Τα 4 σημεία κλειδιά για την έξοδο από το μνημόνιο

Τα 4 σημεία κλειδιά για την έξοδο από το μνημόνιο

Τέσσερα είναι τα σημεία κλειδιά για την σωστή προετοιμασία της χώρας, για την έξοδο από το μνημόνιο! Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία με το διεθνές περιβάλλον, να μην ταράζεται από μεγάλες αστάθειες και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης, να στηρίζει τους στόχους της κυβέρνησης.  

Όπως αναφέρει η Alpha Bank  στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, το αποτύπωμα του ευνοϊκού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος είναι ήδη ορατό στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στην πορεία των εισπράξεων από τον τουρισμό, στην εξαγωγική δυναμική της ελληνικής μεταποιήσεως και στη σταδιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Η τελευταία, διευκολύνει την προσπάθεια σταδιακής επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές για άντληση ρευστότητος. Η πορεία αυτή επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε η ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank ύψους €500 εκατ. πενταετούς διάρκειας και αποδόσεως 2,75%, η οποία διαφοροποίησε περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση και περιόρισε σημαντικά την εξάρτησή της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητος της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση, η οποία καλύφθηκε σε ποσοστό 93% από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ισχυροποιεί περαιτέρω την παρουσία της Τραπέζης στις διεθνείς αγορές. Ο βαθμός αξιοποιήσεως αυτού του ευνοϊκού περιβάλλοντος, ωστόσο, θα προσδιορισθεί από τη διαμόρφωση των συνθηκών εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, παράλληλα με την τέταρτη αξιολόγηση, και κυρίως από την ομαλή επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του.

Τα 4 βασικά στοιχεία της προετοιμασίας

1) Ο σχεδιασμός της εξόδου από το πρόγραμμα υπό το φως της πρόσφατης εμπειρίας χωρών, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την ιδιαιτερότητα της Ελλάδος ως προς το ύψος του δημοσίου χρέους,

2) Η δημιουργία ενός αποθέματος ρευστών διαθεσίμων (cash buffer) που θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές την επόμενη διετία στηρίζοντας το αξιόχρεο της χώρας,

3) η εξειδίκευση και εφαρμογή των μέτρων ελαφρύνσεως του χρέους στην κατεύθυνση της αποφάσεως του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017, ώστε οι εκθέσεις βιωσιμότητάς του (τόσο από το ΔΝΤ όσο και την ΕΕ) να σχεδιάζονται με ρεαλιστικές υποθέσεις και παραμέτρους έτσι ώστε να ενισχύουν την εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού κοινού, και τέλος,

4) η πλήρης και ταχεία υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και παράλληλα να ενισχυθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η αναπτυξιακή δυναμική και κατά συνέπεια η ικανότητα εξυπηρετήσεως του χρέους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/319098-Ta-4-semeia-kleidia-gia-ten-exodo-apo-to-mnemonio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...