Συνεχιζουν τα φαρμακεία κλειστά

Συνεχιζουν τα φαρμακεία κλειστά

Με φόντο την κινητοποίηση των φαρμακοποιών συνεχίζεται το «σήριαλ» της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη ριζική αλλαγή του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μετά την σχεδόν καθολική συμμετοχή του κλάδου κατά την πρώτη 24ωρη κυλιόμενη απεργία αλλά και την στείρα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό – καθώς ο υπουργός δήλωσε άγνοια για το στάδιο των διαπραγματεύσεων και το προσχέδιο της ΚΥΑ- ανακοίνωσε τη δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιείται γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) όπως και άλλων συλλόγων της χώρας προκειμένου να καθορίσουν περαιτέρω τη στάση τους. Ωστόσο προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού καθώς η κινητοποίηση των φαρμακοποιών αφήνει «ανοιχτά» τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, ο αριθμός των οποίων είναι σαφώς μικρότερος από τον συνολικό αριθμό των φαρμακείων που έχουν βάλει «απεργιακό λουκέτο».

Το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η υπουργική απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από οποιονδήποτε – και όχι από πτυχιούχο φαρμακοποιό όπως ισχύει σήμερα- με συμμετοχή και φαρμακοποιού ο οποίος όμως θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό μεριδίων. Κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να συμμετέχει σε τρία έως πέντε φαρμακεία.

Παρότι οι φαρμακοποιοί έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου στοχεύοντας στο να αποσαφηνιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης και των θεσμών ώστε να μπορούν να παρέμβουν με τις δικές τους –έστω συμβιβαστικές- προτάσεις, το αποτέλεσμα είναι φτωχό. Είναι ενδεικτικό ότι και στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στην Αριστοτέλους, ο κ. Ξανθός δήλωσε προς τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κωνστανίνο Λουράντο, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ) κ. Κωνσταντίνο Κούβαρη και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βοιωτίας (ΦΣΒ) κ. Σεραφείμ Ζήκα, ότι δεν γνωρίζει την τελική διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Κακός οιωνός η φειδωλή ενημέρωση του κλάδου

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των φαρμακοποιών ερμηνεύει τις ελάχιστες διαρροές αναφορικά με το νέο, απελευθερωμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς ως κακό οιωνό για το τελικό σχέδιο που θα επικρατήσει. Ο κλάδος φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι η ίδρυση φαρμακείου αποσυνδέεται από τον πτυχιούχο φαρμακοποιό αλλά το χτίσιμο αναχωμάτων σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι καθόλου εύκολο ζήτημα.

Το φιλόδοξο σχέδιο του ΠΦΣ με το οποίο συμφωνούσε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι θα υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο και θα διασφαλιστεί πως η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τους επαγγελματίες του κλάδου, που θα κατέχουν το 51% των μεριδίων του φαρμακείου, φαντάζει τώρα πολύ μακρινό. Αντιθέτως, πλησιάζει το μοντέλο της καθετοποίησης της φαρμακευτικής αγοράς, με βάση τις πληροφορίες ότι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και χονδρέμποροι φαρμάκων ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στο πεδίο των φαρμακείων, ελέγχοντας κάθε φάση της διακίνησης του φαρμάκου.

«Εργαλείο ανάπτυξης» η απελευθέρωση του φαρμακείου κατά τον ΟΟΣΑ

Η απελευθέρωση των φαρμακείων προτάσσεται από τους θεσμούς και από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως λύση επένδυσης και ανάπτυξης στην χώρα μας λόγω της ρήτρας διάσωσης που «δεσμεύει» τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, είχε επισημάνει προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών ότι το μοντέλο της απελευθέρωσης των φαρμακείων που ακολουθείται στην Ελλάδα επιβάλλεται λόγω της ρήτρας διάσωσης καθώς είναι ανάγκη να μετρηθεί και η αποδοτικότητα του φαρμακευτικού συστήματος.

«Αυτοί έχουν τα κεφάλαια, εμείς την δύναμη που μας δίνει η συστράτευση όλων των φαρμακοποιών. Κάθε μέρα απεργίας δείχνει δύναμη και πυγμή», δίνει τον τόνο της τρέχουσας περιόδου ο κ. Λουράντος. Το θέμα βέβαια που ανακύπτει, αφορά την αντοχή των φαρμακοποιών δεδομένου ότι εξαρτώνται από την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ όπως και από τους τζίρους των παραφαρμακευτικών και λοιπών προϊόντων από τις πωλήσεις των οποίων παίρνουν ζεστό χρήμα. Γραφει το protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...