Συναντήσεις του Πατριάρχη με τον Γερμανό πρόεδρο και την Μέρκελ

Συναντήσεις του Πατριάρχη με τον Γερμανό πρόεδρο και την Μέρκελ
Τα ζητήματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις σχέσεις του με το τουρκικό κράτος, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στην Τουρκία αλλά και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γερμανία τα τελευταία πενήντα χρόνια, ήταν τα βασικά θέματα κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την γερμανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία σήμερα στο Βερολίνο.

Κατά την συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος υπήρξε πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο ένα εκατομμύριο Ορθοδόξων που ζουν σήμερα στην Γερμανία, αλλά και στην ανάγκη ενότητας των Εκκλησιών.

Επισήμανε δε ότι η επίσκεψή του, με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, αποσκοπεί και στην καλλιέργεια αγαθών σχέσεων με την Ρωμαιοκαθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία. «Τόσο εσείς, ως πολιτικό αλλά και θρησκευτικό πρόσωπο, όσο και εγώ ως λειτουργός της Εκκλησίας, καταδικάζουμε ασφαλώς κατά τον εντονότερο τρόπο κάθε μορφή βίας, φανατισμού και μίσους», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρθηκε στην έξαρση της μετανάστευσης και των ασθενειών και στην εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών και του εγκλήματος, τονίζοντας ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης μπορούν να καταστούν δίκοπο μαχαίρι – ευεργετικά αλλά και καταστροφικά για την ανθρωπότητα. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γκάουκ στην Τουρκία, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε μνεία και στις δηλώσεις του γερμανού Προέδρου περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα και την Καγκελαρία, ευχαρίστησε την Άγγελα Μέρκελ τόσο για την συμπαράσταση της γερμανικής πολιτείας στην Ιερά Μητρόπολη της Γερμανίας όσο και για τις δύο επισκέψεις της στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, οι οποίες, όπως είπε, «υπήρξαν εξόχως ενισχυτικές για το Πατριαρχείο και για την οικουμενική αποστολή του». Την διαβεβαίωσε δε ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη και η όποια βοήθεια, θεσμική ή μη, βοήθεια προσφέρει το Βερολίνο μελλοντικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την ικανοποίησή του για τον σημαντικό και από όλους αναγνωριζόμενο σημερινό διεθνή και πανευρωπαϊκό ρόλο της Γερμανίας εξέφρασε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και στον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ, στον οποίο τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ασκεί καθαρά πνευματικό έργο και όχι «πολιτική». «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας και ο Προκαθήμενος και Πατριάρχης του αγνοούμε ή αδιαφορούμε για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο», τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και αναφέρθηκε στην ειρήνη, την πείνα, τις ασθένειες, την παγκοσμιοποίηση και την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή. «Ειδικά για το οικολογικό ζήτημα το Πατριαρχείο έλαβε και λαμβάνει, εντός των πλαισίων της οικουμενικής του αποστολής, πρωτοβουλίες σε παγκόσμια κλίμακα. Η επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί σοβαρό αμάρτημα κατά του Δημιουργού και της κτίσεως Αυτού, αποβαίνει και σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των υπαιτίων», δήλωσε ο Οικ. Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι «αιτία του κακού είναι η αχαλίνωτη φιλοκτημοσύνη προσώπων και λαών».

Κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία είναι καλύτερη από ό,τι παλαιότερα, αλλά επισήμανε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη νομικού καθεστώτος του Πατριαρχείου στην Τουρκία, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και την παράνομη δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο κ. Λάμερτ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), επέκρινε το κλείσιμο της Χάλκης και έκανε λόγο για παρακώλυση της θρησκευτικής ελευθερίας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...