Σχεδόν 100 δισ. δολάρια το κόστος του πραξικοπήματος για την οικονομία της Τουρκίας

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ        

Σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι κόστισε στην τουρκική οικονομία η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ οδήγησε στην ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων στον τουριστικό κλάδο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, όπως έγραψαν σήμερα τουρκικές εφημερίδες.

«Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα καταδιωκτικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτήρια (που υπέστησαν ζημιές), το κόστος ανέρχεται το λιγότερο σε 300 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (σ.σ. σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τους πρώτους μας υπολογισμούς» εξήγησε στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» ο Μπουλέντ Τουφενκτζί, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό και τη ματαίωση κρατήσεων τουριστικής διαμονής.

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου υπογράμμισε ότι το κόστος για την οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να είναι υψηλότερο μεσοπρόθεσμα εξαιτίας του αντίκτυπου στον τουρισμό και τις συναλλαγές με τις χώρες του εξωτερικού.

«Πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώθηκαν και πολλοί ξένοι σταμάτησαν να επισκέπτονται την Τουρκία. Δυστυχώς, οι πραξικοπηματίες έδωσαν στην Τουρκία την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας με τα άρματα μάχης στους δρόμους» πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εκατομμύριο κρατήσεις χάθηκαν στον κλάδο του τουρισμού, μεγάλο μέρος εξ αυτών εξηγείται λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις άδειες των τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων ή για να αποφύγει το ενδεχόμενο να διαφύγουν στο εξωτερικό πρόσωπα ύποπτα για σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο τομέας του τουρισμού είχε ήδη πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων που αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές ή τις συγκρούσεις με τους Κούρδους και οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Τουρκία είχε καταγράψει πτώση 40% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι υπήρξε σύντομα επιστροφή στην καθημερινότητα από τις αρχές κιόλας της εβδομάδας μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας παραμένει σε σχετικά σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με τον Τουφενκτζί, ενώ τα στοιχεία για τις εξαγωγές ή την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν αναθεωρηθεί, τόνισε ο ίδιος.

Αιχμηρή απάντηση Ρέντσι σε Ερντογάν για τα περί κράτους δικαίου

Αιχμές κατά του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε μέσω twitter ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά από την προτροπή του πρώτου προς τους Ιταλούς δικαστές να ασχοληθούν με τη μαφία και όχι με τον γιο του.

Υπογραμμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος του γιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι Ιταλοί δικαστές, ας ασχοληθούν με τη μαφία κι όχι με τον γιο μου» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, απάντησε με ένα λακωνικό μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter:

 

«Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται “Κράτος Δικαίου”».

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο μεγαλύτερος γιος του Τούρκου Προέδρου, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας έρευνας τον Φεβρουάριο από την εισαγγελία της Μπολόνιας (βορειο-κεντρική Ιταλία), έπειτα από μια μήνυση που κατέθεσε Τούρκος επιχειρηματίας.

Αυτός ο επιχειρηματίας, πολέμιος του Ερντογάν που έχει αυτοεξοριστεί, υποστήριξε ότι ο Μπιλάλ διέφυγε στην Ιταλία έχοντας μαζί του «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό» και μια ομάδα ένοπλων σωματοφυλάκων με διπλωματικά διαβατήρια.

Ο Μπιλάλ μετέβη στη Μπολόνια για να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή. Ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2013 και για το οποίο όλες οι έρευνες τέθηκαν έκτοτε στο αρχείο.

«Ο γιος μου έπρεπε να επιστρέψει στη Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του», αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε αυτήν την πόλη με αποκαλούν δικτάτορα και διαδηλώνουν υπέρ του PKK. Γιατί κανείς δεν παρεμβαίνει; Αυτό είναι το Κράτος Δικαίου; Η υπόθεσή του θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μας με την Ιταλία», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...