Συνάντηση Σκουρλέτη – «κουαρτέτου» για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και φορολογία

Συνάντηση Σκουρλέτη – «κουαρτέτου» για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και φορολογία

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 14/03/2016 – 17:19

Σκουρλέτης

Η ΩΡΑ ΤΗΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ                                                           

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται στον ενεργειακό χάρτη. Μετά τις συμφωνίες για τον TAP και την άρση του εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν, η Ελλάδα επανέρχεται στον ρόλο του ενεργειακού κόμβου, με όλα τα οφέλη και το ρίσκο που τον συνοδεύει. 

Εντός της Εβδομάδας, αναμένεται συνάντηση  μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του «κουαρτέτου»  των επικεφαλής διαπραγματευτών των Θεσμών, όπου θα συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Από την μείωση του μονοπωλίου της ΔΕΗ, μέχρι τις νέες ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ που σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί στην βουλή, τα ενεργειακά θέματα της διαπραγμάτευσης, είναι πολλά και μέσα στις υποχρεώσεις του μνημονίου περιλαμβάνονται θέματα  όπως η αναβάθμιση του δικτύου και η επανεξέταση της φορολογίας στην ενέργεια. 

Στην «κρησάρα» των δανειστών η ελληνική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ

Οι δανειστές έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από την χώρα, με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την έγκριση της πρότασης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση με μεταβίβαση του διαχειριστή στο δημόσιο και πώληση του 49%.

Στην ίδια πρόταση, περιλαμβάνεται η πώληση του 20%σε στρατηγικό επενδυτή  και υο υπόλοιπο 29% στο χρηματιστήριο.  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ελληνική πρόταση θα πάρει το «πράσινο» φως από τους θεσμούς, με αποτέλεσμα να φύγει ένα μεγάλο βάρος από την διαπραγμάτευση.

Αν όμως η πρόταση δεν εγκριθεί, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για κατάθεση προσφορών πώλησης του συνόλου των μετοχών σε ιδιώτη επενδυτή.  Σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, την Παρασκευή, έγιναν οι πρώτες επαφές στη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Η μείωση της αγοράς που ελέγχει η ΔΕΗ

Μέχρι το 2020  παραμένει η συμφωνία με το «κουαρτέτο» για τα μέτρα του δεύτερου στόχου εκχώρησης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την συμφωνία, η εταιρία δεν θα πρέπει να ελέγχει πάνω από 50% στην παραγωγή, παραχωρώντας μερίδιο τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά.

Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκονται και κάποιες άλλες προβλέψεις της συμφωνίας για την ενέργεια, όπως η οικονομική θωράκιση και ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αλλά και η παρουσίαση του νέου μοντέλου για την αποζημίωση των ΑΠΕ.

Δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ»

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην αγορά ενέργειας και μπορεί οι δανειστές να έχουν «κολλήσει» με το θέμα της τύχης του ΑΔΜΗΕ όμως υπάρχει ολόκληρη βεντάλια υποχρεώσεων που περιλαμβάνει τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την συμφωνία, η δημοπρασίες είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων για την παραχώρηση του 25% της αγοράς που ελέγχει τώρα η ΔΕΗ, σε ιδιώτες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...