Σ. Φάμελλος: H ΝΔ έχει παραιτηθεί από το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

sokratis-famellosΣτην ουσία και τα περιεχόμενα του νέου αναπτυξιακού νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, επικέντρωσε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εκκινώντας από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία δημιουργεί «νέα δεδομένα για τη χώρα μας, πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοδότηση της οικονομίας και της εργασίας και απελευθέρωση ενός σημαντικού πολιτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού δυναμικού. Ουσιαστικά, δίνουν προοπτική στη χώρα, δυνατότητα να βάλουμε τέλος στην ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα».
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος συμβάλλει στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ωστόσο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση για τη χώρα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της ΝΔ. «Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των κερδοσκοπικών και τυχοδιωκτικών fundς, ούτε μιλάμε για τα Panama papers και τις offshore εταιρείες των συμβούλων του Πρωθυπουργού σας. Δεν μιλάμε για τους εθνικούς εργολάβους, ούτε για τη τσιμεντούπολη που φτιάξατε, ούτε για τις χωματερές που γεμίσατε την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των λίγων. Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη που ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε εδώ, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ότι ήταν κρατικοδίαιτη και είχε ως στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας. Και βέβαια, δεν μιλάμε ούτε για μισθούς Βουλγαρίας, ούτε για περιβάλλον μαφίας που με τη διαπλοκή δημιουργήσατε στην Ελλάδα».

«Εμείς διεκδικούμε μια δίκαιη ανάπτυξη» συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, η οποία «όχι απλά διαφυλάττει θέσεις εργασίας, αλλά ενισχύει την εργασία, της δίνει δυνατότητα συμμετοχής στην ανάπτυξη, με καλύτερες αμοιβές, αλλά και με κοινωνικό όφελος. Διότι, στοχεύει στο πραγματικό προϊόν, στο δημόσιο συμφέρον, στην αναδιανομή και βάζει σε προτεραιότητα το περιβάλλον, τους πόρους της χώρας μας, την κυκλική οικονομία και την προστιθέμενη αξία που μας δίνει η εξωστρεφής οικονομία».

Επιπλέον, το αναπτυξιακό σχέδιο δεν «αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Διότι, εμείς δεν έχουμε τον επαρχιωτισμό της Νέας Δημοκρατίας που ασχολείται μόνο με την διαφύλαξη της καρέκλας της. Εμείς, συζητάμε στην Ευρώπη υπέρ των πολιτικών της απασχόλησης, υπέρ ανθρωποκεντρικών πολιτικών που στηρίζονται στα πολιτισμικά ιδεώδη της Ευρώπης για την δικαιοσύνη, την ισονομία και την αλληλεγγύη, που αποκτούν άλλο νόημα σήμερα στο πλαίσιο του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας και του διεθνούς ανταγωνισμού». Και βέβαια, «είμαστε κόντρα στην Ευρώπη που ασχολείτο μέχρι τώρα μόνο με τη λιτότητα, τη λογιστική μετάφραση της ανθρώπινης ζωής, που ήταν και το σοβαρότατο λάθος που είχε γίνει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης».

Παράλληλα, «συζητάμε και για ένα κοινωνικό σχέδιο στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την εισαγωγή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, από κοινού με την επιδότηση ενοικίου και τα σχολικά γεύματα και βέβαια, τη συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύνδεσή του με προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, διότι για εμάς ο πραγματικός κόφτης, τον οποίο υλοποιούμε είναι ο κόφτης της φτώχειας, στην οποία καταδικάσατε τον ελληνικό λαό».

Και βέβαια, χαράσσουμε «δημοκρατικές τομές και στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος «πρόκειται για το σχέδιο μιας άλλης Ελλάδας, η οποία θα σέβεται πλέον το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο και δεν θα ανακαλύπτει κοινοβουλευτικές εκτροπές, μόνο και μόνο για να καλύψει ο κ. Μητσοτάκης το ότι αποχώρησε από τη Βουλή στη συζήτηση για το Πόθεν Έσχες, σε μια συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε, αλλά απ’ ότι φάνηκε είχε να κρύψει πολλά για τη σχέση πολιτικού συστήματος και εξωχώριων εταιρειών».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που στερούνταν στρατηγικής και αποτελεσματικότητας. Κατέθεσε δε στα πρακτικά της Βουλής τους πίνακες των προηγούμενων σχετικών νόμων, όπου αποδεικνύεται ότι «ο νόμος του 2004 έχει τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια ενενήντα πέντε σχέδια στον αέρα με 4.370.000.000 οφειλή. Ο νόμος του 2011, ο ν. 3908 έχει χίλια διακόσια εβδομήντα επτά σχέδια στον αέρα, παγωμένα, με μια οφειλή της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων. Το σύνολο είναι έξι χιλιάδες διακόσια εβδομήντα δύο σχέδια, 6.356.000.000 παγωμένα δύο χρόνια πριν αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι Πράσινοι».

