Συμφωνία μονόδρομος – Στη βουλή το πολυνομοσχέδιο

Συμφωνία μονόδρομος - Στη βουλή το πολυνομοσχέδιο

Μονόδρομος η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα αποδεσμεύσουν την δόσης των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης παίρνει το δρόμο για την Βουλή. Οι δύο πλευρές μπήκαν εχθές στην έκθεση της διαπραγμάτευσης έχοντας ξεπεράσει τα περισσότερα εμπόδια και εστίασαν στην επίλυση του «γρίφου» των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη των Προέδρων της βουλής αναμένεται να συνεδριάσει στη μία το μεσημέρι ώστε να αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση φέρεται να θέλει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας και για αυτό αναμένεται π φάκελος να πάει στην βουλή ως κατεπείγον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο νόμου, θα πάει πρώτα στις αρμόδιες Επιτροπές αύριο και την Πέμπτη πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το «νομοσχέδιο-σκούπα», θα περιλαμβάνει όλα τα επί μέρους σημεία της συμφωνίας,

τους όρους προστασίας των κατοικιών από τους πλειστηριασμούς,
τις αλλαγές στις 100 δόσεις,
την κλιμακωτή τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων
τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
την διακυβέρνηση των τραπεζών,
και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Νωρίτερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι έκατσε ακόμα μία φορά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τα ισοδύναμα που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την μη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιβληθεί τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το οποίο υπερκαλύπτει το κενό που αφήνει το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά φαίνεται πως υπάρχει απόσταση από την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τα έσοδα που «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο και σε αυτά που υπολόγισαν οι θεσμοί. Σε κάθε περίπτωση πηγές από το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης διαβεβαίωναν πως αυτό το θέμα δεν θα μπλοκάρει την συμφωνία και ενδέχεται να υπάρξει και ένα συμπληρωματικό ισοδύναμο.
Οι τελικές αποφάσεις, για τα «κόκκινα» δάνεια θα διαβιβαστούν στη βουλή σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ μέχρι το EuroWorking Group προετοιμάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης και η δημιουργία της αγοράς των δανείων.

H έγκριση της εκταμίευσης της υπό-δόσης των 2 +10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ στην συνέχεια, ακολουθεί η σχετική απόφαση για την εκταμίευση και από τον Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εμπλοκή στην διαδικασία από την πλευρά του ESM καθώς το διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...