Συχνός ο κανιβαλισμός ανάμεσα στους Νεάντερταλ

Πέμπτη 07/07/2016 – 17:08

Μια ακόμη ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει πως οι «συγγενείς» μας Νεάντερταλ προέβησαν συχνά σε πράξεις κανιβαλισμού. Τα ευρήματα οστών που ανακαλύφθηκαν στα σπήλαια Γκοϋέτ, κοντά στη βέλγικη πόλη της Ναμούρ έδειξαν σημάδια σφαγής εκ προθέσεως, υποδηλώνοντας πως ο άνθρωπος του Νεάντερταλ έτρωγε τους παρόμοιους του.

    Παρά το γεγονός ότι παρόμοια συμπεράσματα είχαν προκύψει από τα ευρήματα ανασκαφών στα σπήλαια Ελ Σιδρόν στην Ισπανία το 2006 και το 2013, η ανακάλυψη στο Βέλγιο αποτελεί το πρώτο δείγμα κανιβαλισμού των Νεάντερταλ βόρεια των Άλπεων.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν ανακάλυψαν 99 οστά και κομμάτια οστών, που χρονολογήθηκαν μεταξύ 40.5 και 45.5 χιλιάδες χρόνια πριν και, πέρα από τα σημάδια σφαγής, πολλά φέρνουν σημάδια από γδάρσιμο και εξαγωγής του μυελού.  περιοδικό Scientific Reports 

    Ανάμεσα στα ευρήματα ανακαλύφθηκαν επίσης οστά που είχαν χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία εργαλείων και όπλων. Τα γενετικά δείγματα συλλέχθηκαν στο Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του Τύμπιγκεν και απέδειξαν πως η γενετική ποικιλία των Νεάντερταλ ήταν σημαντικά περιορισμένη καθώς, πλησιάζοντας την εξαφάνιση τους, περίπου 30.000 χρόνια πριν, αυξήθηκε σημαντικά η ενδοσυγγενική αναπαραγωγή.

    Τα ευρήματα καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο ανοιχτό επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...