Σύνθετο τοπίο

Σύνθετο τοπίο

Η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνέπεσε µε τη δημοσίευση της πρώτης δημοσκόπησης, μετά τις θερινές διακοπές, τα ευρήματα της οποίας συμπίπτουν απολύτως, µε όσα είχαν παρουσιαστεί, ως πληροφορίες, από την εφημερίδα µας.

Τα ευρήματα που προκύπτουν, κατά συνέπεια δε και τα μηνύματα που εκπέμπονται, για όσους έχουν την ετοιμότητα να τα αποκωδικοποιήσουν, παραπέμπουν σε ένα πολύ πιο σύνθετο και ρευστό τοπίο, απ’ αυτό που προσπαθούν να παρουσιάσει το αντιπολιτευτικό µπλοκ. Αν οι τελευταίοι δεν είχαν απωλέσει κάθε δυνατότητα στοιχειώδους ορθολογισμού, θα μπορούσαν –και προς όφελος του δικού τους πολιτικού σχεδιασμού— να ερμηνεύσουν πιο παραγωγικά το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού. Ας διαβάσουν, έστω, το άρθρο του γνωστού επικοινωνιολόγου Θωµά Γεράκη, που µάλλον δε διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναλύοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο κ. Γεράκης διαπιστώνει, κατ’ αρχήν, ότι η φονική πυρκαγιά, παρά τη συνομολόγηση αστοχιών και παραλείψεων, κάθε άλλο παρά επέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ, το «τελειωτικό πλήγμα» που οι «στρατευμένοι της διαπλοκής» ανέμεναν. Αντίθετα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, από τις κυλιόμενες μετρήσεις, για σημαντική αύξηση της συσπείρωσης, της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, που «μεταφράζεται» σε μια βελτίωση της συνολικής, εκλογικής-δημοσκοπικής του επίδοσης, που υπολογίζεται σε +2,5%. Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η βελτίωση της εικόνας του πρωθυπουργού. Από τα ανωτέρω προκύπτει, κατά λογική συνεπαγωγή, πως ούτε η «συμφωνία των Πρεσπών», παρά τις αρνητικές κρίσεις, δεν προκάλεσε τις «τεκτονικές αλλαγές» που οι ίδιοι αναλυτές προέβλεπαν, στο πολιτικοεκλογικό σκηνικό.

Είναι πολύ ενδιαφέρον, επίσης, ιδιαίτερα για όσους προσβλέπουν σε μια «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαμορφώνει τη λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία», εν όψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας το 2020, η δημοσκοπική στασιμότητα του ΚΙΝΑΛ, που όχι µόνο βρίσκεται μακριά από τα διψήφια ποσοστά, αλλά και δυσκολεύεται στο στόχο κατάληψης της τρίτης θέσης. Εδώ, μάλιστα, πέρα από τη «Χρυσή Αυγή», μπαίνει σφήνα και το ΚΚΕ, που εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική.

Βεβαίως, η ΝΔ διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα, αλλά χωρίς τη δυναμική, που προέβλεπαν (τόσες αποτυχίες πια…) οι «στρατευμένοι». Το γεγονός δε ότι η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει «πιάσει ταβάνι» (πάνω από 90%) δημιουργεί, όπως σημειώνει και ο κ. Γεράκης, αμφιβολίες για τα περιθώρια διεύρυνσης της εκλογικής της επιρροής.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/342134-Syntheto-topio ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...