Συναγερμός στο πεντάγωνο μετά την πρόκληση με το ελικόπτερο στη Ρω

Συναγερμός στο πεντάγωνο μετά την πρόκληση με το ελικόπτερο στη Ρω

Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν εκβιάζοντας τους πάντες – Που τράπηκε σε φυγή μετά τα τροχιοδεικτικά πυρά των ελληνικών δυνάμεων

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ συναγερμού έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Το επεισόδιο με το ελικόπτερο στη Ρω εντάσσεται στο σχέδιο του σουλτάνου να στήσει ένα νέο θερμό επεισόδιο αντίστοιχο με αυτό των Ιμίων και γι΄ αυτό οι Τούρκοι επιχείρησαν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα αντιμετωπίζει πολυεπίπεδη κρίση.

Η λίρα κατρακυλάει, οι εισαγωγές έχουν γίνει πανάκριβες και η οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Με τη διαρκή επιθετικότητα ο Ερντογάν επιχειρεί να εξάγει την κρίση.

Η εισβολή στην Συρία κατάφερε συγκυριακά να σφυρηλατήσει το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας.

Σε συνδυασμό με την εθνικιστική ρητορική ο Ερντογάν κατάφερε να συγκρατήσει την εκλογική του πελατεία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι επιθέσεις διαρκείας του σουλτάνου κατά της δύσης και ειδικά κατά των Αμερικανών και του Γάλλου προέδρου Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει συνεργάτη των τρομοκρατών επειδή βοηθάει τους Κούρδους στην Συρία.

Το ντελίριο τουρκικής προκλητικότητας και ακραίας ρητορικής στρέφεται το τελευταίο διάστημα κατά της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικές στην κατεύθυνση αυτή είναι οι δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος της εθνικιστικής δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε: Αν έχει κρίση να μπει σε κλινική, ενώ επανέλαβε τις απειλές του αναφέροντας ότι αν χρειαστεί μπορούμε να διώξουμε τους Έλληνες ξανά στη θάλασσα.

Το κρεσέντο εθνικιστικής ρητορικής σε συνδυασμό με την απόπειρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να στήσουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στην Ελλάδα.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη τουρκική προβοκάτσια.

Ο σουλτάνος ενόψει της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στην οικονομία της χώρας του επιδιώκει να τονώσει το ηθικό του κόσμου στήνοντας ένα επεισόδιο με την Ελλάδα.

Άλλωστε μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και από ατύχημα.

Γι΄ αυτό το ΝΑΤΟ αλλά και οι Αμερικανοί συνιστούν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Πάνος Καμμένος ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις στον Έβρο και στα νησιά και με τη διεξαγωγή μιας σειράς στρατιωτικών ασκήσεων, πεζικό, ναυτικό και αεροπορία βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

 

 

 

Mαξίμου: Δεν αξιολογούμε

το συμβάν ως μείζον

Το τουρκικό ελικόπτερο που πρωταγωνίστησε στο θερμό επεισόδιο κοντά στη Ρω το βράδυ της Δευτέρας πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα αναφορικά με το συμβάν στη Ρω πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο. Τονίζουν μάλιστα: «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε. Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση». Ωστόσο, όπως αναφέρουν πως νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.

