Συνεχίζονται οι περιπέτειες του πολύπαθου ΞΕΝΙΑ

Διαβούλευση και ερωτήματα

 Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΞΕΝΙΑ. Μοναδικό θέμα προς διαβούλευση, αυτό της αξιοποίησης του ακινήτου του ΞΕΝΙΑ.

Με πρόεδρο της Επιτροπής τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο, τα μέλη της (εκπρόσωποι των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, του ΤΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας, των εργαζόμενων ΟΤΑ, της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, της Ένωσης Γονέων, του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς και φορέων, συλλόγων και πολίτες), κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα.

Παρόντες επίσης οι αντιδήμαρχοι Κ. Καρακώστας, Γ. Ράπτης, Γ. Σύψας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Γ. Μπουλές, και Γ. Γούλας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου Ν. Πλούμης, μέλη της και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Τ. Λουκόπουλος: «Προσβάλλει η κατάσταση του ΞΕΝΙΑ»

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος έκανε λόγο για δύσκολο και χρόνιο πρόβλημα που η Δημοτική Αρχή καλείται να δώσει λύση, με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τον δωρητή.

Με δεδομένα τη συγκεκριμένη βούληση του δωρητή Γ. Νόβα, την οικονομική κρίση, την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο και την έλλειψη χώρων που να ανήκουν στον Δήμο, απέκλεισε τη λειτουργία τού ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως μη βιώσιμη και πρότεινε:

Τη δημιουργία, μετά την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου, ενός Τουριστικού, Πολιτιστικού Πολυχώρου που θα μπορεί να περιλαμβάνει: Αίθουσα συνεδρίων, Πινακοθήκη για διαρκείς ή εποχικές εκθέσεις, αίθουσα προβολών, αίθουσα ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ενώ στον χώρο θα λειτουργούν καφέ και εστιατόριο.

Ο τρόπος υλοποίησης της παραπάνω πρότασης θα γίνει μέσα από έναν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, όπου και θα περιγράφει – προτείνει τις δράσεις που θα μπορούν να περιληφθούν στο κτηριακό συγκρότημα του ΞΕΝΙΑ.

Τα απαραίτητα στοιχεία θα δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο φάκελο, με τη συνέχεια να είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης. «Δεν αντέχει άλλο αυτό το χάλι του ΞΕΝΙΑ η κοινωνία», τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας.

“Μπορούμε να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν”

Πιο αναλυτικά η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας εμφανίζεται στην ανακοίνωση της δημοτικής του παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία», όπου και αναφέρει:  «Στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ η Ενωτική Πρωτοβουλία καταθέτει την δική της πρόταση. 1) Χρήσεις του ΞΕΝΙΑ: Η πρότασή μας είναι να μην ακολουθήσουμε την πεπατημένη οδό, δηλ. την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Τέσσερις τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν, από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές αρχές, απέβησαν άκαρπες. Αυτό σημαίνει, για όποιον θέλει να είναι αποτελεσματικός, ότι η επένδυση στο ΞΕΝΙΑ και η λειτουργία του ως ξενοδοχείο, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Πολύ περισσότερο σήμερα που το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο. Αντίθετα θεωρούμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής, δίνοντάς του προστιθέμενη αξία, αν το ΞΕΝΙΑ μετατραπεί σε ένα τουριστικό και πολιτιστικό πολυχώρο. Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο του ΞΕΝΙΑ μπορούν να λειτουργήσουν: α) Συνεδριακό κέντρο β) Μουσείο γ) Πινακοθήκη δ) Αίθουσα προβολών ε) Εικονικό μουσείο για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου στ) Υποστηρικτικές χρήσεις όλων των παραπάνω (εστιατόριο, καφετέρια κλπ). Τα περίπου 2.800 τ.μ. του σημερινού κτιρίου μπορούν να στεγάσουν κάποιες (ή όλες) από τις παραπάνω δραστηριότητες – χρήσεις. Με την παραπάνω πρόταση, θεωρούμε ότι ο δήμος συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, δημιουργώντας νέες αφορμές για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη μας. Αντίθετα αν βλέπαμε το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, το μόνο που θα πετυχαίναμε θα ήταν απλώς να ξαναμοιράσουμε την (τουριστική) πίττα χωρίς να προσπαθούμε να την μεγαλώσουμε. Θεωρούμε ότι η κατάθεση αυτής της πρότασης είναι απολύτως συμβατή με την βούληση του δωρητή Γ. Νόβα την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε. Υπάρχουν εξ’ άλλου οι σχετικές νομικές εγγυήσεις και γνωματεύσεις που το βεβαιώνουν. 2) Επειδή η ανάπλαση – αναβάθμιση του ΞΕΝΙΑ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την τοπική κοινωνία θεωρούμε ότι μετά την λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίησή του, από το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την χωροθέτηση των χρήσεων που θα αποφασιστούν, στο υπάρχον κτίσμα αλλά και την ανάδειξη του κήπου, με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ και ο ΣΑΔΑΣ (Πανελλήνιος σύλλογος Αρχιτεκτόνων) προτείνουν το ΞΕΝΙΑ να χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίριο. Ο στόχος του δήμου είναι αμέσως μετά να χρηματοδοτήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) ώστε, το συντομότερο δυνατό, να συγκροτήσει πλήρη φάκελο και να διεκδικήσει την χρηματοδότηση της ανάπλασης του ΞΕΝΙΑ, από κάθε δυνατή πηγή».

