Ταχεία ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων ζήτησε η κυβέρνηση από τους Δήμους

Ταχεία ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων ζήτησε η κυβέρνηση από τους Δήμους

Κατηγορία

n.anastasiou
Σάββατο 07/05/2016 – 09:46

σκουπίδια

Να ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, ζήτησε από τους  Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων (ΦΟΔΣΑ), η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου η Κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίξει όποιο σχέδιο κριθεί καταλληλότερο.

Η κοινή σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής με τους 26 Δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του προέδρου του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, εντοπίζοντας σημαντικές καθυστερήσεις  στην εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από τους ΦΟΔΣΑ και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, από τους Δήμους.

Μετά από ανάλυση της κατάστασης τονίστηκε ιδιαίτερα, ότι σε περίπτωση μη εκπόνησης των παραπάνω σχεδίων με βάση τον Εθνικό σχεδιασμό, καμία λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι δυνατό να προχωρήσει.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο συντονιστής της επιτροπής, Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης,  ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσιρώνης, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Χαρίτσης, καθώς και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων.

Από την άλλη πλευρά τόσο οι Δήμαρχοι όσο και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, εξέφρασαν την βούληση να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, επισημάνθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης από τους Δήμους του προβλήματος της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, εντός πλαισίου του ΠΕΣΔΑ, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης.

Στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού που θα εκπονηθεί και θα υλοποιηθεί, τονίστηκε η δυνατότητα που έχει ο κάθε Δήμος να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της περιοχής του.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...