“Τα Ριζικάρια” απόψε στο Τζαμί.Τ’Αη Γιαννιού του Κλήδονα ανάβουνε φωτιές.!!!

Η γνωστή εκδήλωση “Ριζικάρια” όπως αυτή επαναλαμβάνεται κάθε παραμονή τ’Αη Γιαννιού  του Ριγανά θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:00 στη θέση Βεζύρ Τζαμί στο Κάστρο της Ναυπάκτου.

Το συγκεκριμένο δρώμενο που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων,πραγματοποιείται από τον σύλλογο Ναύπακτος-Πολιτιστικές διαδρομές σε συνεργασία με τη σχολή χορού της Λίας Αποστολοπούλου,ενώ με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται απόψε τα γνωστά μελλούμενα από τη μάγισσα στους τοπικούς μας άρχοντες ερχόμενους και απερχόμενους.

Ο Κλήδονας είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και σε πολλές Ευρωπαικές χώρες.Είναι μια λαική μαντική διαδικασία από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας.

Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται  στις 24 Ιουνίου  που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ηλίου,η δύναμη του οποίου σύμφωνα με τις παραδόσεις φανέρωνε τα μελλούμενα

Μάλιστα από την παραμονή 23 Ιουνίου τ’αγόρια στις γειτονιές άναβαν τρεις φωτιές στη σειρά τις οποίες τροφοδοτούσαν με τα Μαγιάτικα στεφάνια που έφερναν οι κοπελιές.Όλοι μαζί πηδούσαν τις φωτιές με μια πέτρα στο κεφάλι,τρεις φορές για καλή υγεία αλλά για να φύγουν οι ψύλλοι και οι κοριοι.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...