Τέλος στη δωρεάν πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά

Τέλος στη δωρεάν πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες, από τα σούπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα! Από την Πρωτοχρονιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν τις σακούλες και στην τιμή θα περιλαμβάνεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος. Μπορεί να είναι μία μεγάλη ευκολία για το καταναλωτικό κοινό, αλλά για το περιβάλλον είναι «βόμβα» που απειλεί να καταστρέψει το οικοσύστημα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 269.000 τόνοι, (5 τρις πλαστικά), που μολύνουν τους ωκεανούς, ενώ 8 εκατ. νέοι τόνοι πέφτουν στην θάλασσα κάθε χρόνο. Η διάσπασή τους σε πολύ μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά, καθιστά την απομάκρυνσή τους από το θαλάσσιο περιβάλλον, σχεδόν αδύνατη. Ειδικά η πλαστική σακούλα, η οποία κατασκευάζεται σε μόλις ένα δευτερόλεπτο και χρησιμοποιείται μόλις για 20 λεπτά κατά μέσο όρο, μολύνει τις θάλασσες για περισσότερο από 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί πλήρως!

 Το πλαστικό υλικό τους, μπορεί να φαίνεται μαλακό και γρήγορα να διαλύεται σε πολύ μικρά κομμάτια, αλλά παραμένει ενεργό για δεκαετίες, μπαίνει στη διατροφική αλυσίδα και στο τέλος γίνεται ένα δηλητήριο, που σιγά- σιγά σκοτώνει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποδεδειγμένη διαδρομή από την θάλασσα, στα ψάρια και τέλος στο πιάτο μας.

Νέο τέλος στις πλαστικές σακούλες

Η διάθεση της πλαστικής σακούλας θα γίνεται επί πληρωμή από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η αλλαγή δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, καθώς πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, έχει εκδοθεί από το 2015 με στόχο τον περιορισμό της χρήσης τους, στο βαθμό όπου κάθε άτομο να καταναλώνει 90 πλαστικές σακούλες μέχρι το 2019 και 40 μέχρι τα τέλη του 2025. Τώρα σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, η ετήσια κατανάλωση στη χώρα μας, το 2015 ήταν μεταξύ 242-363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες.

Πρακτικά, η Ελλάδα εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία και από την 1η Ιανουαρίου 2018,  σταματά η δωρεάν διάθεση της πλαστικής σακούλας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε ακόμα να τις παίρνουμε από τα σούπερ μάρκετ, αλλά θα πληρώνουμε την αγορά τους, όπως ήδη γίνεται σε πολλές ξένες αλυσίδες με παρουσία στη χώρα μας.

Θεωρείται ότι έτσι οι πολίτες θα σταματήσουν την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας και τα χρήματα που θα εισπράττονται από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στην χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών. Θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος της πλαστικής σακούλας

Στοιχεία του Ελληνικού, Οργανισμού Ανακύκλωσης, δείχνουν ότι 52 χρόνια μετά την εφεύρεση της πλαστικής σακούλας, η αλόγιστη χρήση της τν έχει κάνει μία μάστιγα για οικοσύστημα.

 Η χρήση των πλαστικών και ειδικά της πλαστικής σακούλας δεν αποτελεί μόνο ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνιστά μία θανάσιμη απειλή για την πανίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Όπως έγινε γνωστό, χάρη στο πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», το νησί έχει ήδη καταφέρει να μειώσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας σε ποσοστό 70%, ενώ προωθείται σχετική νομοθεσία για την εναρμόνιση της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για συνολική μείωση της ρύπανσης και την προστασία της υγείας των πολιτών.

Παγκόσμιοι Οργανισμοί και οικολογικές οργανώσεις, έχουν προσπαθήσει για πολλά χρόνια, να ενημερώσουν το καταναλωτικό κοινό για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί έναν σοβαρότατο κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και για τη δημόσια υγεία, ενώ ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιπτώσεις, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία 50 έτη.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι είναι υπεύθυνη για τον θάνατο εκατομμυρίων θαλασσίων θηλαστικών, ψαριών, και πτηνών, ενώ όπως έχει παραδεχθεί και ο ΟΗΕ, σε περίπτωση που δεν αντιστραφεί η κατάσταση, η Μεσόγειος αναμένεται να μετατραπεί σε μία «σούπα από πλαστικό», την οποία, μέσω της κατάποσης των μικροπλαστικών από τα ψάρια, αλλά και το πλαγκτόν, θα τη βρίσκουμε στο πιάτο μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 Στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν στον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο, να εντοπίζονται 437 τεμάχια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ στο Σαρωνικό 3,5 χιλιάδες τεμάχια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.  Το 2016, οι πλαστικές σακούλες αποτελούσαν το 1/3 των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι  το 70% των ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/313486-Telos-ste-dorean-plastike-sakoyla-apo-ten-Protochronia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...