 

Αρχιτέκτονες: «Μονόδρομος η επανένταξη του ΞΕΝΙΑ στην πόλη»

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας Γιάννης Κοργιαλάς, σημείωσε πως ο Σύλλογος έχει εκφράσει την άποψή του από το 2011 για το ΞΕΝΙΑ, ταυτιζόμενος πλήρως με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση και η επανένταξη του ΞΕΝΙΑ στην πόλη είναι μονόδρομος.

Πρότεινε όπως χαρακτηριστεί το ΞΕΝΙΑ διατηρητέο, ενώ οι όποιες χρήσεις επιλεγούν θα πρέπει να γίνουν: 1) Με σεβασμό στη θέληση του Δωρητή. 2) Με όρους που δεν προσβάλουν τις αρχές του και τη βιωσιμότητά του, δεν θα πρέπει να προσδιορίζεται από την αύξηση του μεγέθους του, αλλά από τη σωστή ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του, έστω και με άλλες συμβατές με το κτίριο χρήσεις, τη διερεύνηση των οποίων και προτείνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.

Χαρακτήρισε τα ΞΕΝΙΑ σε όλη την Ελλάδα ως δείγματα σύγχρονης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής και πολιτιστική κληρονομιά του 20ου αιώνα, που δημιούργησαν εξέχοντες αρχιτέκτονες της εποχής, συμπληρώνοντας πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχουν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που βρίσκεται το ΞΕΝΙΑ της Ναυπάκτου.

Στην τοποθέτησή του πάντως ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σημείωσε πως δεν είναι σίγουρος αν μπορεί να κάνουμε και πάλι το ΞΕΝΙΑ ξενοδοχείο, μια και οι ανάγκες και τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Συμφώνησε τέλος για τη μελέτη συντήρησης του κτιρίου, ενώ τόνισε πως οι όποιες χρήσεις του θα πρέπει να προκύψουν μετά από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών.

ΤΕΕ: «Ό,τι αποφασιστεί να είναι βιώσιμο»

Ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας –  πολιτικός μηχανικός Νίκος Τσερπέλης, στην τοποθέτησή του επεσήμανε τη διαχρονική εγκατάλειψη του ΞΕΝΙΑ, με υπεύθυνες όλες τις δημοτικές αρχές και την έλλειψη φύλαξης και συντήρησης του χώρου.

Ως προς τον αποκλεισμό, από πλευράς της σημερινής Δημοτικής Αρχής, της δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας ως μη βιώσιμης, σημείωσε πως δεν είναι απλό το θέμα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν οικονομοτεχνικά στοιχεία.

