Τα «κόκκινα» δάνεια το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες

ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ                                                                                                              

«Ίδρυση- Αδειοδότηση- Χρηματοδότηση», το τρίπτυχο του υπουργείου Οικονομίας κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ καθώς επιδίωξη του υπουργείου είναι η όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ενημέρωση των εν δυνάμει επενδυτών, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ιδρύσουν μια επιχείρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ανάπυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως τόνισε, στον τομέα της εξωστρέφειας, συνεργαζόμαστε στενά με τη γερμανική κυβέρνηση ούτως ώστε να ανταλλάξουμε χρήσιμη τεχνογνωσία.

Οι επιχειρήσεις διψάνε για ρευστότητα,  όμως παράλληλα με την χρηματοδότηση, το δημόσιο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 5,5 δις ευρώ προς την αγορά, «φέσια» τα οποία σύμφωνα με την συμφωνία με τους δανειστές, πρέπει να ξεπληρώσει μέχρι την άνοιξη του 2017. 

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά, πως «η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής».

Η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017. Η πορεία υλοποίησης αυτής της δέσμευσης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στην οικονομία.

Το μισό ΕΣΠΑ, θα πέσει στην αγορά μέσα στον Σεπτέμβριο

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει συνολικά ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, της περιόδου, 2014-20! Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως με δράση του ΕΠΑνΕΚ που θα ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα ενισχυθούν με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Μάλιστα, ως «το τέλος του Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ακόμη ο β’ κύκλος για τις τρεις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ (για τις τουριστικές επιχειρήσεις προβλεπόταν ένας κύκλος λόγω εποχικότητας).

Μέσα στον Σεπτέμβρη θα εκδοθεί επίσης η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας. Θα δοθούν 189 υποτροφίες στον α’ κύκλο. Θα εκδοθεί επίσης πρόσκληση για 211 υποτροφίες που θα αφορούν την ολοκλήρωση διδακτορικών διατριβών που έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν».

Τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 41% έως το 2019 και στην διαπραγμάτευση που ξεκινά σε δύο εβδομάδες, θα πέσουν το τραπέζι προαπαιτούμενα όπως οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια». Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, «η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».

Όπως προσέθεσε, «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με βασικούς στόχους την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση τόσο των «κόκκινων» δανείων, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».  Στον νέο νόμο, θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...