Συμφωνία μέχρι το Σάββατο βλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί

Συμφωνία μέχρι το Σάββατο βλέπουν κυβέρνηση και θεσμοί

Εξοικονόμηση 320 εκατ. ευρώ έφερε η επισκόπηση δαπανών!

Με στόχο την τελική συμφωνία το Σάββατο κυβέρνηση και θεσμοί, ανεβάζουν ρυθμούς στη διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να επικυρωθεί το Staff Level Agrement –SLA. Ήδη έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή κειμένων για την τελική συμφωνία.  Πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά εξήγησε μετά την ολοκλήρωση του σημερινού ολοήμερου γύρου διαπραγματεύσεων ότι οι Θεσμοί έδωσαν στην ελληνική πλευρά σχέδιο επικαιροποιημένου μνημονίου το οποίο τους επιστράφηκε με επισημάνσεις στα σημεία διαφωνίας και τώρα οι δανειστές το έχουν επιστρέψει στην ελληνική πλευρά, μαζί με τα πεδία συμβιβασμού και τα ανοιχτά μέτωπα.

Με 7 συναντήσεις μπαίνει ο Δεκέμβριος 

Με στόχο την τελική συμφωνία μέχρι το Σάββατο, το πρόγραμμα των συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς είναι… γεμάτο. Το σημερινό  πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

           10.30 Κοινωνική πρόνοια

           11.30 Συντάξεις

           12.30 Δημοσιονομική διαχείριση

           14.00 Αγορές προϊόντων

           15.00 Ιδιωτικοποιήσεις

           16:00 Ενέργεια

           17:30  Μεταφορές

Δημοσιονομικά

Η μεγαλύτερη δυσκολία στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά,  είναι η διάθεση 80 εκατ. ευρώ, από τα 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται το 2018 μέσα από την επισκόπηση δαπανών για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αναστείλει την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που κανονικά θα γίνει από τη νέα χρονιά. Αυτή η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί το Σάββατο. Αν οι θεσμοί δεν συμφωνήσουν στο «πάγωμα» των συντελεστών, τότε η κυβέρνηση εξετάζει άλλους τρόπους στήριξης των νησιών που έχουν δεχτεί το μεγάλο βάρος από τις προσφυγικές ροές.   

Τα υπόλοιπα χρήματα από την εξοικονόμηση, περίπου 240 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αξιοποιηθούν με διάφορες κοινωνικές δράσεις οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα,  στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, με τους δανειστές.

 Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

Στις χθεσινές συναντήσεις έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος στα θέματα των τραπεζών και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο έχουν απομείνει μόνο τεχνικά θέματα. Κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται μία ανάσα από την τελική συμφωνία, στα θέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), των «κόκκινων» δανείων και της σειράς προτεραιότητας που θα έχουν οι πιστωτές κατά τη ρύθμιση δανείων. Τα τραπεζικά θα πέσουν και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων στις τελικές συζητήσεις του Σαββάτου.

Στο «φουλ οι μηχανές» της διαπραγμάτευσης για τελική συμφωνία το Σάββατο

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν όσο περισσότερα θέμα, είναι δυνατόν μέχρι το Σάββατο, όπου θα γίνει και ο ένας συνολικός γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξει η τελική συμφωνία που θα κατατεθεί στο Eurogroup τη Δευτέρα.

Μετά τις συναντήσεις, έγινε γνωστό ότι το κουαρτέτο ζήτησε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σχετικά με την μεταφορά του προαπαιτούμενου για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τον Μάρτιο αλλά και την αύξηση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ και μείωση των εξαιρέσεων από το φόρο αν φανεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων (2,65 δις ευρώ).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/311863-Symphonia-mechri-to-Sabbato-blepoyn-kybernese-kai-thesmoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...