Επεσήμανε την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου ως προς τις προοπτικές αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, ενώ χαρακτήρισε αποσπασματικές τις προσπάθειες ερμηνείας της Δωρεάς του Γ. Νόβα και τις δεσμεύσεις του Δήμου από αυτή. Επισήμανε επίσης πως πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η φύλαξη και προστασία του χώρου, μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση της αξιοποίησής του. Τόνισε πάντως με έμφαση ότι οι χρήσεις που προτείνονται από τη Δημοτική Αρχή, με τον προσχηματικό χαρακτήρα του προσωρινού.  δημιουργούν δεδομένα.

Με στόχο την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας του Δήμου Ναυπακτίας, της ξενοδοχειακής μονάδας ΞΕΝΙΑ (τόνισε χαρακτηριστικά), έκανε εκτεταμένη αναφορά στα σημερινά δεδομένα, με καίριες επισημάνσεις, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις. Στο πλέγμα αυτό περιλαμβάνονται:

ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

  1. Υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς βάση συγκεκριμένης δωρεάς και οι δεσμεύσεις που εκπορεύονται από αυτή
  2. Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σημασία κτηρίου ως Ξενοδοχειακή κτηριακή Εγκατάσταση υπο το όνομα ΞΕΝΙΑ
  3. Διαχρονική Εγκατάλειψη και υποβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων μέσα από την έλλειψη προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης
  4. Διαχρονικές προσπάθειες αξιοποίησης μέσω διαγωνισμού εκμίσθωσης ως ξενοδοχείου, οι οποίες ακυρώνονται
  5. Έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με τις προοπτικές αξιοποίησης. Ο διάλογος για να είναι εποικοδομητικός θα πρέπει να βασίζεται σε οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα οδηγήσουν στην εκτίμηση και επιλογή του προσφορότερου σεναρίου αξιοποίησης, με διάφανες και πολυσυμμετοχικές διαδικασίες

ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

  1. Κτήρια υποβαθμισμένα, σε κατάσταση έλλειψης συντήρησης, έλλειψης φύλαξης, με στοιχεία πλέον υψηλής υγειονομικής επικινδυνότητας και κυρίως έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού των ελάχιστων ενεργειών για την αποτροπή των παραπάνω.
  2. Εγκατεστημένη αυθαίρετη χρήση, αίθουσας συνάθροισης κοινού (Δημοτικό Συμβούλιο) και αίθουσας γραφείων παρατάξεων. Το γεγονός αυτό οριοθετεί μια υφιστάμενη κατάσταση, η οποία έχει δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα σχετικά τόσο με τις οποιεσδήποτε ενέργειες αξιοποίησης αλλά και συνάμα και με οποιεσδήποτε ενέργειες επέμβασης, οι οποίες απαιτούν Αδειοδότηση.
  3. Εγκεκριμένη μελέτη ΑΠΟ 27.05.2015 με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΞΕΝΙΑ» η οποία περιλαμβάνει 24.890 έ περίπου [για υγρομονώσεις δωμάτων (όχι στεγών) ], 6.110 έ περίπου [ ια καθαίρεση επιχρισμάτων – αρμολογήματα-χρωματισμοί ] και 79.099 έ  περίπου [για Ξύλινα Εξωτερικά κουφώματα συρόμενα (πλήρη) – για Ξύλινες  εσωτερικές πόρτες πρεσαριστες – για Ξύλινες Θυρόφυλλα εντοιχισμένων ντουλαπών] (σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός 8 δωματίων με στόχο την μετατροπή τους σε γραφεία) και 30.000 έ απρόβλεπτα (εκτος ΦΠΑ και ΕΟ)
  4. Δεδομένη πρόταση σημερινής Δημοτικής αρχής για την μετατροπή του ΞΕΝΙΑ σε ένα τουριστικό και πολιτιστικό πολυχώρο.

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο του ΞΕΝΙΑ προτείνεται να λειτουργήσουν:

  • Συνεδριακό κέντρο
  • Μουσείο
  • Πινακοθήκη
  • Αίθουσα προβολών
  • Εικονικό μουσείο για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου
  • Υποστηρικτικές χρήσεις όλων των παραπάνω (εστιατόριο, καφετέρια κλπ).

