Συνάντηση Λοβέρδου – Πρυτάνεων: Αναζητούν κοινή γραμμή για τις μετεγγραφές

Συνάντηση Λοβέρδου - Πρυτάνεων: Αναζητούν κοινή γραμμή για τις μετεγγραφές
Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν θέματα που αφορούν στην ανταλλαγή φοιτητών από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και το εισοδηματικό όριο των 24.000 ευρώ – Το θέμα πρέπει να λήξει ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους – Στη συνάντηση και οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Τη μέση λύση για το θέμα των μετεγγραφών αναζητούν Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Το εισοδηματικό κριτήριο, τα αδέλφια αλλά η τελική γνώμη που αναμένεται να έχουν τα Ιδρύματα θα «πέσουν» στο τραπέζι του διαλόγου.

«Ναι μεν αλλά» απαντούν για τις μετεγγραφές οι Πρυτάνεις βάζοντας τις δικές τους προϋποθέσεις προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν χωρίς να εμποδίζεται η ομαλή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Ύστερα από την αποκαλυπτική συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στο «Πρώτο Θέμα», όπου ανακοίνωσε ότι οι μετεγγραφές θα γίνονται και με εισοδηματικό κριτήριο των 24.000 ευρώ, οι πρυτάνεις εκφράζουν τους φόβους τους για την ακαδημαϊκή διαδικασία σε περίπτωση που αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

«Οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των Πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών» αναφέρουν σε ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου τους που έγινε στη Ρόδο.

«Η εφαρμογή του νόμου για την περίπτωση των “λιμναζόντων” φοιτητών δεν μπορεί να γίνει με απόλυτο τρόπο και χωρίς δυνατότητα διαχείρισης των εξαιρέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τα ιδρύματα να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά για όσους φοιτητές/τριες καταβάλλουν συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στους υπό σύνταξη Οργανισμούς και μέχρι την ολοκλήρωσή τους» τονίζουν στο ψήφισμά τους.

Σήμερα πάντως ο υπουργός Παιδείας έχει συνάντηση με τους Πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ με σκοπό να να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα των μετεγγραφών, το οποίο πρέπει να λήξει οριστικά καθώς οι υποψήφιοι φοιτητές πρέπει έως τις 14 Ιουλίου να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, οπότε πρέπει να γνωρίζουν εάν έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν θέματα που αφορούν στην ανταλλαγή φοιτητών από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και το εισοδηματικό όριο των 24.000 ευρώ. Επίσης, το υπουργείο προτείνει οι μετεγγραφές να ολοκληρώνονται στις αρχή του ακαδημαϊκού έτους ενώ τελική επιλογή θα γίνεται από τα ίδια τα Ιδρύματα, ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον φοιτητών που θα μπορούν να επιλέξουν.

Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στο «Θέμα» τονίζει ότι: «Μια οικογένεια με εισόδημα 24.000 ευρώ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί δύο και τρία σπίτια. Κι ακόμη, θα προσπαθήσουμε να  συντομεύσουμε το χρόνο λήψης των αποφάσεων. Αύριο στο Υπουργείο έχουμε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Πρυτάνεων και των Προέδρων των ΑΤΕΙ για να πάρουμε από κοινού πρακτικές αποφάσεις. Μην ξεχνάτε, πως ό νόμος ορίζει πως τα οικεία τμήματα παίρνουν τις αποφάσεις για τους μετεγγραφόμενους. Το θέμα το συζητήσαμε και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων».

Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων ο υπουργός στη συνέντευξή του στο «Θέμα» λέει ότι είναι καλός θεσμός αλλά θα τον βοηθήσουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο κ. Λοβέρδος τονίζει: «Είναι ένας καλός θεσμός, γιατί μέσω αυτού μπορεί να επιτευχθεί η  ισότητα ως προς τις περισσότερες γνώσεις και η κριτική ικανότητα των μαθητών. Και αφορά εκτός των άλλων και το νέο  σύστημα εισόδου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ,  που έχει νομοθετηθεί  για να εφαρμοστεί σε δύο χρόνια. Δεν θα τα αλλάξουμε αυτά. Αλλά ίσως χρειαστεί κάτι να κάνουμε για να βοηθήσουμε και τον θεσμό και τους μαθητές, αν το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διαπιστώσει, μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης,  πως η βεβιασμένη φέτος εφαρμογή του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Θυμίζω πως τα θέματα της τράπεζας δόθηκαν στις 27 Μαΐου και οι εξετάσεις άρχισαν στις 29! Και πως το Ινστιτούτο πρότεινε τότε την αναβολή εφαρμογής. Οι παρενέργειες αφορούσαν την ποιότητα ορισμένων θεμάτων, το βεβιασμένο χαρακτήρα της εφαρμογής, την αποθέωση της ανάγκης για περισσότερα φροντιστήρια μέσα στην εξεταστική περίοδο. Για το επόμενο έτος τα θέματα θα δοθούν από το φθινόπωρο. Πριν ορκιστώ καλά-καλά,  με πρόλαβαν οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε  χωρίς να καταργήσουμε έναν καλό θεσμό,  ορισμένοι  ultras την θεώρησαν δήθεν αντιεκσυγχρονιστική κοκ.  Τους ακούω με θλίψη».

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...