Τί είπαν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος

Τί είπαν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 09/05/2016 – 23:18

Τί είπαν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος

Αναλυτικά ο διάλογος του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, λίγο μετά το τέλος του Eurogroup:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για την έκβαση του Eurogroup που είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελληνική πλευρά, καθότι ουσιαστικά κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα στη βάση των Ελληνικών προτάσεων που έγιναν αποδεκτές. Και ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι αποτυπώνεται στην απόφαση αυτή, ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και ένα μήνυμα θετικό τόσο ως προς τις αγορές και τους επενδυτές, όσο όμως και προς την Ελληνική κοινωνία. Τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα μεσαία και  αδύναμα στρώματα που σήκωσαν μεγάλο βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα και πιστεύω ότι δικαιούνται μια καλή είδηση.

Ίσως να μην είναι τυχαίο, ότι σήμερα είναι η μέρα της Ευρώπης και στις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξία της αλληλεγγύης είναι νομίζω αναντικατάστατη και ιδιαίτερα σημαντική. Θέλω λοιπόν να πιστεύω, ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, είναι η αναγκαία ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε, ίσως άδικα, και δικαιούται μιας θετικής είδησης και μιας θετικής εξέλιξης.

Και θέλω τέλος να σας ευχαριστήσω και προσωπικά διότι σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή υπερασπιστήκατε -εκ της θέσεως σας βεβαίως και από τον δικό σας τον ιδιαίτερο ρόλο- και την ανάγκη να παραμείνουνε σταθεροί στην αταλάντευτη διεκδίκηση αυτών των αξιών αλλά και στην ανάγκη να διεκδικήσουμε το δίκιο μας , την ελάφρυνση του χρέους και την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη.

Επικοινώνησα με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους ενημέρωσα. Βεβαίως υπάρχουν λεπτομέρειες που θα καθορίσουν και τις τελικές αποφάσεις για το χρέος, που θα παρθούν σε ένα επόμενο Eurogroup της 24ης του Μάη. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τότε θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε  για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για μια πολύ θετική απόφαση για την Ελληνική Οικονομία και κυρίως για την Ελληνική Κοινωνία. Και όπως δήλωσα και στους πολιτικούς αρχηγούς θα είμαι στη διάθεση τους για περαιτέρω εξειδίκευση και ενημέρωση, όμως κυρίως για να ανοίξει και ένας ουσιαστικός διάλογος στον τόπο, πέρα από τις αντιπαραθέσεις που πάντοτε υπάρχουν διαφορές. Ένας διάλογος, όμως, με θετικό πρόσημο γιατί θα κοιτάζουμε μπροστά σε ένα καλύτερο αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρωθυπουργέ για την πρωτοβουλία. Ημέρα της Ευρώπης σήμερα και νομίζω πως, πέρα από την αλληλεγγύη, αυτό που αποδεικνύει η Ελλάδα είναι ότι -με πολύ μεγάλες θυσίες του Ελληνικού Λαού, το ξέρουμε όλοι αυτό- μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η αλληλεγγύη είναι ένδειξη και από την πλευρά των Εταίρων μας πως αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η επίσκεψή σας εδώ γίνεται ύστερα από την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε -το ξέρω δεν το ξεχνάτε όπως δεν το ξεχνούν και οι Πολιτικοί Αρχηγοί- ότι η απόφαση, αυτή η στερεή απόφαση, να μείνουμε στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι κοινή απόφαση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, η οποία επικυρώθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού στις τελευταίες εκλογές. Και επομένως, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές -δικαιολογημένες άλλωστε, σε όλα τα κράτη συμβαίνουν αυτά, και πρέπει να γίνονται σεβαστές- την απόφαση να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή την συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

Και μιας που μιλάμε για την Ημέρα της Ευρώπης: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε την απόφαση τότε, θυμόμαστε όλοι -εσείς λόγω ηλικίας είναι δύσκολα να θυμάστε – αλλά θυμόμαστε όλοι, πόσο αμφισβητήθηκε αυτή η απόφαση. Σήμερα είναι αυτονόητη. Και αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει την απόφαση του ελληνικού λαού, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία με όλους τους Εταίρους μας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...