Η πρόταση δεν συνοδεύεται από τεχνικοοικονομικά στοιχεία.  Επίσης δεν αποσαφηνίζεται τεχνικά η δυνατότητα ένταξης των προτεινόμενων χρήσεων σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο του ΓΠΣ Ναυπάκτου.

  1. Έναρξη διαλόγου με συζήτηση στις 15.06.2015 στο γνωμοδοτικό όργανο «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ»

ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ:

  1. Το ΤΕΕ έχει διαχρονικά διατυπωμένες θέσεις σχετικά με την διαφύλαξη – προστασία – συντήρηση – ανάδειξη – αξιοποίηση όλης της Δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα όταν πρόκειται για κτήρια με σημαντικό αποτύπωμα .

Η σύγχρονη αντίληψη επιβάλλει την διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αρχίζοντας πρωταρχικά από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό:

–  ” ..Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς πρέπει να ενταχθεί στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αντί να αντιμετωπίζεται σαν ένα δευτερεύον ζήτημα ή σαν κάτι που απαιτεί παρεμβάσεις εδώ και εκεί…” αναφέρεται στην Διακήρυξη του Άμστερνταμ το 1975

– Το κράτος “…θα τοποθετεί την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μεταξύ των ουσιαστικών στόχων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και θα εξασφαλίζει ότι η επιταγή αυτή θα ληφθεί υπόψη στα διάφορα στάδια της εκπόνησης ρυθμιστικών σχεδίων και στις διαδικασίες έγκρισης εργασιών.” Σύμβαση Γρανάδας 1985

  1. Η σημασία του συγκεκριμένου χώρου για το Πολεοδομικό συγκρότημα της Ναυπάκτου αλλά και την ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση και αξιοποίηση με βάση τις αρχές της αειφορίας αλλά πρώτιστα με την μεγιστοποίηση της σχέσης κόστους – οφέλους προς την τοπική κοινωνία
  2. Το ΤΕΕ χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Ναυπακτίας να στελεχώσει τις 4 θέσεις Ειδικών Συνεργατών του Δήμου με Διπλωματούχους Μηχανικούς.

Είναι δεδομένη η υποστήριξη που μπορεί να παρέχουν στον Δήμο η τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση των συναδέλφων και ειδικότερα σε θέματα τέτοιας σπουδαιότητας αλλά και ιδιαίτερης φύσεως και πλοκής

  1. Η πρότερη εμπειρία και η επικρατούσα φιλοσοφία στην διαχείριση και λειτουργία ακινήτων δημοσίου χαρακτήρα είναι «Η ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία και η ανάδειξη του εποπτικού και ρυθμιστικού του ρόλο»
  2. Το ΤΕΕ σε πρωταρχικό επίπεδο συμφωνεί πλήρως με τις προτάσεις του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων της πόλης τουλάχιστον σχετικά με την αντιμετώπιση των κτηρίων και χρήσεων του ΞΕΝΙΑ ως διατηρητέα αρχιτεκτονικά μνημεία.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  1. Η αξιοποίηση ενός αστικού ακινήτου-φιλέτου του μεγέθους των 11.500 τ.μ. εντος του οποίου βρίσκεται ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα με χαρακτήρα ίσως και μνημειακό, με μέγεθος 2.879 τ.μ. και σχεδον 4.000 τ.μ. μαζι με υπόγειους χώρους και την pilotis αποτελεί ουσιαστικά μια μικρογραφία της κακοδαιμονίας της Ελληνικής Κρατικής μηχανής. Αυτό καθόσον μετά από 14 χρόνια ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Ναυπάκτου και Ναυπακτίας, διαχρονικά επιτεύχθηκε μόνο η εγκατάσταση αυθαίρετων χρήσεων και αυτές χωρίς καν την μέριμνα της στοιχειώδους συντήρησης.
  2. Ακόμα έως και σήμερα δεν υφίστανται πάρα μόνο μερικές σημειακές επεμβάσεις συντήρησης και φύλαξης με αποκορύφωμα την τελευταία εγκεκριμένη μελέτη η οποία αφορά αφενός εργασίες υγρομόνωσης επί των δωμάτων των ισόγειων εγκαταστάσεων και αλλαγή των κουφωμάτων επί αυτών. Ταυτόχρονα η μελέτη αφορά και αλλαγή κουφωμάτων σε 8 δωμάτια από τα 48 υφιστάμενα συνολικά, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με τις διαθέσεις αυτών που παρήγγειλαν τη μελέτη, καθώς στη συγκεκριμένη φάση των παρεμβάσεων είναι μη κατανοητή η επιλογή των συγκεκριμένων επεμβάσεων (πλην των μονώσεων) πριν αποφασιστούν οι χρήσεις του συγκεκριμένου ακινήτου .

