Τα διεθνή μέσα για τα μέτρα του Ντράγκι

Τα διεθνή μέσα για τα μέτρα του Ντράγκι
Στο μόνο στο οποίο συμφωνούν οι σχολιαστές του γερμανικού και ξένου τύπου είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έγραψε ιστορία με τα μέτρα που έλαβε χθες για την αντιμετώπιση του αρνητικού πληθωρισμού και της ανεργίας
Αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα και θα τονώσουν τη αποστεγνωμένη οικονομία των χωρών του νότου.

«Επιτέλους»

Για τον σχολιαστή της ισπανικής εφημερίδας El Pais είχε έρθει η ώρα, αναφέρει η Deutschewelle. «Επιτέλους η ΕΚΤ κινητοποίησε ένα τμήμα του οπλοστασίου της για να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει τις δανειοδοτήσεις» σημειώνει. «Η απόφαση ήταν σωστή. Εάν οι τόκοι έμεναν για μεγαλύτερο διάστημα σε αυτό το επίπεδο, τότε η οικονομία θα έτρεχε με πιο αργό ρυθμό και η ανεργία θα κάλπαζε σε μεγαλύτερα ύψη. Και όταν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού περάσει, τότε το ευρώ θα αποκτήσει ισοτιμία που θα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εξαγωγικής οικονομίας. Εναπόκειται τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν με υπεύθυνο τρόπο».

Αντίθετη είναι η άποψη του σχολιαστή της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. «Η ΕΚΤ συνεχίζει την επεκτατική νομισματική πολιτική και ενισχύει τη χορήγηση δανείων. Όλος αυτό ο ακτιβισμός θα ήταν δικαιολογημένος, εάν ο αρνητικός πληθωρισμός με τη μείωση των τιμών είχε γίνει επιζήμια και χρόνια κατάσταση. Όμως δείχνει να είναι ‘καλοήθης’. Αντίθετα το περισσότερο και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ απειλεί να ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία που προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Με τη στάση της η ΕΚΤ δεν κάνει καμιά χάρη στην ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο Ελβετός σχολιαστής.

Δεν θα λύσουν τα προβλήματα του νότου

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το δικό της σχόλιο με τον τίτλο «γαλαντόμος» και υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι απλά κερδίζει χρόνο. «Η Ευρώπη θέλει να επαναλάβει τα λάθη της Αμερικής;» διερωτάται ο σχολιαστής της αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η FED χωρίς αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία. «Τα μέτρα του Ντράγκι θα λύσουν το πρόβλημα στις χώρες σε κρίση; Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους ισχυριζόμενοι ότι η ασθένεια έχει αιτίες που δεν μπορεί να θεραπεύσει καμιά ένεση. Παράλληλα το φθηνό χρήμα προκαλεί βλάβες που θα αισθανθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι…είναι σαφές από καιρό ότι ο Ντράγκι αγοράζει χρόνο και ότι το πρόβλημα χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία οφείλεται στην μακροχρόνια κακοδιαχείριση…η πικρή αλήθεια είναι ότι θα πάρει χρόνο για να πάρει εμπρος η οικονομία. Αλλά για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο ο μοναδικός δρόμος περνά από τις μεταρρυθμίσεις. Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά. Αλλά οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και αλλού νομίζουν ότι ο μάγος της Φραγκφούρτης θα τα καταφέρει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι να προστατεύσουν του λαούς τους».

Εγκώμια για την Αθήνα

Εγκώμια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Προέρχονται από μελέτες της τράπεζας Berenberg και του Lisbon Council, μιας δεξαμενής σκέψης που ασχολείται με θέματα όπως η παιδεία, η εργασία, η αειφόρος ανάπτυξη και η καινοτομία. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο από ότι η φήμη της», γράφει ο γερμανός αρθρογράφος επικαλούμενος στοιχεία των μελετών.

«Μάλιστα στο Euro Plus Monitor η Ελλάδα παίρνει την καλύτερη βαθμολογία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από όλες τις άλλες προβληματικές χώρες. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που της κόστισε απώλεια του ¼ της οικονομικής της δύναμης η χώρα φέτος θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα στην ανάπτυξη…Η Ελλάδα παράλληλα έχει κάνει τεράστιες προόδους στην εξυγίανση του προϋπολογισμού της…μια τόσο ‘δρακόντεια διόρθωση’ δεν έχει καταφέρει καμιά δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης» σύμφωνα με τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...