«Αυτή ήταν η αγάπη σας προς την ιδιωτική οικονομία;», είπε στρεφόμενος στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Παγώνοντας όλα τα σχέδια, υποσχόμενοι ότι θα χρηματοδοτηθούν, ενώ κάποια σχέδια έπαιρναν 100% προχρηματοδότηση; Ο πραγματικός εχθρός της ιδιωτικής οικονομίας και της εργασίας ήταν ο δικομματισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπόρεσε να κρύψει την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του για φθηνή εργασία και απολύσεις. Θέλει μικρότερο κράτος, αλλά μεγαλύτερες επιχορηγήσεις. Απίστευτος διπολισμός! Ένα μικρό κράτος, χωρίς εισπράξεις, με μεγαλύτερες επιχορηγήσεις! Από πού; Από νέα δάνεια!», πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Από την άλλη, πώς γίνεται ο αρχιερέας των απολύσεων να κλαίει σήμερα για την ανεργία; Χρειαζόμαστε γιατρό να μας το εξηγήσει, διότι ξεπερνάει τη σφαίρα της πολιτικής αυτός ο περίεργος διπολισμός που υπάρχει πλέον στην αντιπολίτευση».

Και συνέχισε: «Η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να είναι αντίστοιχη με την ταυτότητα της χώρας, συμβατή με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με πραγματικό προϊόν πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με προτεραιότητα στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις νέες τεχνολογίες, με επαν-εκβιομηχάνιση, εγχώρια προστιθέμενη αξία, εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό, με βάση την καινοτομία και την τεχνολογία, ώστε τα ελληνικά μυαλά να μην φεύγουν στο εξωτερικό».

Επιπροσθέτως, ο νέος αναπτυξιακός νόμος «είναι ένας νόμος για μικρομεσαίους, γιατί κάνει διασπορά του επιχειρηματικού κεφαλαίου, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί δικτύωση, συγχωνεύσεις και οικονομία κλίμακας και με τα cluster και με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ενισχύει την αποκέντρωση στην πράξη, ενισχύει τον αγροτοδιατροφικό τομέα, που είναι στην περιφέρεια ισχυρός, και έχει ειδικές ενισχύσεις σε νησιά με πρόσφυγες, και παραμεθόριες περιοχές».

Κομβικής σημασίας για την ουσία της ανάπτυξης είναι «να δημιουργείς εμπιστοσύνη στο κοινωνικό κεφάλαιο, να ενισχύεις τα συλλογικά σχήματα, την οικονομία του περιβάλλοντος, πρακτικά αξιοποιώντας τους πόρους μέσα από ένα κυκλικό σύστημα, χωρίς κατανάλωση του πραγματικού αποθέματος της χώρας, με μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και του ενεργειακού αποτυπώματος. Σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο επενδύουμε στην απόδοση. Γι’ αυτό και ζητάμε απόδοση της επένδυσης, για να λάβει φορολογική απαλλαγή. Δεν δίνουμε λεφτά μπροστά για να τα φάνε οι «ημέτεροι»».

«Σε αντίθεση με την κοινωνία και τους παραγωγούς, η αντιπολίτευση έρχεται σήμερα να ψηφίσει «κατά» του αναπτυξιακού νόμου», σχολίασε με δεικτικό ύφος ο Σωκράτης Φάμελλος.»Είστε, λοιπόν, συνεπείς με το σύνθημα της ημέρας. Έχετε παραιτηθεί. Έχετε παραιτηθεί από τη Βουλή. Φεύγετε από τη συζήτηση για τις off shore. Είναι αυτό που λένε: «Λαγός τη φτέρη εκούναγε, κακό της κεφαλής του». Φύγατε, όταν τέθηκαν τα πραγματικά ερωτήματα για τις off shore και τη σχέση του πολιτικού χρήματος. Σε αντίθεση με την αγορά, σε αντίθεση με την κοινωνία που θέλει εργασία, ψηφίζετε «κατά» σήμερα για έναν αναπτυξιακό που εσείς δυναμιτίσατε τόσα χρόνια και τα ρίχνετε όλα στη μικροπολιτική και στο «κίνημα της κατσαρόλας!».

«Έχετε παραιτηθεί», συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, «αλλά, εμείς σας καλούμε να επιστρέψετε, διότι η χώρα έχει ανάγκη από μία σοβαρή Αντιπολίτευση και όχι από μία Αντιπολίτευση της μικροπολιτικής και των τηλεοπτικών σταθμών. Όσο για τη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε», την οποία σήμερα ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφήμισαν εντός του Κοινοβουλίου, προσπαθείτε να δημιουργήσετε έναν φανταστικό εχθρό και φόβο συγκρούσεων. Μην ανησυχείτε. Εμείς βγάλαμε τα κάγκελα από τη Βουλή. Εμείς περιφρουρήσαμε το δικαίωμα των πολιτών να αγωνίζονται, να κινητοποιούνται. Εμείς θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των Ελλήνων. Εσείς, δυστυχώς, βάζατε κάγκελα και ΜΑΤ παντού. Αυτή ήταν η πολιτική σας».

Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Χτίσατε ένα οικοδόμημα μόνο και μόνο για να γυρίσετε στις καρέκλες σας, παίζοντας όμως με την πιθανή αποτυχία της χώρας. Ενεργοποιήσατε όλα τα συστήματα παραπληροφόρησης και διχασμού. Παίξατε τα ρέστα σας και χάσατε. Όμως, η αλήθεια δεν κρύβεται. Είστε δέσμιοι νεοφιλελεύθερων εμμονών και ισχυρών εξαρτήσεων. Η θέληση της χώρας να απελευθερωθεί από το δικό σας Μεσαίωνα είναι ισχυρότερη. Απαιτεί ένα άλλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, απαιτεί σύγκρουση με το παλιό διεφθαρμένο σύστημα που εκπροσωπείτε και αυτή την εντολή την έχουμε αναλάβει εμείς και θα την τηρήσουμε».

The post Σ. Φάμελλος: H ΝΔ έχει παραιτηθεί από το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...