Τέλος χρόνου, σε 5 ημέρες ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές!

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΧΡΕΗ, ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!                                       

ΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ «ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ», ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Νωρίτερα θα ξεκινήσει η 2η αξιολόγηση, με τους δανειστές να εκφράζουν ανησυχία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και να ετοιμάζουν την βαριά ατζέντα, της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες των Ευρωπαίων αποκαλύπτονται και από την αξιολόγηση του οίκου Fitch, που προβλέπει πως η αξιολόγηση αντί για το φθινόπωρο, θα τραβήξει μέχρι  το τέλος της Άνοιξης!

Με τα προαπαιτούμενα να έχουν καθυστερήσει, οι Θεσμοί προσανατολίζονται σε επίσπευση της διαδικασίας και αντί η αξιολόγηση να γίνει στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, να αρχίσει τον Σεπτέμβριο, μαζί με τον έλεγχο στα 15 προαπαιτούμενα. 

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχει γίνει γνωστό, πως η ομάδα της διαπραγμάτευσης μαζί με την επικεφαλής Ντέλια Βελκουλέσκου, θα επιστρέψουν στην Αθήνα, κατά τις 12 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ  είπε σχετικά πως ο έλεγχος των δανειστών, «μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα, παράλληλα, γιατί η 2η αξιολόγηση αφορά σημαντικά θέματα πολιτικής και θα πάρει λίγο χρόνο, όσο νωρίτερα σημειώσουμε πρόοδο, τόσο καλύτερα».

Στο «μενού» των δανειστών, βρίσκονται τα 15 προαπαιτούμενα, με τους δανειστές να βλέπουν καθυστέρηση στην υλοποίηση των 14, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι διοικήσεις των τραπεζών, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, η επίτευξη των στόχων στα έσοδα, τα Εργασιακά και το άνοιγμα των αγορών.

Μέσα σε αυτά, έχει προστεθεί και η ΕΛΣΤΑΤ, με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, μέσα από αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις τους και από την επιστολή Κομισιόν, να θέλουν κλείσιμο του θέματος.

Από την πλευρά της Αθήνας, η κυβέρνηση επιδιώκει την συρρίκνωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και κρίσιμο σημείο είναι η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου τον Οκτώβριο. Αν και το πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή,  με τον συμφωνημένο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση τους, μετά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σε αυτό το κλίμα, ήταν και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που αναφερόμενος στα θέματα της διαπραγμάτευσης,  λέει πως για τις αποκρατικοποιήσεις, «διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης», όμως  σχετικά με τις τράπεζες, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο νόμο για πού φέρνει ανατροπές στα Διοικητικά Συμβούλια, τονίζοντας πως «τα κριτήρια που έχουν θεσμοθετηθεί υπερβαίνουν κατά πολύ τα κριτήρια  που αναφέρονται στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ορισμένα από αυτά είναι προβληματικά και αυτό έχει ήδη φανεί αλλά δεν ομολογείται ανοιχτά. Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν».

Οι δανειστές έχουν άγριες διαθέσεις για σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, αλλά περιλαμβάνει και την μεταφορά στο νέο Υπέρ – Ταμείο της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ (Όλες θα περάσουν στο Ταμείο, μέχρι τον Δεκέμβριο) την επιλογής του διοικητικού συμβουλίου του, την ενεργοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το άνοιγμα της αγοράς και δεκάδες ακόμα μέτρα.

Καυτό σημείο, είναι οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια,  το νομικό πλαίσιο για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και όλο το πακέτο των Εργασιακών.

Τα 15 προαπαιτούμενα

Δεν «μασάνε» τα λόγια τους οι δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που τόνιζαν την προηγούμενη εβδομάδα, πως μόνο ένα από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν την δόση των 2,8 δις  ευρώ έχει προχωρήσει.  Αυτό είναι το πράσινο φως που έδωσε η ΔΕΗ στην πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ.

Τα υπόλοιπα…. προχωρούν πιο αργά από ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα, που σύμφωνα με την συμφωνία προέβλεπε  ολοκλήρωση όλου του πακέτου, πριν από τον Αύγουστο. Κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζουν πως όλα έχουν δρομολογηθεί και οι δράσεις σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμες, αλλά πολλά θα κριθούν στο κρίσιμο Eurogroup της Μπρατισλάβας, την Παρασκευή.

Τα προαπαιτούμενα που απομένουν, περιλαμβάνουν δράσεις από όλα τα ανοιχτά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, οι Τράπεζες και οι Αποκρατικοποιήσεις. 

Έσοδα, έξοδα και φόροι

Ο δανειστές κάνουν «σεφτέ» στην αξιολόγηση με τα δύο προαπαιτούμενα που αφορούν τα δημοσιονομικά. Την παροχή πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Πρώην ΓΓΔΕ) να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αυτόνομα και τον διορισμό του συμβουλίου διοίκησης της νέας Αρχής.

Το μεγάλο στοίχημα της Ενέργειας

Οι δανειστές, δίνουν μεγάλο βάρος στις εξελίξεις στην αγορά Ενέργειας, όπως την υλοποίηση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου, τους εναλλακτικούς προμηθευτές και την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ. Ακολουθεί η αλλαγή του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ.

Παράλληλα, τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια υψηλής τάσης που κλείνουν με την υπογραφή των συμβάσεων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρόβλεψη για έγκριση από την ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί η επικύρωση από την βουλή, της συμφωνίας για το Ελληνικό και η μεταφορά στο νέο Ταμείο των ΔΕΚΟ.

Τέλος, ακολουθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ για τη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων, για 35 χρόνια.

Στο ασφαλιστικό, προτεραιότητα έχει η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, η κατάργηση των εξαιρέσεων για την καταβολή χαμηλότερων εισφορών στην υγεία  και την μείωση της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για τα πλασματικά χρόνια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...