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1) Έναρξη άμεσων διαδικασιών λήψης μέτρων φύλαξης του χώρου (άμεσος εργοταξιακός αποκλεισμός κτηρίου με προγραμματισμό τακτικής επιθεώρησής του και φύλαξής του)

2) Ταυτόχρονες διαδικασίες συντήρησης – καθαρισμού των χώρων του ακινήτου πλην των κτηριακών εγκαταστάσεων (κήπος κλπ)

3) Έναρξη διαδικασιών λήψης μέτρων άμεσης αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων συντήρησης του κτηρίου ιεραρχικά ξεκινώντας από ζητήματα που  αφορούν καταστάσεις που δημιουργούν φθορές και ζημιές στο κτήριο.

4) Άμεση απόσυρση όλων των αυθαίρετων χρήσεων

5) Σεβασμός στις προτάσεις του ΣΑΔΑΣ και των αρχιτεκτόνων της πόλης για διατήρηση και διαφύλαξη των κτηριακών εγκαταστάσεων αλλά και των χρήσεων ως «μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομίας»

6) Σεβασμός στη διάθεση του δωρητή όπως αυτή αποτυπώνεται στα κείμενα της εν ζωή δωρεάς.

7) Έναρξη ουσιαστικού, γόνιμου και πραγματικού διαλόγου σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης όλου του ακινήτου αλλά και των εγκαταστάσεων.

8) Επιλογή των επικρατέστερων σεναρίων αξιοποίησης και εκπόνησης των απαραίτητων οικονομοτεχνικών μελετών οι οποίες θα οδηγήσουν στην εκτίμηση και επιλογή του προσφορότερου σεναρίου αξιοποίησης, με διάφανες και πολυσυμμετοχικές διαδικασίες.

9) Ταυτόχρονες διαδικασίες αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε επίπεδο προμελετών και κατηγοριοποίησης του επιλεγμένου Business plan με στόχο την προετοιμασία και την ένταξη σε πρόσφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

KINΔYNOI:

  1. Πρέπει να αποφευχθεί η υιοθέτηση σημειακών λύσεων και αποφάσεων, οι οποίες θα ενισχύουν την ασάφεια, θα δημιουργούν προηγούμενα και εν τέλει θα λειτουργήσουν ως «δούρειοι ίππο» αποτρεπτικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής αξιοποίησης.
  2. Η διαπιστωμένη έλλειψη δημόσιων – δημοτικών κτηρίων για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου δεν πρέπει με κανένα τρόπο να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην βεβαιωμένης σημασίας και σπουδαιότητας αρχιτεκτονικής αξίας του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ΞΕΝΙΑ λειτουργώντας προς την κατεύθυνση διαχείρισής τους ως Super market χρήσεων. Ειδικότερα δε πρέπει ρητά να αποκλειστεί η «προσωρινή» κατάληψή του από χρήσεις γραφείων, υπο την μορφή εξυπηρέτησης γραφειακών αναγκών, θα στεγάσουν δέκα – είκοσι ή και περισσότερους φορείς κλπ δημιουργώντας ουσιαστικά μια δεδομένη κατάσταση, με εξαιρετική δυσκολία στην απομάκρυνσή της.
  3. Σε κανένα σημείο του διαλόγου δεν πρέπει να μην λαμβάνεται υπόψην το μεγάλο μέγεθος των κτηριακών εγκαταστάσεων, γεγονός που προϋποθέτει την εξεύρεση πολύ μεγάλης χρηματοδοτήσεων τόσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων όσο και για την συντήρηση αυτών.
  4. Δεν επιτρέπεται με κανένα τρόπο να χρησιμοποιείται η βούληση του διαθέτη, κατά το δοκούν με ερμηνείες αποσπασματικές όπως κατά κόρον γίνεται εδώ και μια δεκαετία, ώστε να καλύψουν τις αποσπασματικού χαρακτήρα επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Αποτελεί γεγονός απαράδεκτο με ερμηνευτικές συλλογιστικές καφενείου να υποστηρίζονται με πλήρη ελαφρότητα παρεμβάσεις οι οποίες αφενός έχουν μεγάλο χρηματοδοτικό κόστος και αφετέρου έχουν ασαφή στόχο και αποτελέσματα.
  5. Η κατάρτιση ενός σαφούς σχεδίου ανάπτυξης και αξιοποίησης των κτηρίων και των χώρων του ακινήτου αποτελεί μονόδρομο και είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Όποια λύση επιλεχθεί πρέπει να υποστηριχτεί επαρκώς και με επαγγελματική προσέγγιση ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα και να επιφέρει το μέγιστο κοινωνικό όφελος.

