Σχέδιο σωτηρίας για όσους χρωστούν στα Ταμεία

Ρύθμιση οφειλές

ΠΑΓΩΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανάσα σε όσους χρωστούν στα ταμεία αλλά και κίνητρο για να πληρώσουν τα χρέη τους, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Έτσι μελετάται το πάγωμα των παλιών οφειλών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με τους οφειλέτες να έχουν από 1/1/2017 την υποχρέωση να πληρώνουν μόνο τις νέες τους οφειλές. Τα παλιά χρέη δεν θα διαγράφονται όμως ο ασφαλισμένος πληρώνοντας μόνο τις νέες ασφαλιστικές εισφορές θα είναι ασφαλιστικά ενήμερος και δεν θα έχει άλλα προβλήματα.

Παράλληλα μελετάται η ανταλλαγή του ληξιπρόθεσμου χρέους με ασφαλιστικό χρόνο. Είναι μια ρύθμιση που μελετάται για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και λόγω οφειλών στα Ταμεία δεν μπορούν να βγουν.

Όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να ανταλλάξουν την οφειλή με ασφαλιστικό χρόνο, με τα χρόνια δηλαδή που αντιστοιχούν στο ποσό που οφείλουν και να βγουν με μειωμένες αποδοχές σε σύνταξη.
Την ίδια ώρα μελετώνται κίνητρα για όσους συνεχίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ειδικά για όσους δεν πληρώνουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές, αλλά και παλαιότερα χρέη.

O αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των Ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ. Eάν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του Ταμείου θα αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...