Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Τσίπρα στο δείπνο εργασίας των ηγετών του ΝΑΤΟ

αρχείο λήψης«Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, την συλλογική μας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς να ξαναρχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα, βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Πρωθυπουργού κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ περιείχε τα παρακάτω βασικά σημεία:

• Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφαλείας, όπως οικοδομήθηκε μετά τον ψυχρό πόλεμο, έχει σε μεγάλο βαθμό αποδομηθεί.

• Η αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων, η διάλυση της Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και η αποδυνάμωση του Κειμένου της Βιέννης και βέβαια η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

• Είναι σαφές, επίσης, ότι σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να προασπίσουμε την συνολική, αδιαίρετη ασφάλειά μας.

• Κάθε Σύμμαχος έχει το δικαίωμα να εκφράσει και να προβάλλει τις ανάγκες του για λήψη διαβεβαιώσεων ασφαλείας και η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί αποφασιστικά στις ανάγκες αυτές. Αυτό έγινε. Αποφασίστηκε στη Σύνοδό μας.

• Ενδυναμώσαμε την προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Αν επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά, ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλος κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και της ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.

• Απαραίτητο στοιχείο για να εξασφαλίσουμε την αδιαίρετη ασφάλειά μας δεν είναι μόνο το πλαίσιο αποτροπής και άμυνάς μας, αλλά και τα εργαλεία και οι δίαυλοι διαλόγου μας.

• Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, την συλλογική μας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς να ξαναρχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα, βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

• Η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της.

• Και αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι «εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας – αλλά και η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων – την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν.

• Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα και να στηρίξουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.

• Από πλευράς μας, καλωσορίσαμε και υποστηρίξαμε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

• Αποτελεί πεποίθησή μας ότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα, να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις.

• Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει καταρχήν αποφασισθεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.

left.gr

The post Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Τσίπρα στο δείπνο εργασίας των ηγετών του ΝΑΤΟ appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...