«Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα»: Το μήνυμα προς Ντόλαντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν από τον φετινό νικητή του Νόμπελ Ειρήνης

«Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα»: Το μήνυμα προς Ντόλαντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν από τον φετινό νικητή του Νόμπελ Ειρήνης

Η επικεφαλής της ICAN, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της από το Βραβείο Νόμπελ και μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως θα κάνει χρήση αυτού ως μέσο άσκησης σε όσον το δυνατόν  περισσότερες χώρες μπορεί για  να υπογράψουν και να επικυρώσουν την συνθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των Πυρηνικών όπλων, η οποία υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από 122 κράτη-μέλη, αλλά αγνοήθηκε από χώρες που κατέχουν πυρηνικό οπλοστάσιο όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, απείχαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σε ανακοίνωσή της η Φιν κάνει λόγο για  «μια στιγμή μεγάλης έντασης στον κόσμο, την ώρα που πύρινες δηλώσεις θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εύκολα, αμείλικτα προς μια φρίκη χωρίς όνομα. Το εύρος μιας πυρηνικής σύγκρουσης πλανάται και πάλι. Αν υπήρξε κάποια στιγμή που τα κράτη θα έπρεπε να δηλώσουν την απερίφραστη αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα, αυτή η στιγμή είναι τώρα».

Εβδομήντα δύο χρόνια ύστερα από τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Νόμπελ αυτό αποτελεί τιμή για μια μη κυβερνητική οργάνωση που πίεσε για την υιοθέτηση ιστορικής συμφωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και έστειλε ένα μήνυμα στις πυρηνικές δυνάμεις να ξεκινήσουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για να εξαλείψουν το οπλοστάσιό τους.

1

Οι προσπάθειες της ICAN κατά τα τελευταία χρόνια επιτέπουν στην οργάνωση να έχει μια σημαντική νίκη τον Ιούλιο στον ΟΗΕ, όταν πολλές ήταν οι  χώρες που άρχισαν  να υπογράφουν συμφωνία που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.

Η ισχύς της συμφωνίας όμως μένει  συμβολική καθώς  την μποϊκοτάρουν οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα). «Το Νόμπελ αποτελεί φόρο τιμής στις ακούραστες προσπάθειες πολλών εκατομμυρίων ακτιβιστών και πολιτών (…) σε όλο τον κόσμο οι οποίοι από την αυγή της πυρηνικής εποχής διαμαρτύρονται έντονα κατά των πυρηνικών όπλων», σημειώνει η ICAN. «Αποτελεί επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (…) και στα θύματα των πυρηνικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο», καταλήγει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/304221-Ta-pyrenika-opla-einai-paranoma-To-menyma-pros-Ntolant-Tramp-kai-Kim-Giongk-Oyn-apo-ton-phetino-nikete-toy-Nompel-Eirenes ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...