Τέλη υπέρ του Δημοσίου θα καταβάλουν τα ιδιωτικά μεταλλεία

Τέλη υπέρ του Δημοσίου θα καταβάλουν τα ιδιωτικά μεταλλεία
Για πρώτη φορά, τα ιδιωτικά μεταλλεία χρυσού, αργύρου και βασικών μετάλλων θα πληρώνουν τέλη υπέρ του δημοσίου.

Όπως αναφέρει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα τέλη θα πληρωθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα τα μεταλλεύματα και τα προϊόντα επεξεργασίας τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Μεταλλεύματα πολυτίμων μετάλλων: χρυσός, άργυρος και πλατινοειδή (λευκόχρυσος, παλλάδιο, ιρίδιο, ρόδιο, όσμιο, ρουθήνιο).

2. Mεταλλεύματα βασικών μετάλλων: νικέλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος και χαλκός.

3. Λοιπά ορυκτά και παραπροϊόντα επεξεργασίας, όπως ο βωξίτης, ο μαγνησίτης, οι άστριοι, ο βαρύτης, ο τάλκης, ο χουντίτης, ο δολομίτης, το διοξείδιο του άνθρακα, το θειικό οξύ.

Τα τέλη για τις πρώτες δύο κατηγορίες θα υπολογίζονται βάση της αξίας του παραγόμενου προϊόντος, ενώ στην τρίτη κατηγορία βάση του κέρδους παραγωγής.

Για τα πολύτιμα μέταλλα το τέλος θα κυμαίνεται από 1 -6,% στα βασικά μέταλλα από 0,5% – 2,5% και στα ορυκτά 10% επί της διαφοράς της τιμολογηθείσας αξίας μείον το «κόστος παραγωγής».

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο τρόπος υπολογισμού των τελών με βάση την αξία του πωλούμενου μεταλλεύματος, η τιμή του μετάλλου προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή συστήματα καθορισμού τιμών.

«Είναι η πρώτη φορά που συνδέεται άμεσα η ορθολογική έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλευμάτων με την είσπραξη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων ποσών υπέρ του Δημοσίου επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων» τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...