 

Μηχανικοί: «Δεν πειστήκαμε για τη βιωσιμότητα των προτάσεων»

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών, Φώτης Παντελής, αφού τόνισε πως θα πρέπει να σεβαστούμε το κτίριο σαν αρχιτεκτονικό δημιούργημα αλλά ταυτόχρονα και τη διάθεση του δωρητή, σημείωσε πως δεν πείστηκε για τη βιωσιμότητα των προτάσεων – χρήσεων που προτάθηκαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. «Δεν είμαστε δέσμιοι των χρήσεων, αρκεί να εξασφαλιστεί, πέραν του πώς θα συντηρήσουμε – κατασκευάσουμε το κτίριο και το πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον», σημείωσε. Πρότεινε δε ταυτόχρονα και με αφορμή το ΞΕΝΙΑ να προχωρήσει ένας Διαγωνισμός “μπούσουλας” για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ομοσπονδία: «Μην αποκλείσετε την περίπτωση ξενοδοχείου»

Ο πρόεδρος της Ομοσποναδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ναυπακτίας, Θέμης Δαβανέλλος, χαρακτήρισε βεβιασμένη κίνηση τη διαβούλευση και τόνισε πως από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει κάποια μελέτη για τις χρήσεις που θα καλύπτει το ΞΕΝΙΑ, το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση και τελικά αν όλο αυτό θα είναι βιώσιμο. Πρότεινε δε, αφού υπάρξει νομική τεκμηρίωση αν όλα αυτά συνάδουν με τη διάθεση του δωρητή, μέσα από μελέτη να διερευνηθούν οι χρήσεις για το ΞΕΝΙΑ που θα φέρουν έσοδα στον Δήμο.

Κλείνοντας τόνισε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί και η περίπτωση λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα.

Γ. Μπουλές: «Αποσπασματικές οι ενέργειες»

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαβούλευσης, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουλές, σημείωσε πως περίμενε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει γνωστό πρώτα τον σχεδιασμό της για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ και κατόπιν να προχωρήσει στη χρηματοδότηση μελετών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές αποσπασματικές. «Με τη λογική πρώτα φτιάχνω και μετά θα σας πούμε τι θα το κάνουμε διαφωνούμε», τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ένταξη για αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα «Jessica», επί των ημερών του, μια και ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για ακίνητα.

Επεσήμανε επίσης πως η πόλη θα πρέπει να επενδύσει στον τουρισμό, αν και στερείται υποδομών (συνεδριακό κέντρο, κλίνες, μαρίνα κ.λπ.), με το ΞΕΝΙΑ να δίνει μια τέτοια προοπτική και σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση μαρίνας στο Γρίμποβο το 2013, αλλά και του Κέντρου Ναυπηγικής Τέχνης που επίσης έχει χωροθετηθεί εκεί.

Πρόκειται για συνδυασμό υποδομών (ΞΕΝΙΑ – μαρίνα – κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης – Ανάπλαση Αλσυλίου) που συμβάλλουν σε μια άλλη τουριστική ανάπτυξη για τη Ναύπακτο, τόνισε κλείνοντας.

