Τέλος τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018!

Τέλος τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018!

Μετά θα αρχίσει ο αγώνας για να πάρουμε πίσω αυτά που  μας άρπαξαν!

 

Ο δρόμος έχει ανοίξει, για να αποδράσει η Ελλάδα από την παγίδα των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018!  Είναι σαφές ότι ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε οι θεσμοί δεν σκέφτονται γραμμή προληπτικής πίστωσης, δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια γραμμή πίστωσης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, μεταφέροντας την συμφωνία των θεσμών, για μία καθαρή απαγκίστρωση της χώρας από την επιτροπεία των δανειστών!

 

 Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών πολιτικών και ακραίας λιτότητας, μετά από την καταστροφή που έφερε η κρίση και τα πειράματα των πιστωτών, τώρα μπορεί να ξεκινήσει η ανάκαμψη! Χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς, των θεσμών με τους οποίους έδεναν τόσα χρόνια την ελληνική Οικονομία, σε ένα χρόνο από τώρα, θα ξεκινήσει ο αγώνας για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας άρπαξαν οι ξένοι!

 

Το σχέδιο, είναι έτοιμο! Όπως το περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, η απόφαση του Eurogroup  του Ιουνίου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να συγκεντρωθούνε χρήματα για ληξιπρόθεσμα και χρήματα για ένα «buffer», ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, ώστε οι Έλληνες να έχουν μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

 

Όμως, πριν φτάσει η χώρα στην πόρτα της εξόδου, πρέπει να ξεπεραστεί η πρόκληση της τρίτης αξιολόγησης. Η ταχεία ολοκλήρωσή της, πριν το τέλος του έτους, θα ανοίξει τον δρόμο για τις σημαντικές συζητήσεις που θα γίνουν το 2018.  Σύμφωνα με τον κ. υπουργό, «προφανώς θα υπάρξουν τρεις μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η μία θα αφορά τη φύση της εξόδου. Μία θα αφορά το ζήτημα του χρέους και το να διασφαλιστεί ότι θα διευκρινίσουμε τι πρέπει να γίνει για το χρέος. Η τρίτη θα είναι για τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

 

 

Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος και ο σχεδιασμός της γ’ αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν, της Εσθονίας. Σε μία πρώτη συνάντηση προετοιμασίας για την Τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, στο τραπέζι έπεσαν όλα τα καυτά θέματα που θα μας απασχολήσουν μέχρι το τέλος του έτους, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η Τρίτη και προτελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι είναι βέβαιος πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2018.

«Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος, και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι’ αυτό τον στόχο. Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018».

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις, «μία θα είναι για τη φύση της εξόδου, μία θα είναι για το θέμα του χρέους – και θα διασφαλίσουμε ότι θα ξεκαθαριστεί τι χρειάζεται να γίνει για το χρέος – και η τρίτη θα είναι για εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

 

Στη συνέχεια δήλωσε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ πως «η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου όπως γράφεται στην Ελλάδα».

 

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για την πίεση των θεσμών στο θέμα των επενδύσεων, ο υπουργός τόνισε ότι «κανένας δεν ανέφερε το θέμα της Eldorado, δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε».

 

Έξοδο της Ελλάδας χωρίς άλλο μνημόνιο θέλει και το Eurogroup

 

«Ήταν μία συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα,  στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup και πολλοί άλλοι είπαν ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος ,  ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί για αυτό το στόχο και ότι είναι σωστό που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει,  να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μεταφέροντας το κλίμα υπερ της ελληνικής απαγκίστρωσης από τα μνημόνια στο συμβούλιο του Ταλίν.   

 

Ικανοποίηση Ντράγκι που επιστρέφουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα

 

Ο πρόεδρος  της ΕΚΤ κ. Ντράγκι εξέφρασε την ευχαρίστησή του ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, αποκάλυψε  ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει ότι «αντιμετωπίζουν  με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο γρήγορες κινήσεις με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμη καλύτερα από ό,τι πηγαίνουν τώρα».

 

Ξεχωριστή αξιολόγηση για το ΔΝΤ τον Ιανουάριο

 

 Απαντώντας σχετικά με το αν χρειάζεται το ΔΝΤ να προσυπογράψει την αξιολόγηση το Δεκέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υποστηρίξει το πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε, έχει την δική του αξιολόγηση τον Ιανουάριο, αν δεν κάνω λάθος, για το κατά πόσο θα συνεχίσει με το stand-by arrangement, αλλά δεδομένου ότι αναμένω να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνησή μας αναμένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από αυτό, προφανώς το ΔΝΤ θα λάβει μέρος σε αυτή τη συζήτηση».

 

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δούλεψαν σκληρά – Να κλείσουμε την αξιολόγηση το 2017  

 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. «Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι εποικοδομητική», τόνισε για να προσθέσει ότι «το οικονομικό επιτελείο δουλεύει σκληρά και θέλουμε να κλείσει φέτος η γ’ αξιολόγηση» και ότι «έχουμε κοινή ατζέντα και η συνεργασία είναι ισχυρή».

Στα «παράπονα» των θεσμών,  ο Ολλανδός πολιτικός  επεσήμανε τις «ανησυχίες» των υπουργών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις και συγκεκριμένα αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

 

Μοσκοβισί: Το μνημόνιο τελειώνει σε λιγότερο από ένα χρόνο!

 

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι  υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ελληνική Οικονομία, όμως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.  Όπως τόνισε ο Γάλλος πολιτικός, «σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της, αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο».

 

«Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα, αλλά θα κλείσει και ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα», σημείωσε για να προσθέσει για την γ’ αξιολόγηση, του ελληνικού προγράμματος ότι αφορά κυρίως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.  

 

Κερε: Μόνο ο SSM είναι αρμόδιος για αν χρειάζονται νέοι έλεγχοι στις τράπεζες

 

 Πληρωμένη απάντηση, στις πιέσεις του ΔΝΤ για νέους ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες, έδωσε το μέλος του Ε.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, Μόνο τονίζοντας ότι μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την Ευρώπη, «δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR, υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια stress test εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη».

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την συνέντευξη τύπου,  «είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».

 

Ρέγκλινγκ: Σκληρή δουλειά και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση

 

 Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε τη βελτίωση των δεδομένων για την ελληνική οικονομία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.  Στο θέμα της εκταμίευσης της υπό-δόσης των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup ανέφερε ότι «Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι θεσμοί (η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM και το ΔΝΤ) ενημέρωσαν το Eurogroup για την κατάσταση προόδου του συνεχιζόμενου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Παρουσίασαν το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να ολοκληρώσει περίπου 95 ενέργειες, πολλές από τις οποίες αφορούν στην εφαρμογή νομοθεσίας που υιοθετήθηκε νωρίτερα στη διάρκεια του προγράμματος.

Τα θέματα που θα καλυφθούν στην τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, την αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, θέματα που αφορούν στη δημόσια διακυβέρνηση, την εφαρμογή στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301360-Telos-ta-mnemonia-ton-Aygoysto-toy-2018 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...