Τα δύσκολα της κυβέρνησης ειναι τώρα -Πίεση με τους δανειστές

Τα δύσκολα της κυβέρνησης ειναι τώρα -Πίεση με τους δανειστές

«Ζεστές» τις μηχανές κρατάει η κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι μετέθεσε το Ασφαλιστικό για τις αρχές του 2016, ετοιμάζεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου «πακέτου».

Οι συνομιλίες των υπουργών με τους επικεφαλής των δανειστών έχουν ξεκινήσει και πάλι. Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνει το Οικονομικό επιτελείο. Το βράδυ οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα περάσουν την πόρτα του Χίλτον, προκειμένου να υπεραμυνθούν των ελληνικών θέσεων έναντι των απαιτήσεων του κουαρτέτου.

Οι προθεσμίες είνα ο εξόχως ασφυκτικές και στόχος είναι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων οικονομικού επιτελείου και δανειστών να διαρκέσει έως την Παρασκευή, καθώς το Σάββατο είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν οι τελευταίοι μαζί με εκπροσώπους των τραπεζών για τις ΗΠΑ, όπου διοργανώνεται επενδυτικό συνέδριο.

Τα «αγκάθια»
Στις βασικές διαφορές Αθήνας-δανειστών παραμένουν:

• Η εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εργαζομένων και εργοδοτών, προκειμένου να διασωθούν οι κύριες συντάξεις, με τους δανειστές να μη δείχνουν διάθεση υποχώρησης
• Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε άλλο μοντέλο από εκείνο της πώλησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να υπάρξει αγορά του 100% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και κατόπιν να υπάρξει πώληση του 49%
• Οι δανειστές επιμένουν να μην υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση των ‘κόκκινων δανείων’, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει «έξω απ’ το παιχνίδι» τα στεγαστικά και τα μικρά επιχειρηματικά
• Κόντρα υπάρχει και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για το ποιος θα έχει τον έλεγχο, αν δηλαδή η διοίκηση θα είναι ελληνική ή ξένη.

Τα δυσκολότερα παραμένουν μπροστά
Με ανοιχτά τα πεδία σύγκρουσης επομένως , που αφορούν στις μειώσεις των συντάξεων, στα ‘κόκκινα δάνεια’, αλλά και στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, το Μέγαρο Μαξίμου… ιδρώνει για βρει λύση με τον πιο αναίμακτο τρόπο.

Μια λύση που θα διασφαλίσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική προοπτική της χώρας. Είναι γνωστό δε, ότι χωρίς την ψήφιση αυτής της δέσμης μέτρων δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση του ενός δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τα δυσκολότερα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθεί αν και σε ποιο βαθμό θα επιτευχθούν καλύτερες προοπτικές για τη χώρα, ή αν το κόστος των μέτρων θα αποδειχθεί δυσβάστακτο.

Κυρίαρχη παραδοχή πάντως στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι ότι «όλα όσα γίνονται, γίνονται για να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και το χρέος». Αυτός είναι και ο σχεδιασμός που έχει το Μεγάρο Μαξίμου και από την υλοποίησή του ή μη, θα κριθεί.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...