Μπαράζ αντιδράσεων

από την αντιπολίτευση

Την κινητοποίηση των κομμάτων προκάλεσε επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση στη νήσο της Ρω. Με ανακοινώσεις τους τα κόμμα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να ενημερώσουν για το τι συνέβη ακριβώς, με το Μαξίμου να δηλώνει ότι «Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο», υπογραμμίζοντας πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους». Σε σχόλιο του ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει μέσω Twitter «Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη». Με τη σειρά της η Ένωση Κεντρώων ζητά με ανακοίνωσή της από την κυβέρνηση να ενημερώσει τι έγινε στη Ρω αλλά και διευκρινήσεις «σε ποιο βαθμό προκάλεσαν οι Τούρκοι και πώς απαντάει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα». Η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «επειδή οσφραινόμεθα θερμό επεισόδιο, ζητούμε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σπασμωδικές κινήσεις από πλευράς της Ελλάδος μπορούν να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες». Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη στο facebook, κάνοντας αναφορά στα «Κανόνια του Αυγούστου» είναι ένα κλασσικό βιβλίο που περιγράφει πώς ηγέτες και ηγεμόνες διολίσθησαν σε ένα πόλεμο που κανείς δεν ήθελε πραγματικά, βυθίζοντας το πρώτο μισό του 20ου αιώνα στο σκοτάδι.

Τουρκική διάψευση

Κάθε άλλο παρά να κατεβάσει τους τόνους επιθυμεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το τουρκικό ελικόπτερο που πραγματοποίησε χαμηλή πτήση στη νήσο της Ρω, διαδέχτηκαν λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι δύο τουρκικά F-16 που παραβίασαν το ελληνικό FIR και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Το περιστατικό της Ρω, ωστόσο, διαψεύδεται από την Άγκυρα, μέσω διαρροών από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, λίγο μετά τις 12, ανατολικά της Ρόδου, ένα ζεύγος τουρκικών F-16, το οποίο είχε απογειωθεί από τη βάση του Ντάλαμα, παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο για να λάβει αποφασιστική απάντηση από δύο ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Δεν υπήρξε εμπλοκή και τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Η νέα πρόκληση της Άγκυρας ήρθε σχεδόν παράλληλα με την έντονη αντίδραση του Μαξίμου για το περιστατικό της Ρω.

Το χρονικό

Ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε χαμηλές πτήσεις πολύ κοντά στη νήσο Ρω, με τον ελληνικό στρατό να απαντάει σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής. Όπως έγινε γνωστό, στις 10:28 η φρουρά στη νήσο Ρω, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, άκουσε ένα ελικόπτερο χωρίς φώτα να έρχεται προς την πλευρά τους, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν περί τίνος πρόκειται. Αμέσως επικοινώνησαν με τον διοικητή τους στη Μεγίστη, ο οποίος τους ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο πτήσης στην περιοχή και τους έδωσε εντολή να ρίξουν τροχιοδεικτικά πυρά προς τον ουρανό, αλλά σε άλλη κατεύθυνση από το ελικόπτερο. Τελικά, το ελικόπτερο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν της τουρκικής ακτοφυλακής, αποχώρησε από την περιοχή. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το ελικόπτερο πετούσε με σβηστά φώτα. Παράλληλα με την απάντηση της ελληνικής φρουράς, υπήρξε και ταχεία ενημέρωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για το περιστατικό, που χαρακτηρίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου ως πολύ σοβαρό, ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν πως η αντίδραση ήταν σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες εμπλοκής.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Eπικαλούμενες τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, οι τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύουν την είδηση της υπερπτήσης τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από το νησί της Ρω και τα πυρά που εκτοξεύτηκαν από ελληνικής πλευράς.

Τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για προειδοποιητικά πυρά που εκτοξεύτηκαν, επειδή λόγω του σκότους οι ελληνικές δυνάμεις δεν είχαν οπτική επαφή με το αεροσκάφος, ενώ κάνουν λόγο για επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του αγήματος που βρίσκεται στο φυλάκιο της Ρω και των ανωτέρων τους αξιωματικών. Επίσημη ανακοίνωση, σημειώνουν, δεν έχει υπάρξει ακόμα. Σε νεότερη ανταπόκρισή του ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει ακόμα ότι επικοινώνησε με πηγές του στο γραφείο του Πρωθυπουργού και του διέψευσαν το επεισόδιο. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι ότι το Πρωθυπουργικό γραφείο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ελληνικού τύπου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/328214-Synagermos-sto-pentagono-meta-ten-proklese-me-to-elikoptero-ste-Ro ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...