Τα 3 εκκρεμή προαπαιτούμενα που πάνε την δόση τον Οκτώβριο!

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ!

 Στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, θα έρθει η απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ! Με 3 προαπαιτούμενα να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί το EuroWorking Group εξετάζει την πρόοδο και όχι την απόφαση για εκταμίευση και από τους επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παίρνουμε αυτό ακριβώς που περιμέναμε, μία αξιολόγηση της μέχρι τώρα διαδικασίας υλοποίησης και παραπομπή για απόφαση στο EuroWorking Group του Οκτωβρίου.

Το χρέος, ή μάλλον η συζήτηση για την ελάφρυνσή του έρχεται όλο και πιο κοντά, καθώς «οι δικαιολογίες» των δανειστών εξαντλούνται. Κλείνουμε την πρώτη αξιολόγηση με τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα, κλείνουμε την δεύτερη με την διαπραγμάτευση που ξεκινά επισήμως στις 17 Οκτωβρίου που επιστρέφουν οι τροϊκανοί στην Αθήνα και μετά με το 95% των μέτρων του μνημονίου να έχει κλείσει και τον χρόνο για επιστροφή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του προγράμματος να πιέζει ασφυκτικά τους Γερμανούς που ακόμα αντιστέκονται στην ελάφρυνσή του, αναπτύσσεται μία ενδιαφέρουσα δυναμική που μπορεί να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για την Ελλάδα.

Οι Γερμανοί είχαν ψηφίσει το Τρίτο μνημόνιο, με την υπόσχεση από τον κ. Σόιμπλε, ότι δεν θα τους κοστίσει χρήματα, το ίδιο τους είπαν και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM. Τώρα όμως το ΔΝΤ, βάζει το δίλημμα ή «κουρέψτε» το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο ή δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε, που δεν θέλει να κάνει απολύτως τίποτα για το χρέος πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2017,  έχει καταλλάβει ότι όπως και να γυρίσει τα πράγματα, στο τέλος θα χρειαστεί να αλλάξει τον γερμανικό νόμο στην Βουλή. Αυτό γιατί ή θα πρέπει να αλλάξει τον νόμο για να μειώσει το χρέος ή θα πρέπει να αλλάξει τον μόνο για να μην περιλαμβάνει την υπόσχεσή του ότι θα εξασφαλίσει και την συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του προγράμματος. Επιλογές που είναι η μία χειρότερη από την άλλη για τον Γερμανό πολιτικό, που σε μία έκφραση καθαρής άρνησης της πραγματικότητας δήλωσε στην Γερμανική Βουλή, ότι δεν προτίθεται καν να ανοίξει θέμα ουσιαστικών παρεμβάσεων στο χρέος, σε καμία περίπτωση εντός του έτους και σίγουρα όχι πριν τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, αλλά παράλληλα προεξόφλησε και την συμμετοχή του Ταμείου. Απλά ο κ. Σόιμπλε  δεν αποδέχεται την ήττα του ή έχει «κρυφό άσσο» στο μανίκι;

Τώρα, τα προαπαιτούμενα, είναι ένας φάκελος που κλείνει. Από την ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίζουν ότι η λίστα θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup, την ίδια αισιοδοξία για εκταμίευση στα μέσα Οκτωβρίου δείχνουν και οι δανειστές. Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει μία σκληρή διαπραγμάτευση, όπως αυτή της δεύτερης αξιολόγησης και να υπάρχει ακόμα ανοιχτή η πρώτη. Ακριβώς για αυτό (και τα 2,8 δις ευρώ), όλοι θέλουν να τελειώνουν με τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Ήδη οι δανειστές, με δηλώσεις αξιωματούχων, έχουν δώσει ανάσα χρόνου για την υλοποίηση των μέτρων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ούτως ή άλλως τότε κλείνει και το παράθυρο, για εκταμίευση των χρημάτων και μετά η δόση δεν είναι πια διαθέσιμη.   

Σύμφωνα με τα όσα λένε από την κυβέρνηση, από τη λίστα των 15, εκτός από όσα ολοκληρώθηκαν με το πολυνομοσχέδιο, υπάρχουν ακόμα πέντε δράσεις η οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στον χρονο που απομένει. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την συνάντησή του, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, έριξε τον αριθμό σε τρία εκκρεμή προαπαιτούμενα τα οποία όπως είπε θα έχουν κλείσει πριν το Eurogroup.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει

  • Προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ  για την Εγνατία, τα
  • Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
  • Αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών
  • Νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ,
  • Μέτρα για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου,

Άρα μετά και την δήλωση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη ότι  τα ενεργειακά έχουν κλείσει, όλα δείχνουν ότι  πάμε προς γρήγορο κλείσιμο της λίστας των δεκαπέντε πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις δέκα Οκτωβρίου. Μίας υπό-δόσης συνολικά 2,8 δις από τα οποία τα 1,7 δις ευρώ, προορίζονται για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και το 1,1 δις για την εξυπηρέτηση των δόσεων για το χρέος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...