Τα μνημόνια έριξαν την Ελλάδα στους φτωχούς της Ευρώπης

Τα μνημόνια έριξαν την Ελλάδα στους φτωχούς της Ευρώπης

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 26/02/2016 – 21:49

apognwsi

11 ελληνικές περιφέρεις κάτω από το 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε.

Τα μνημόνια έχουν βάλει στην «πρέσα» τα ελληνικά εισοδήματα με αποτέλεσμα, το μέσο ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ(Ακαθόριστο Εγχώριο Προϊόν), να βρίσκεται στο 72% του μέσου κοινοτικού το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία,  χρησιμοποιεί τα στοιχεία σε όρους αγοραστικής δύναμης. 

Οι ελληνικές περιφέρειες Με εξαίρεση την Αττική  που βρίσκεται στο 99% του κοινοτικού ΑΕΠ και την περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου με 80%, οι υπόλοιπες είναι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού εισοδήματος. Στο σύνολο της Ευρώπης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας μέχρι το μεγαλύτερο στο κέντρο του Λονδίνου που φτάνει στο 539%.

Τα κατά κεφαλήν εισοδήματα των ελληνικών περιφερειών

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%). Ακολουθούν η Ήπειρος (51%), η Δυτική Ελλάδα (53%), η Θεσσαλία (55%), η Κεντρική Μακεδονία (56%) και το Βόρειο Αιγαίο (57%) και η Πελοπόννησος (58%). Η Στερεά Ελλάδα (61%), η Κρήτη (63%), η Δυτική Μακεδονία (66%) και τα Ιόνια Νησιά (67%).

Η παρέα των 20 «φτωχών»

Οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, είναι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία με πέντε συμμετοχές από κάθε χώρα, στην Ουγγαρία βρίσκονται δύο περιφέρειες,  η Ελλάδα έχει την  Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μία περιφέρεια έχει η Γαλλία.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας  με 30% του κοινοτικού και ακολουθεί η Μαγιόττ της Γαλλίας με 31%.

Οι πλούσιοι της Ευρώπης

Οι πλούσιοι της Ευρώπης, είναι οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ και τα ονόματα στην λίστα, δεν ξαφνιάζουν καθόλου, αφού στην κορυφή της λίστας είναι το κέντρο του Λονδίνου με ΑΕΠ 539% του κοινοτικού, το Λουξεμβούργο με 266%, οι Βρυξέλλες με 207%, το Αμβούργο με 206% και η ανατολική πλευρά του κεντρικού Λονδίνου με 204%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...