Τα νέα μέτρα του Δεκεμβρίου στην ατζέντα του Eurogroup

Τα νέα μέτρα του Δεκεμβρίου και η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της επόμενης υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, σήμερα το απόγευμα,  αναμένεται πως θα εξετάσουν την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος και τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Τα δεκατρία προαπαιτούμενα που αναμένεται να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις όπως, το νομοσχέδιο για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το νέο ενιαίο μισθολόγιο  στο Δημόσιο και την σύσταση της «Ομάδας Δράσης» που φτιάξει νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά,  αλλά κυβέρνηση και δανειστές κάνουν «αγώνα δρόμου», για να μην υπάρξει θέμα με την εκταμίευση της υπό-δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να μην πάει πιο πίσω η ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως  δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα έως τις 11 Δεκεμβρίου ώστε να εκταμιευθεί η υπό-δόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μαζί με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αποτελούν για το οικονομικό επιτελείο, τα τρία σημαντικά βήματα – στόχους, για να περάσει η οικονομία στο επόμενο στάδιο και από την σταθεροποίηση, του 2015 να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη το 2016.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου δίνει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ακόμα ένα ισχυρό χαρτί, ως δείγμα προόδου της υλοποίηση του προγράμματος και η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να κάνει νομοθετική πράξη τα νέα μέτρα του δεύτερου πακέτου με τα χρονικά περιθώρια να  παραμένουν ασφυκτικά.

Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν στην συνέχεια, καθώς αν όλα πάνε καλά και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα αρχίσει η συζήτηση για  την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.  Μέχρι την αξιολόγηση του προγράμματος η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει και το «φλέγον» θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο πρέπει να περάσει από την δοκιμασία της βουλής.

Εκτός από τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα εξετάσει μαζί με τους ομολόγους του από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, την πορεία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, για την οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τ. Βίζερ:  Οι 4 όροι για την ελληνική επιστροφή στις αγορές

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα στο ακέραιο, αν θέλει να βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην Realnews.

Ο Αυστριακός πολίτικος,  αναφέρθηκε  στις τέσσερεις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας λέγοντας πως, είναι «οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις που αποτελούν πρόκληση για τις ελληνικές Αρχές».

Αυτές είναι:

    Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων,

    του φορολογικού συστήματος,

    τη φορολογία των αγροτών και

    το γενικό δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Στη συνέχεια, προσέθεσε πως, «αν το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς,  κάτι που σήμερα ισχύει, και παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, τότε εκτιμώ ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι ένας στόχος εφικτός και θα ακολουθήσει ως λογική συνέπεια».

Για το άλλο «καυτό» θέμα της ελληνικής Οικονομίας που παράλληλα αποτελεί και βασικό στόχο της κυβέρνησης, την διευθέτηση του ελληνικού χρέους με βιώσιμους όρους, ο κ. Βίζερ δήλωσε πως δεν αναμένεται να συνδεθεί με νέο μνημόνιο ή νέους όρους.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...