Ταμείο για δύσκολους καιρούς στην ευρωζώνη προτείνει η Λαγκάρντ

Ταμείο για δύσκολους καιρούς στην ευρωζώνη προτείνει η Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πρότεινε σήμερα τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς» για την ευρωζώνη με σκοπό να λειτουργεί ως “μαξιλάρι” για τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες.

Κατά τη διάρκεια ομιλία της στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ χαιρέτισε μια «βιώσιμη και διευρυμένη ανοδική πορεία» στην παγκόσμια οικονομία.

«Αλλά υπάρχουν άλλες, ισχυρές αντιξοότητες που απειλούν», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Σκεφθείτε την άνοδο του λαϊκισμού και την κοντόφθαλμη σειρήνα του προστατευτισμού».

Προκειμένου η ευρωζώνη να προετοιμαστεί για την επόμενη οικονομική ύφεση, κάλεσε τα μέλη της να αναπτύξουν μια εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση και να κινηθούν προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ξεκινώντας με μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα.

Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησύχαζε τους επενδυτές, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Λαγκάρντ για ένα τέτοιο ταμείο, οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο για να δημιουργηθούν περιουσιακά στοιχεία σε καλές εποχές. Στη συνέχεια, θα λαμβάνουν χρήματα κατά τη διάρκεια ύφεσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούν να δανείζονται από το ταμείο και να αποπληρώνουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, δήλωσε.

Οι μεταβιβάσεις από το ταμείο θα πρέπει να εξαρτώνται από το εάν οι χώρες τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Λαγκάρντ συνέστησε επίσης οι χώρες να καταβάλουν αυξημένα ποσά (premium) σε καλές εποχές ανάλογα με τα οφέλη που αποκομίζουν σε δύσκολους καιρούς.

Αυτά τα δύο βήματα θα έχουν ως στόχο να αποφευχθούν οι μόνιμες μεταφορές Σε ό,τι αφορά την ένωση κεφαλαιαγορών, ζήτησε να υπάρχει βελτιωμένη ρύθμιση και διευθετήσεις για αναβαθμισμένη εποπτεία προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση της πιθανής εισροής εταιριών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit.

«Μια από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιθανόν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Για την τραπεζική ένωση, χαιρέτισε τις ενδείξεις προόδου.

«Μια συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ενιαία εγγύηση καταθέσεων, σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των ευπαθών σημείων στον τραπεζικό κλάδο, θα είναι μια ακόμα μεγαλύτερη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/326453-Tameio-gia-dyskoloys-kairoys-sten-eyrozone-proteinei-e-Lagkarnt ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...