Συνεχείς συναντήσεις και επαφές του Ν. Παππά στην Ουάσιγκτον (Βίντεο)

Συνεχείς συναντήσεις και επαφές του Ν. Παππά στην Ουάσιγκτον (Βίντεο)

Κατηγορία

n.anastasiou
Σάββατο 14/05/2016 – 11:35

Παππας

ΜΠΑΡΑΖ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ                  

“Πλέον, από όλο και περισσότερες πλευρές γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση. Τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το European Institute, με θέμα «Greece Turning the Page: A Discussion with Nikos Pappas», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς -που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής.

Δείτε παρακάτω τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Επικρατείας:

  • Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 27%, δεν συνιστά μονάχα οικονομική αποτυχία. Συνιστά και πολιτική αποτυχία των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Ως συνέπεια, οι Ελληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα γενικώς. Αυτή η εμπιστοσύνη επανήλθε χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό -κάποτε- κόμμα, που κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογές. Ή τρεις, αν μετρήσει κανείς και το δημοψήφισμα.
  • Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι μπορεί να δουλέψει. Υπερβήκαμε το στόχο των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ το 2015, μια πολύ δύσκολη χρονιά, με σκληρή διαπραγμάτευση, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, capital controls, προσφυγική κρίση. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,25% που προέβλεπε η Συμφωνία. Η ανεργία μειώθηκε κατά 2 μονάδες. Δεν πανηγυρίζουμε, βέβαια, γιατί παραμένει πολύ ψηλή, αλλά η μείωσή της είναι ενδεικτική της θετικής τάσης. Καταφέραμε να απορροφήσουμε το 97,5% των κονδυλίων ΕΣΠΑ και να «στέψουμε» για πρώτη φορά τη χώρα μας πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τομέα. Το καταφέραμε διοχετεύοντας 5 δισ. ευρώ και 2 δισ. αγροτικές επιδοτήσεις στην ελληνική οικονομία από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο.
  • Ακριβώς τα καλά οικονομικά μας αποτελέσματα ήταν και το όπλο μας στις διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς, υπήρξαν και πράγματα που μας επιβλήθηκαν στη Συμφωνία. Και άλλα τα οποία επιβάλαμε εμείς. Για παράδειγμα, περιορίσαμε την υποχρέωση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Γλιτώσαμε την αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας κατά 20 δισ. Με αυτή την έννοια, ναι, έχουμε μέρος της ιδιοκτησίας του προγράμματος, αλλά και την υποχρέωση να το υλοποιήσουμε πλήρως.
  • Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να οδηγούν σε καθυστερήσεις. Αυτό δεν το αποφύγαμε τελικά, αλλά είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το θέμα θα τελειώσει στις 24 Μαΐου.
  • Ασφαλώς και στόχος μας είναι τόσο η εξυπηρέτηση, όσο και η ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία στέκεται στα πόδια της. Για ποιο λόγο ζητάμε ρύθμιση του χρέους; Για να αναζωογονήσουμε την οικονομία. Ομως, δεν έχει κανένα νόημα να αυτοκτονήσουμε για να το πετύχουμε. Είναι σα να σου λέει κάποιος: πήδα από τον 5ο όροφο και, όταν σκάσεις στο πεζοδρόμιο, θα σου δώσω παγωτό. Το οποίο, μάλιστα, δεν θα πληρώσει καν ο ίδιος. Σου υπόσχεται ένα παγωτό που -υποτίθεται ότι- θα σου αγοράσει κάποιος άλλος. Με άλλα λόγια, αν πάει κάποιος σε μια γριούλα που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη και της πει ότι στο εξής θα παίρνει 300 ευρώ αλλά θα ελαφρυνθεί το χρέος, νομίζετε ότι θα την πείσει;
  • Αν δεχόμασταν περισσότερα μέτρα από όσα περιλαμβάνει η Συμφωνία θα καταστρέφαμε την κοινωνική -και την πολιτική- συναίνεση απέναντι στο πρόγραμμα. Δεν έχει νόημα να εστιάσεις μόνο στην εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να γίνεις ανταγωνιστικός. Γιατί, έτσι, μπορεί να είσαι πιο ανταγωνιστικός από το γείτονα σου, αλλά ταυτόχρονα να βρεθείς σε χειρότερη θέση από πέρσι. Θεωρώ ότι αυτή η λογική έχει εξαντληθεί.
  • Πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η λήψη μέτρων για τη στήριξη των πιο αδύναμων σε μια κοινωνία με 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, 25% ανεργία, 60% νεανική ανεργία. Για παράδειγμα, συναντήσαμε αντιδράσεις από τους Θεσμούς όταν νομοθετήσαμε τις 100 δόσεις. Ομως, λίγο καιρό μετά, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι αξιοποίησαν τη ρύθμιση αυξάνοντας τα έσοδα και, ουσιαστικά, βελτιώνοντας συνολικά την φορολογική κουλτούρα των Ελλήνων.
  • Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν απλά μια σύνθεση από ξεχωριστές ρυθμίσεις για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Οποια είχε τη δυνατότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση «κέρδιζε» τους καλύτερους όρους. Εμείς λειτουργήσαμε με διαφάνεια. Ενοποιήσαμε τους όρους για όλους. Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σου, πληρώνεις ένα ποσοστό του εισοδήματος σου ως εισφορές. Παράλληλα, προστατεύσαμε το ύψος των σημερινών συντάξεων, διότι οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο του κοινωνικού κράτους. Το 51% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη, η οποία -παρά ταύτα- έχει ήδη κουρευτεί 11 φορές τα τελευταία χρόνια.
  • Δεν υπάρχει σήμερα η μεγάλη κοινωνική αναταραχή των προηγούμενων ετών. Ολοι βλέπουν ότι παλεύουμε καθημερινά για να προστατέψουμε αυτούς που χτυπήθηκαν από την κρίση. Και έχουμε ήδη παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αν υπήρχε κοινωνική αναταραχή, αυτή θα αντανακλούσε στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο.
  • Υπάρχουν εγκαταστημένα συμφέροντα που ενοχλούνται. Προσωπικά, στοχοποιήθηκα εντονότατα από ιδιοκτήτες media, επειδή είμαι αρμόδιος για το διαγωνισμό που διενεργεί η κυβέρνηση προκειμένου να αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά -μετά από 25 χρόνια λειτουργίας- τα ιδιωτικά κανάλια. Σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, επιτίθενται στην κυβέρνηση συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες επιδιώκουν ειδική μεταχείριση.
  • Στη διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε χώρες να σηκώνουν φράχτες για να μην αφήνουν ανθρώπους να περνούν τα σύνορά τους. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Αν θες να μοιράζεσαι τις ευκαιρίες, πρέπει να μοιράζεσαι και τις ευθύνες. Η καγκελάριος Μέρκελ τήρησε πολύ γενναία στάση στο προσφυγικό. Αν δεν το είχε κάνει θα μπορούσε να απειληθεί με διάλυση η ίδια η Ευρώπη.
  • Στη διάρκεια της παραμονής μου στην Ουάσιγκτον είχα συναντήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, τη στάση της οποίας απέναντι στην ελληνική κρίση εκτιμούμε ιδιαίτερα. Προφανώς, δεν θα αποκαλύψω τι μου είπαν για το χρέος, μπορώ όμως να σας πω πως ό,τι άκουσα με χαροποίησε.
  • Έχω την πεποίθηση πως, πλέον, από όλο και περισσότερες πλευρές γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα μόλις έπαψε να παλεύει απλώς για την επιβίωση. Τώρα παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή.

