Τα κόκκινα δάνεια τρομάζουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη!

Κυριακή 19/06/2016 – 16:587 ΣΤΑ 10 ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΚΚΙΝΑ!                                                                                             
 Μείωση των κόκκινων δανείων 10% κάθε χρόνο θέλει η ΤτΕ! Ο επόμενος μεγάλος «δράκος» της ευρωπαϊκής Οικονομίας λέγεται κόκκινα δάνεια, (NPL’s – Non Performing Loans), που στο παρασκήνιο των διάφορων εξελίξεων και κρίσεων που αντιμετωπίζει από το 2008 η Ευρώπη, έχει μεγαλώσει και  απειλεί όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης! Αν και στην Ελλάδα δεν είμαστε ξένοι στο «αγκάθι» των κόκκινων δανείων, που βαραίνουν τις τράπεζες και τις κρατούν μακριά από την χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό! Η Ευρώπη, μέσα από τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα, αλλά η συγκυρία του βρετανικού δημοψηφίσματος και η σκιά του «Brexit» μπορεί να είναι δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες. Μάλιστα, ακολουθούν και οι αποφάσεις του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα απ για το πρόγραμμα «OMT» της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα, αφορά, άμεσες αγορές ομολόγων που εκδίδουν κράτη –μέλη, από την ΕΚΤ, μέσω δευτερογενών αγορών.
Με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ιταλικές, ισπανικές, πορτογαλικές, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες είναι υψηλά, τότε η μετάδοση του προβλήματος και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, θεωρείται πιθανή, αν στραβώσουν το «Brexit» και οι αποφάσεις των Γερμανών για το σχέδιο της ΕΚΤ.
 Δεδομένο, πρέπει να θεωρείται πως, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί τα προβλήματα που δημιούργησε στο σύστημα, η  μεγάλη οικονομική κρίση του 2007-2009 και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση του 2011-2012, το όλο σύστημα πρέπει να θεωρείται εύθραυστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 10% κάθε χρόνο, ώστε το ποσοστό να μειωθεί, στο τέλος της τριετίας, στα επίπεδα του 25% με 26%, κοντά στα νούμερα της Ιταλίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, από την διαφορετική οπτική που έχουν οι δανειστές  και ο Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, για το πότε οι ελληνικές τράπεζες, πρέπει  υποβάλουν τα σχέδια διαχείρισης και τους στόχους τους για τη μείωση του βάρους από τα χαρτοφυλάκιά τους.
 Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο  μνημόνιο, προβλέπεται πως οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να συμφωνήσουν τους στόχους τριετίας ως το τέλος του Ιουνίου!  Όμως από την πλευρά του SSM, λένε πως έχουν χρόνο ως τον Σεπτέμβριο. Αυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, που φάνηκε και κατά τις τηλεδιασκέψεις που είχε η ελληνική πλευρά, με του δανειστές το επόμενο διάστημα. Οι τροικανοί, θέλουν να τελειώνουν με την ανακοίνωση των στόχων μέχρι το τέλος του μήνα, με πληροφορίες, να τους θέλουν πιεστικούς για να τεθούν υψηλοί στόχοι μείωσης των δανείων και να το έχουν ήδη ζητήσει από τις τράπεζες.  Όμως από την πλευρά των τραπεζών, που θέλουν ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, απάντησαν πως,  είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τις οδηγίες του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, καθώς με την ΕΚΤ, θα πρέπει να συμφωνηθούν οι στόχοι, η οποία είναι και ένας εκ των θεσμών. Τα παραπάνω γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, μετά τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια που αποκάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται πως οι ρυθμίσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες, τα προηγούμενα χρόνια, το 61% των περιπτώσεων ήταν λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, το  33% μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και µόνο στο 6% ήταν λύσεις που έλυναν το πρόβλημα οριστικά. Με αυτή την τακτική, επτά στα δέκα δάνεια,  που ρυθμίστηκαν αφανίζουν και πάλι  καθυστέρηση!Σύμφωνα με την έκθεση, το 44% των κόκκινων δανείων, είναι έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες και για πολλά έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...