Κ. Καρακώστας: Μέλημα του Δήμου η συντήρηση του ΞΕΝΙΑ

Ερμηνεία των διαθέσεων του δωρητή Γ. Νόβα έκανε ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας, τονίζοντας ότι μέλημα του Δήμου είναι η συντήρηση του ακινήτου – δωρεάς και η χρήση αυτού, κατά τον δωρητή, για τουριστικούς σκοπούς.

Τόνισε πως οι υποχρεώσεις του Δήμου ξεκινούν μετά την 25ετή χρήση του ακινήτου από τον ΕΟΤ, ως ξενοδοχείο (1981-2006), με αυτές να συνίστανται: Στη συντήρηση του ακινήτου, την ύπαρξη πιστοποιητικού πυρασφάλειας και τη διατήρηση του τουριστικού προορισμού των εγκαταστάσεων, χωρίς να μεταβληθεί η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών και ο σκοπός της δωρεάς.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι σε περίπτωση που δεν συντηρείται το ακίνητο από τον Δήμο, μετά από όποια καταγγελία, αυτό μπορεί να περιέλθει στο Δημόσιο για ευαγείς σκοπούς.

«Με τα 189.000 ευρώ που βάζουμε, δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι δεν προσπαθούμε να το συντηρήσουμε», τόνισε κλείνοντας.

Η Δημοτική Κοινότητα αποφάσισε…

Με ακροατήριο που δεν συμπλήρωνε τα δάκτυλα του ενός χεριού, συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2015 η Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου, με θέμα την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκαν τρεις προτάσεις.

Η πρόταση της συμπολίτευσης εδραζόταν σε αυτή της δημοτικής αρχής, κάνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ως μη σύννομη τη λειτουργία της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτής του ΚΕΠ, ενώ τονίστηκε πως δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν όλες οι δράσεις στο κτίριο του ΞΕΝΙΑ.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης», πρότεινε την τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. για τα 189.000 ευρώ που θα δοθούν για τη συντήρηση των χώρων του ΞΕΝΙΑ, ενώ από την ελάσσονα αντιπολίτευση προτάθηκε η σύσταση Εταιρείας Λαϊκής Βάσης που θα λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ.

Κατά πλειοψηφία το Σώμα ενέκρινε την πρώτη πρόταση.

Τα ερωτήματα…

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συντήρηση και επισκευή του ΞΕΝΙΑ, τη διαβούλευση που ακολούθησε και τα όσα σε αυτή κατατέθηκαν ως ενστάσεις, σκέψεις, προτάσεις κ.λπ. παραμένουν αναπάντητα τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Υπάρχουν σήμερα ή όχι χρήσεις στο ακίνητο ΞΕΝΙΑ που είναι διαφορετικές από τα όσα αναφέρονται στην οικοδομική του άδεια και τη διάθεση του Δωρητή;
  • Εξέλειπαν οι κίνδυνοι να περάσει το ΞΕΝΙΑ στο Δημόσιο με το αιτιολογικό τής μη συντήρησής του από τον Δήμο;
  • Η εγκατάσταση των χρήσεων που αναφέρονται από τη Δημοτική Αρχή είναι νόμιμες, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια του κτιρίου;
  • Με ενδιαφέρον αναμένεται η εφαρμογή της μελέτης συντήρησης καθώς απαιτείται αδειοδότηση για τις εργασίες (μικρής κλίμακας εργασίες ή γνωστοποίηση εργασιών). Βάσει ποιας οικοδομικής άδειας θα γίνουν;
  • Τέλος, ερωτηματικό ως προς την χρήση τους η ανακαίνιση των 8 δωματίων του ΞΕΝΙΑ. Για τα υπόλοιπα 40 δωμάτια τι προβλέπεται;
  • Όσον αφορά το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ως προς ποια χρήση του κτιρίου θα εκδοθεί, μια και είναι συνάρτηση της οικοδομικής του άδειας, που αναφέρεται ως ξενοδοχείο;
  • Άρθρο της εφημ.ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...