Τα «μασάνε» οι Ευρωπαίοι για το προσφυγικό

Τα «μασάνε» οι Ευρωπαίοι για το προσφυγικό

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 16/03/2016 – 20:49

eidomeni-katavlismos-laspes

ΒΑΖΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ                                             

Απρόθυμη να βρει λύση για το προσφυγικό ζήτημα εμφανίζεται η Ευρώπη, ανακαλύπτοντας εκ των προτέρων «αγκάθια» στην σημερινή Κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Την ώρα κάποιες χώρες αποποιούνται τις ευθύνες τους και κρατούν παρανόμως κλειστά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου παρατηρούν αμέτοχοι τη διαφαινόμενη διάλυση της Ευρώπης και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη διάσωσή της.

Πολλές «δυσκολίες» βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να υιοθετηθεί το σχέδιο ανακοπής των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

Οριστική επίτευξη συμφωνίας δεν βλέπει ούτε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών εν όψει της δεύτερης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας αύριο και την Παρασκευή.

Καθώς η Ε.Ε. προσέρχεται με αρκετές διαφωνίες και επιφυλάξεις στη Σύνοδο για την συμφωνία με την Τουρκία, η Άγκυρα ζητά από τις Βρυξέλλες να μην αφήσουν τα… «κυπριακά καπρίτσια» να χαλάσουν τη συμφωνία.

Το σχεδιάγραμμα συμφωνίας έχει προκαλέσει αντιρρήσεις στη Λευκωσία ειδικά για το άνοιγμα κεφαλαίων, ενώ άλλες χώρες βλέπουν αρνητικά το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζα.

Από την πλευρά τους οι χώρες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου δείχνουν πως σκοπεύουν να κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους. Η Αυστρία προσφέρει βοήθεια στα Σκόπια για τη συνοριακή φύλαξη, ενώ η Αλβανία ζητά ιταλική συνδρομή για να μην ανοίξει νέος διάδρομος.

Οι διαφωνίες δεν περιορίζονται εκεί, αφού και η Γαλλία είχε ήδη δείξει, διά των όσων είχε πει ο Φρανσουά Ολάντ την πρώτη κιόλας ώρα μετά την «ημιτελή Σύνοδο», ότι κρατά αυστηρή στάση ειδικά στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας.

Φωνές λογικής από Μέρκελ – Ρέντσι

Την ανάγκη συμφωνίας σε νέες ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, επεσήμανε για μια ακόμη φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες δημιουργεί ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να απασχολήσει όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας στη γερμανική Κάτω Βούλη (Bundestag) σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται στις μειωμένες ροές προσφύγων προς τη  Γερμανία  λόγω των μέτρων που έλαβαν οι βαλκανικές χώρες, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απευθύνθηκε στην ιταλική Βουλή συγκλονίζοντας με την ομιλία του: «Η Ευρώπη πάει στον Άρη, αλλά σταματά στην Ειδομένη, όπου μια μητέρα είναι αναγκασμένη να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό διότι αυτό το παιδί γεννήθηκε σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς μας, αν μπορούμε να του δώσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό. Ακριβώς στην Ευρώπη, στην ήπειρό μας, στην Ελλάδα».

«Η Ευρώπη η οποία καταφέρνει να πάει στον Άρη, σταματά μπροστά στις πύλες ενός προσφυγικού καταυλισμού, στην Ελλάδα αλλά και στο Καλαί. Χρειάζεται, λοιπόν μια Ευρώπη η οποία να διευκολύνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τουρκία, διατηρώντας όμως, τη συνοχή και αλληλεγγύη της προς τις ιδρυτικές αρχές της», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Νέες καταγγελίες – σοκ προσφύγων για την βιαιότητα των Σκοπιανών αρχών

Οργή και αποτροπιασμό εξακολουθούν να προκαλεί η βιαιότητα με την οποία η αστυνομία των Σκοπίων αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες που πέρασαν στο έδαφος τους προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Πολλοί από αυτούς, που επέστρεψαν στο λασπότοπο της Ειδομένης, καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, ενώ όπως λένε τους άφησαν μέσα στη βροχή και το κρύο για πολλές ώρες χωρίς να τους δώσουν ούτε νερό.

«Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούμε. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιον παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ’ ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα» διηγείται ο  24χρονος Χάλεντ από τη  Συρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, οι αρχές τις γειτονικής χώρας οδήγησαν τους συλληφθέντες πρόσφυγες πίσω στα σύνορα, άνοιξαν τρύπα στο φράκτη και τους επαναπροώθησαν παράνομα στην χώρα μας.

«Στο σημείο όπου μας πήγαν υπήρχε φράχτης. Εκεί, οι στρατιώτες έκαναν μια τρύπα και μας έστελναν και πάλι πίσω στο ελληνικό έδαφος» αποκαλύπτει ο Χάλεντ κάτι που επιβεβαιώνει και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας. Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω.

Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», λέει και συμπληρώνει: «Ύστερα απ’ αυτό το διάστημα, μας έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα, μας οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ’ όπου μας περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: “Θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.

Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής- που έχουμε καταγράψει εμείς», ανέφερε  η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ.

Το δράμα των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχει τέλος. Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες ενώ η βροχή δεν έχει σταματήσει να πέφτει τα τελευταία 24ωρα μουσκεύοντας τα υπάρχοντά τους αλλά και το όνειρο της Ευρώπης.

Παρά την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν, κανείς από αυτούς δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την περιοχή. Οι 12.000 άνθρωποι που βρίσκονται εκεί έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ελπίζοντας πως θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρέδωσε συνολικά 15.000 αδιάβροχα για τις ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.

Γ. Μουζάλας: «Ευρωπαϊκό πρόβλημα η Ειδομένη»

Στις ευθύνες της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας, για την έως τώρα αποτυχημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς συνεννόηση.

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μουζάλας και εξήγησε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, έως σήμερα, οι χώρες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τότε.

 «Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ζητήσω να ανταλλάξουμε με οικονομική βοήθεια την εγκατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήδη από το Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει 23.000 πρόσφυγες, όμως αυτό τώρα χρειάζεται αλλαγές, με βάση τα καινούρια στοιχεία. «Να είσαστε βέβαιοι ότι θα τους κρατήσουμε, αλλά θα πάρουμε το μερτικό μας. Δεν θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ολιγωρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια.

Όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί, ενώ επισήμανε ότι τον χειμώνα συνέχιζαν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70-85% είναι πρόσφυγες.

4.000 πρόσφυγες στον Πειραιά

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζεται η ασφυξία με 4.000 άτομα να στοιβάζονται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Χθες το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας ακόμη 600 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Χίο.

Πλέον, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στο λιμάνι οδηγούνται αμέσως με πούλμαν σε δομές φιλοξενίας στη Ριτσώνα, τη Μαλακάσα, το Λαύριο και αλλού.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στον Πειραιά με ταξί ή ακόμη και με τα πόδια με στόχο να φτάσουν πάση θυσία στην Ειδομένη.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη εντοπίστηκε νέο κρούσμα ηπατίτιδας Α σε ένα 8χρονο προσφυγόπουλο που έμενε στην πύλη Ε1 πύλη μαζί με το αδελφάκι του και τους γονείς τους.

Τη λήψη μέτρων στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οι γιατροί ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να διερευνήσει τη δυνατότητα εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών έναντι της νόσου, τόσο στην περιοχή της Ειδομένης όσο και στους άλλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας τους, με προτεραιότητα τα παιδιά.

Στην Ελλάδα η Αντζελίνα Τζολί

Στη χώρα μας για το προσφυγικό βρέθηκε χθες η χολιγουντιανή σταρ Αντζελίνα Τζολί.

Η αμερικανή ηθοποιός, που είναι πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επισκέφθηκε αρχικά στον Πειραιά όπου γνώρισε την αποθέωση από τους κατατρεγμένους μετανάστες. Η Α. Τζολί είχε σύντομη συζήτηση με οικογένεια Αφγανών σε κοντέινερ της πύλης Ε1 ενώ αγκάλιασε μικρά προσφυγόπουλα με τα οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει.

Στη συνέχεια, μετέβη στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και μίλησε με τους φιλοξενούμενους μετανάστες.

Το απόγευμα επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην γνωστή ηθοποιό.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος την Αντζελίνα Τζολί.

Σε δελτίο Τύπου για την επίσκεψή της στην Ελλάδα η παγκοσμίου φήμης ηθοποιός τόνισε ««Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης».

Επίσης, η κ. Τζολί «εξέφρασε την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...