Τα 8 σημεία «κλειδιά» του νέου Αναπτυξιακού νόμου

Τα 8 σημεία «κλειδιά» του νέου Αναπτυξιακού νόμου

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 16/05/2016 – 17:46

Τα 8 σημεία «κλειδιά» του νέου Αναπτυξιακού νόμου

ΝΟΜΟΣ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ                                                           

 Παρατείνεται έως 20 Μαΐου η διαβούλευση για τον νέο Αναπτυξιακό

 

  Νόμος φτιαγμένος για την ενίσχυση της αγοράς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο νέος αναπτυξιακός, που αναμένεται με ανυπομονησία από τον επιχειρηματικό κόσμο, για να δώσει μία «ανάσα» στην δοκιμαζόμενη ελληνική Οικονομία. «Στις σημερινές, δυσχερείς συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία, οι στρατηγικές επενδύσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ τάσσεται θετικά σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κινήτρων των Ελλήνων και ξένων επενδυτών», τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. 

  Αν και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας , η δημόσια διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό Νόμο παρατείνεται έως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, «λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος», ο νόμος δεν αναμένεται να καθυστερήσει καθώς σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, «αποτελεί τον κρισιμότατο παράγοντα, στη διεθνή και Ελληνική επενδυτική κοινότητα, για ένα σταθερό και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δικτύων και τελικά υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και θέσεων εργασίας».

Το Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας», μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπο της δημόσιας διαβούλευσης (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=7464).

 Ο νέος Αναπτυξιακός, δίνει παροχή φοροαπαλλαγών και έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις. Στην ανάλυση της ΕΣΕΕ, αναλύονται οι  οκτώ κατηγορίες των προβλεπόμενων ενισχύσεων:

 1.Ενισχύσεις που αφορούν τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

 ‘Οσον αφορά υγιείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν γρήγορα και με ελάχιστα κριτήρια στις διατάξεις του νόμου ενισχύονται με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής για δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης καινούργιων ή μεταχειρισμένων υπό προϋποθέσεις μηχανημάτων. Επίσης επιδοτούνται και τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων.

 2.Ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια με φορολογική απαλλαγή.

 Επενδύσεις ειδικών περιοχών (ορεινές και «μειονεκτικές περιοχές) έχουν φοροαπαλλαγή, επιχορήγηση, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

 3.Νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 Οι επενδύσεις τους επιχορηγούνται με 70%, έχουν φοροαπαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

  4.Επενδύσεις καινοτόμες.

 Η επιχορήγηση, φθάνει το 70% του ποσοστού της επένδυσης για μηχανήματα και εγκαταστάσεις και προβλέπονται φοροαπαλλαγές, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

 5.Συνέργειες και δικτυώσεις.

 Σε αυτή την περίπτωση δικαιούχοι είναι σχηματισμοί συνέργειας και δικτύωσης, που υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και κοινών δράσεων. Τα σχήματα συνέργειας και δικτύωσης ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

 6.Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – ταμεία συμμετοχών.

 Το Δημόσιο επενδύει σε Ταμείο Συμμετοχών με εισφορά εθνικών ή κοινοτικών πόρων. Στη συνέχεια ο διαχειριστής των Ταμείων επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των πόρων με πόρους του ιδιωτικού τομέα. Οι επιδιώξεις του συγκεκριμένου καθεστώτος είναι η δημιουργία νέων και η μεγέθυνση εξαιρετικά δυναμικών υφισταμένων επιχειρήσεων, η αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούν από 250 ως 500 εργαζομένους.

 7.Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια (clusters).

 Χρειάζονται τουλάχιστον δέκα φορείς ανά Περιφέρεια και σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα, ώστε να προτείνουν επενδυτικό σχέδιο με σκοπό τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην περιοχή και σε κλάδο.

 8.Μεγάλες επενδύσεις.

 Σχέδια επενδύσεων άνω των 20 εκατ. ευρώ, που δημιουργούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασία,ς ανά 1 εκατ. επιλέξιμου κόστους επένδυσης, θα εντάσσονται στην διαδικασία αδειοδότησης «fast track» και θα έχουν σταθερό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για 12 χρόνια και σε περίπτωση μείωσης αυτός θα μειώνεται.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...