Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει ελληνική κρίση το 2016

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει ελληνική κρίση το 2016

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 12/04/2016 – 17:49

 Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει ελληνική κρίση το 2016

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!                                                 

Δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε από κανέναν, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις  αποκαλύψεις των Wikileaks, ενώ για το ελληνικό ζήτημα, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες»,  ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να έχουμε ελληνική κρίση μέσα στο 2016.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Γερμανός πολιτικός, επανέλαβε την στάση του στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωσή τους, εννοώντας ότι ως έχει μπορεί να εξυπηρετηθεί!

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής, αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι’ αυτό», για να προσθέσει στην συνέχεια,  «έως τώρα δεν μπορώ να συναγάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Μετά από ερώτηση για το μεγάλο σκάνδαλο της αποκάλυψης από τα WikiLeaks, των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου-Πέτροβα, περί εκβιασμού Ελλάδας και Ευρώπης για την συμφωνία, ο έμπειρος πολιτικός, τόνισε πως, «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε (…) Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες, αλλά πρέπει και οι άλλοι».

Στο σχετικό δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αρνηθεί επισήμως ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει σκοπό να  οδηγήσει την Ελλάδα και πάλι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Αν και η επιμονή του Ταμείου, σε θέσεις που είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτές, από την ελληνική πλευρά, φέρνει ακόμα μία καθυστέρηση στην συμφωνία και στέλνει την διαπραγμάτευση στην έδρα του την Ουάσινγκτον, οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν αρνηθεί ότι αυτό είναι σκόπιμο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην συνέχεια, δήλωσε πως η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο νέο πρόγραμμα, θα συζητηθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον (15-17 Απρίλιο) και ότι σε αυτή την βάση υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Όπως δήλωσε σχετικά, «είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε ένα φιλικό διακανονισμό. Δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση». Στο ίδιο μοτίβο, συνέχισε  προσθέτοντας ότι «κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα μέχρι το τελευταίο γράμμα, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγαίνει και οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις αντανακλούν σε αυτές που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (…) Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού. Δεν χτίζεται έτσι εμπιστοσύνη».

Τέλος ο Γερμανός, έκανε και αναφορά στην Οικονομία της Ευρωζώνης, εξαπολύοντας τα βέλη του κατά της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Οι Γερμανοί, έχουν σταθερή προτίμηση στην λιτότητα και παρά την σημαντική επιρροή της Μπούντεσμπανκ, ο Ιταλός τραπεζίτης δεν τους έχει κάνει το χατίρι, να περιορίσει το «φτηνό» χρήμα. 

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, για να προσθέσει ότι, «για αυτό το λόγο τονίζω πάντα πως αυτό δεν ενισχύει απαραίτητα την διάθεση των πολιτών να εμπιστευτούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...