Συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών για τις 120 δόσεις των επιχειρήσεων!

Συμφωνία κυβέρνησης- θεσμών για τις 120 δόσεις των επιχειρήσεων!

«Κλείδωσαν» τα κριτήρια για την ένταξη των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό! Με βάση την προεργασία που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στην χθεσινή συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, με το «κουαρτέτο», επετεύχθη συμφωνία για τα κριτήρια ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που προβλέπει έως και 120 δόσεις!  Συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει γρηγορότερες, αυτοματοποιημένες  διαδικασίες για την είσοδο στην ρύθμιση για τις επιχειρήσεις που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Πρώτα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι!

Όπως έγινε γνωστό, μαζί με τις αλλαγές που έρχονται στον κώδικα πολιτικής δικονομίας η εξόφληση των χρεών θα μοιράζεται πρώτα στους εργαζόμενους, μετά στις τράπεζες και ύστερα σε Δημόσιο και  Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διαδικασία

Πρώτα, ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία. Κίνηση που «βάζει μπροστά» τον μηχανισμό της ρύθμισης και  ξεκινά αμέσως την διαγραφή των τόκων προς τις τράπεζες και παράλληλα τα πρόστιμα και τις  προσαυξήσεις προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία!

Το επόμενο βήμα γίνεται από το  αυτοματοποιημένο σύστημα που θα διαιρεί τα κέρδη μιας εταιρείας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA ή τζίρος) με το χρέος που απομένει μετά τις διαγραφές  και αν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο του 8  τότε ο οφειλέτης θα μπαίνει αυτόματα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αν ο τζίρος είναι μεγαλύτερος από το ένα τρίτο του χρέους τότε οι δόσεις θα είναι λιγότερες.

Αυτή η διάκριση προστέθηκε τώρα, ώστε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια και να κλείσει ο δρόμος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που ενδεχομένως να προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη διαδικασία. Αρχικά ο το αποτέλεσμα της διαίρεσης  δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το δεκαπέντε!

Αν ο λόγος τζίρου προς χρέος είναι μεγαλύτερος του οχτώ ή αν η συνολική περιουσία του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη του χρέους του, τότε πάλι μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, αλλά η διαδικασία δεν θα είναι αυτόματη. Θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά μελέτη βιωσιμότητας και όπως και στον εξωδικαστικό θα ορίζεται συντονιστής.

Σύντομα η έκδοση της υπουργικής απόφασης

Από το υπουργείο Οικονομίας, μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς, τονίστηκε ότι η σημαντική μείωση του λόγου του EBITDA /χρέους δεν είναι νέος δυσμενής όρος αφού πρόκειται για χρέος που ήδη έχει κουρευτεί στο πρώτο βήμα και δίχως τους τόκους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, το ποσό είναι πολύ μικρότερο. Αρχικά η μείωση αυτή, δεν προβλεπόταν στο προηγούμενο κείμενο.

Ως προς την διαδικασία την επόμενη εβδομάδα θα συνταχθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομία, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης και θα αποσταλεί προς τελική έγκριση στους θεσμούς.

Η συμφωνία, έχει πολλές ομοιότητες με την πρόταση που είχε κατατεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η διαφορά είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες  θα λαμβάνονται υπόψη οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Οπότε η τελική μορφή της ρύθμισης θα είναι πιο εξατομικευμένη.  Από την πλευρά των δανειστών η πρόταση κρίθηκε ρεαλιστική, όμως θεωρείται ότι δεν είναι της παρούσης και το θέμα θα ξαναπέσει στο τραπέζι στα τέλη Νοεμβρίου, όταν και θα επιστρέψει το «κουαρτέτο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307054-Symphonia-kyberneses-thesmon-gia-tis-120-doseis-ton-epicheireseon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...