεση, καταγράφοντας διαρκώς ανάκαμψη από το 2016. Οι Ελβετοί τονίζουν ότι η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο δείχνει πλήρως δικαιολογημένη και έγκαιρη, δεδομένου του τι έχει επιτευχθεί. Σύμφωνα με τον οίκο, η πιο πιθανή είναι η καθαρή έξοδο,. Σε αυτό το σενάριο δεν θα υπάρξει εξωτερική οικονομική βοήθεια και η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, τα πλεονάσματα και άλλα μέσα.

Η τράπεζα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση χτίζει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, κοντά στα 20 δις ευρώ, διπλάσια από όσα προέβλεπε αρχικά η Κομισιόν. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από πόρους του ESM (η τελευταία δόση αναμένεται στα 11 δις), το ΔΝΤ (αν συμφωνηθούν μέτρα για το χρέος), τις αγορές (μπορεί να γίνει μια έκδοση πριν τη λήξη του προγράμματος), ενώ αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμα 1,1 δις ευρώ από επιπλέον αποκρατικοποιήσεις και από τα υφιστάμενα αποθέματα ρευστότητας. Ένα μαξιλάρι 20 δις ευρώ θα μπορούσε να αρκεί, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες εντάσεις στις αγορές.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο και ως τώρα αυτή η επιλογή είναι η πιο πιθανή, καθώς την προτιμά η πλειονότητα των παικτών, αλλά και εξαιτίας του ότι επετεύχθη το σαββατοκύριακο η συμφωνία για το Staff Level Agreement. Μία επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που θέλει να είναι ο ηγέτης που θα καταφέρει να επιστρέψει τη χώρα σε μια «φυσιολογική κατάσταση», ελεύθερη από διεθνείς παρεμβάσεις.

Η Ευρώπη προτιμά την καθαρή έξοδο, καθώς υπάρχει ευρεία αναγνώριση της προόδου που έγινε. Η καθαρή έξοδος όμως δεν σημαίνει απουσία παρακολούθησης. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη χώρα και να επιβάλλουν νέες μεταρρυθμίσεις μέσα από διάφορα κανάλια. Το πιο πιθανό, κατά τον οίκο, θα είναι υποσχεθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα τελευταία, εν μέρει τουλάχιστον, θα εξαρτώνται από όρους για νέες δομικές μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας εντέλει σε παρόμοιο αποτέλεσμα με ένα πρόγραμμα, αλλά με το πλεονέκτημα ότι θα είναι περισσότερο αποδεκτό στο εσωτερικό.

Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη, καθώς η απώλεια του waiver της ΕΚΤ (που συνεπάγεται η καθαρή έξοδος) είναι διαχειρίσιμη για τις τράπεζες. Συνολικά, η Credit Suisse, στο ενδεχόμενο καθαρής εξόδου, δεν περιμένει αρνητικές αντιδράσεις των αγορών καθώς η παρακολούθηση και οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν τον Αύγουστο, ενώ το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA είναι διαχειρίσιμο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/332650-Symphonia-gia-to-chreos-stis-21-Ioynioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...