Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτέρες: Σκοπιανό, Κύπρος και Τουρκία, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν

Συνάντηση Κοτζιά – Γκουτέρες: Σκοπιανό, Κύπρος και Τουρκία, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν

Κοτζιάς Γκουτέρες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα, στην οποία συζητήθηκαν το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.

 Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση τονίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας εξήρε τη στάση της χώρας μας στο μεταναστευτικό. Επιπλέον επισήμανε ότι για το θέμα του ονόματος, «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβριο αφού ολοκληρωθούν οι τοπικές εκλογές των Σκοπίων και εφόσον «χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός», όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς.

 Για το Κυπριακό, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε στον Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

 Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε και για την πορεία που έχουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού τονίζοντας τη σημασία του “open ended”, μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας, μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας από την αρχή των διαπραγματεύσεων το 2016, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές. Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά» επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου, των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».

 Ο υπουργός δέχτηκε ερώτηση για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με απουσία δυσμενών αντιδράσεων προς την Ελλάδα στο θέμα της παραλαβής των αντιπυραυλικών συστημάτων S300, σε αντίθεση με την Τουρκία και την αγορά των S400, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την Ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω σήμερα τον χρόνο να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα, αλλά θα το κάνουμε».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/301599-Synantese-Kotzia-Gkoyteres-Skopiano-Kypros-kai-Toyrkia-ta-kyria-themata-poy-syzetethekan ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...