Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι στις 22 Αυγούστου για το Brexit

ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΝΗΣΙ ΒΕΝΤΟΤΕΝΕ                                                                                            

Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του Πρόεδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv η συνάντηση έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει μια πορεία μετά το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε το μικρό νησί στα ανοιχτά της Νάπολης ως τόπο συνάντησης για τις συνομιλίες λόγω του ρόλου που επιτέλεσε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη η ιταλική κυβέρνηση.

Το νησί λειτούργησε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ήταν εκεί που οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψαν το «Μανιφέστο Βεντοτένε«, το οποίο θεωρείται από πολλούς ως βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το μανιφέστο του 1941 ζητούσε την ομοσπονδοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεσμό μεταξύ των χωρών μελών και να αποτρέψει ενδεχόμενο πόλεμο.

Με ποιές θέσεις προσέρχονται οι τρεις ηγέτες

Η Βρετανία εξέπληξε την Ευρώπη, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, πυροδοτώντας ένθερμες συζητήσεις για το μέλλον της Ένωσης και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

Στις πρώτες συνομιλίες τους μετά το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου, οι τρεις ηγέτες Ολάντ, Μέρκελ και Ρέντσι- καλούσαν για «νέα ώθηση» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί «μια πολιτική ήττα» για την Ευρώπη και ένα «κάλεσμα αφύπνισης» που έδειξε ότι μια επείγουσα αλλαγή είναι απαραίτητη.

Νωρίτερα το Φεβρουάριο, ο Ματέο Ρέντσι είχε περιγράψει το όραμά του για την Ευρώπη σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων. Το έγγραφο προτείνει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και το διορισμό ενός «σούπερ Υπουργού Οικονομικών για όλη την ευρωζώνη«, μια ιδέα που υποστηρίζεται από τις γαλλικές και γερμανικές κεντρικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε για «δημοσιονομική και κοινωνική εναρμόνιση» στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, η Γερμανία τηρεί μια πιο μέτρια στάση, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτρέπει τα κράτη μέλη να είναι πιο ρεαλιστικά και να υιοθετήσουν μια «διακυβερνητική προσέγγιση» για την επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ορισμένους, η πιο ρεαλιστική μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, παράλληλα με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επέτρεπε στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ να απορροφούν ασύμμετρα σοκ.

Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς το 2012 και έλαβε ευρεία υποστήριξη από τις βασικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Όμως, οι συζητήσεις κόλλησαν στις λεπτομέρειες και οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στο 2017 υποδηλώνουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...