 

Συνέντευξη στο CNBC

“H Ελλάδα είναι και πάλι μια σταθερή χώρα, με πολιτική ηγεσία αποφασισμένη και με τη βούληση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο

Παράλληλα, ο Υπουργός Επικρατείας παραχώρησε συνέντευξη στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC

Ερωτηθείς για τη μεγάλη δόση (ύψους 2 δισ. ευρώ) που εκκρεμεί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι δεν ανησυχεί για την καταβολή της, «καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπως αντιλαμβάνομαι, απομένουν πολύ λίγα βήματα προσέγγισης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας στο θέμα του χρέους».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος, «πέτυχε πολύ περισσότερα από αυτά που όλοι προέβλεπαν, σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανεργία, τις παρεμβάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον, ευνοϊκό για τις επενδύσεις, τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Και, όλα αυτά, την ώρα που προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους».

Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα έχουμε την τελική λύση: «Τώρα είναι η ώρα όλες οι πλευρές να κάνουν μερικά ακόμη βήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις διαφωνίες για τη ρύθμιση του χρέους να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα μέχρι το 2018, το υλοποιούμε και στέλνουμε μήνυμα αποτελεσματικότητας με τα επιτεύγματά μας σε δημοσιονομικό επίπεδο. Στέλνουμε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και πάλι μια σταθερή χώρα, με πολιτική ηγεσία αποφασισμένη, κοινωνικά δίκαια και με τη βούληση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. Και πιστεύω ότι, ακριβώς αυτές τις μέρες, βλέπουμε να γράφονται οι πρώτες γραμμές του θετικού για την Ελλάδα και τους Ελληνες νέου κεφαλαίου».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στο CNBC:
 

Ν. Παππάς στη Wall Street Journal: Θέλουμε πραγματικές λύσεις για το χρέος και όχι προσωρινές

«Όχι άλλες αναβολές»

«Θέλουμε πραγματικές λύσεις και όχι προσωρινές για το χρέος», τονίζεi σε συνέντευξή του και στη Wall Street Journal, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μια νέα συμφωνία χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη διευθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας. «Όχι άλλες αναβολές», τονίζει.

Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους ως τις 24 Μαΐου.

«Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ωστόσο έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους… Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση», αναφέρει.

Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει επίσης στη συνέντευξή του ότι έλαβε υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, για μια άμεση συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. «Θέλουν μια λύση τώρα, όχι μόνον μια ημερομηνία για τη λύση», σημειώνει.

    Πηγή:



    Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
    Το όνομα σας ...